România se află totuşi în perioada de tranziţie. Este adevărat că peste 20 de ani au trecut de la căderea regimului comunist, dar influenţele acestuia nu dispar atât de uşor, mai ales în contextul propagării ideilor şi mulării foştilor activişti ai regimului, pe imediat următoarele structuri politice formate.
Modernizarea României şi a mentalităţii colectivităţilor se va realiza concomitent cu renunţarea la vechile obiceiuri comuniste, precum conservarea puterii la centru, aşadar cu reforma administrativă şi până la educarea tuturor tinerilor. Suntem conştienţi că sistemul educaţional este lacunar, şi necesită modificări precum şi abordarea unor noi strategii de formare profesională. Discrepanţele din sistem, precum o industrie dezvoltată dar fără forţă de muncă specializată, sau posibilitatea României de a deveni grânarul Europei dar fără şcoli de formare a tractoristilor, este consecinta unui aparat executiv dezorganizat ale carui actiuni sunt nesincronizate şi adoptate pe alte considerente dar nu acelea bazate pe un plan naţional unanim acceptat.
Am afirmat şi în rândurile trecute, si voi întări această părere: Îmi exprim regretul şi dezamăgirea asupra faptului că Partidul Naţional Liberal a decis să aleagă calea mai uşoară, ocupându-şi locurile în Opoziţie şi savurând spectacolul eforturilor guvernamentale, dar nu pot nega faptul că un Guvern tânăr, ca cel tocmai învestit, mă face să cred ca am avansat cu doi paşi pe traiectoria europeană modernă. Ne dorim să ajungem departe pe acest drum, deoarece modernizarea înseamnă un viitor mai bun pentru tineri, o pensionare mai frumoasă pentru bătrâni, povara zilei de mâine suportată de mai puţini români iar discriminările şi inechităţile sociale ajunse la cote minime.
Am încredere în premierul acestei ţări, şi nu pentru că este preşedintele partidului de care aparţin, ci datorită faptului că a ales, pe fondul neînţelegerilor politice, să coopteze în echipa sa oameni tineri cu competenţe şi, mai presus de toate, echidistanţi. Nu cred că voi fi martor la neînţelegerile dintre ministrul delegat pentru Buget şi dna Ioana Petrescu, noul ministru al Finanţelor Publice, pe fondul ideologiilor distincte de partid şi modul în care reformele economice ar trebui prioritizate în funcţie de cerinţele culorii politice. şi ce persoană mai potrivită decât dna Gabriela Szabo, un atlet de talie mondială, putea fi recrutată pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului?
Fireşte, gurile rele au afirmat că acesta este un Guvern PSD, iar restul sunt nulităţi. Eu contrazic acest lucru. Guvernul actual este format din tehnocraţi şi mai presus de toate, oameni neîndoctrinaţi ce pot lucra în echipă şi ca o echipă.
Aşa cum volumul bogat de cunoştinţe, experienţă şi expertiză acumulate de către vârstnici, trebuie valorificate, în aceeaşi măsura este necesar ca şi potenţialul tânăr să fie explorat, tinerii fiind cei care aduc o gură de aer proaspăt în viziunea generală şi au capacitatea de a aborda perspective noi.
Salut pe această cale învestirea noului Guvern în funcţie, în special ţinand cont de ameninţările de la graniţe, şi asigurarea unui mediu politic stabil şi promiţător.
Daniel Suciu, deputat PSD