Daniel Pop, cunoscut de mulţi dintre bistriţeni sub porecla de Mădăritu, a fost eliberat zilele trecute de instanţa Curţii de Apel Cluj din arestul preventiv unde a ajuns după ce poliţiştii de frontieră de la Petea l-au reţinut cu circa o săptămână înainte fiindcă pe numele acestuia ar fi primit un mandat european de arestare. Conform respectivului document bistriţeanul ar fi avut de executat o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru trafic de persoane şi proxenetism.
În realitate, lucrurile stau cu totul altfel, dovadă fiind şi eliberarea de îndată de care a beneficiat din partea instanţei. În Italia, Daniel Pop avea o condamnare ce data din 2002 pentru nişte fapte pe care acesta le-ar fi comis în 1999. Partea cea mai tare este faptul că despre respectiva sentinţă, Daniel Pop spune că nu ştia, fiindcă nu i-a fost vreodată la cunoştinţă.
Pe 23 noiembrie presa din regiunea de nord-vest şi mai ales cea din Bistriţa-Năsăud lua foc în urma unui comunicat de presă dat publicităţii de Poliţia de Frontieră, în care se transmitea sec faptul că:
„În data de 22 noiembrie 2015, în jurul orei 19.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, judeţul Satu Mare, s-a prezentat pe sensul de intrare în Romania, cetăţeanul roman Daniel P., domiciliat pe raza judeţului Bistriţa Năsăud, în vârstă de 42 de ani.
În urma verificărilor efectuate, poliţiştii de frontieră au constatat că bărbatul figurează ca fiind urmărit internaţional.
Bistriţeanul era căutat de către autorităţile din Italia, pe numele lui fiind emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 25 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate în forma continuata la răpire, prostituţie, ameninţare şi viol.
Bărbatul a fost predat de poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Petea unui echipaj din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al I.P.J. Satu Mare, în vederea luării măsurilor legale ce se impun”.
Curtea de Apel l-a pus urgent în libertate
După reţinere, bistriţeanul a fost dus de procurori în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă, instanţa Curţii de Apel Oradea luând decizia într-o primă fază ca Daniel Pop să rămână în arest pentru 15 zile până când vor fi primite documentele lămuritoare cu privire la situaţia sa.
O săptămână mai târziu, bistriţeanul a fost pus în libertate „de îndată”.
„În baza art. 107 raportat la art. 98 alin.2 lit. c din Legea nr. 302/2004 respinge cererea de executare a mandatului european de arestare emis la data de 23.11.2015 în dosar nr. 3352/2003 de către autorităţile judiciare din Italia – Procuratura Republicii din Milano – Italia, privind persoana solicitată Pop Daniel În baza art. 242 alin. 1 Cod procedură penală, revocă măsura arestării provizorii dispusă faţă de persoana solicitată prin încheierea penală nr. 39/ÎP/ din 23.11.2015 şi dispune punerea de îndată în libertate a persoanei solicitate, dacă nu este arestată sau reţinută în altă cauză. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în 5 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa publică, azi 04.12.”, este decizia finală a Curţii de Apel Oradea.
Ce spune legea
Articolul 107 din Legea 203/2004, arată:
”(1) În toate cazurile instanța se pronunță asupra executării mandatului european de arestare prin sentință, cu respectarea termenelor prevăzute la art. 110. în scopul luării unei hotărâri, instanța ține seama de toate împrejurările cauzei și de necesitatea executării mandatului european de arestare.
(2) În termen de cel mult 24 de ore după rămânerea definitivă a hotărârii de predare, instanța comunică hotărârea luată autorității judiciare emitente, Ministerului Justiției și Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
(3) În cazul în care predarea persoanei solicitate a fost amânată indiferent dacă, la momentul pronunțării hotărârii, aceasta se află ori nu se află sub puterea unui mandat de arestare preventiv sau de executare a pedepsei închisorii emis de autoritățile judiciare române, mandatul de arestare prevăzut la art. 103 alin. (13) este pus n executare la data încetării motivelor care au justificat amânarea.
ART. 98 Alin. 2 lit.c)
-când mandatul european de arestare a fost emis în scopul executării unei pedepse cu închisoarea sau a unei măsuri de siguranță privative de libertate, dacă persoana solicitată este cetățean român și aceasta declară că refuză să execute pedeapsa ori măsura de siguranță în statul membru emitent;
Una a comunicat Poliţia de Frontiră, alta era în realitate
Gazeta de Bistriţa a intrat în posesia documentelor care arată problemelor cu care s-a confruntat Daniel Pop.
Acestea arată că de fapt acuzaţiile aduse lui Daniel Pop datează din 1999, şi sunt cu totul altele decât cele publicate de Poliţia de Frontieră. Potrivit mandatului european de arestare, Daniel Pop a fost acuzat în urmă cu 16 ani că, împreună cu alte persoane, ar fi favorizat intrarea în Italia „a unor cetăţence române”. Practic însă bistriţeanului i s-a reţinut în sarcină de către procurorii italieni doar două acuzaţii:
- Înlesnirea intrării şi a şederii ilegale
- Falsificarea de documente administrative şi trafic de documente false.
Nici urmă de vreo acuzaţie de proxenetism sau trafic de persoane.
În acelaşi document există câteva menţiuni care vin în sprijinul lui Daniel Pop, dar care justifică totodată decizia instanţei orădene pronunţată la începutul acestei luni. Este vorba mai precis de faptul că sistemul juridic al Statului membru (n. r. al Uniunii Europene) emitent prevede revizuirea pedepsei aplicate în aşa fel încât pedeapsa să nu se mai execute, dar şi faptul că pentru infracţiunea comisă este aplicabilă graţierea parţială conform unei legi italiene, cu nr. 241/2006.
În contextul dat, acuzaţia de înlesnirea întrării şi şederii ilegale care i se aduce lui Daniel Pop nu se mai justifică în situaţia de faţă, în condiţiile în care România a devenit stat membru al UE şi cetăţenii români pot circula liber pe teritoriul Uniunii.
Cât despre cealaltă acuzaţie care i se aduce, bistriţeanul spune că va merge în Italia împreună cu avocatul său pentru a lămuri şi acest aspect.
Va contesta în Italia sentinţa
Potrivit lui Daniel Pop, autorităţile italiene nu i-au adus vreodată la cunoştinţă faptul că era inculpat în vreun dosar penal şi nici că a fost vreodată condamnat.
„Habar nu am avut de existenţa acestui mandat. Eu acum locuiesc în Austria, am acolo drept de şedere. Credeţi că autorităţile austriece mi-ar fi acordat acest drept dacă acuzaţiile de proxenetism ar fi fost adevărate? Nici nu ar fi stat de vorbă. Eu nu înţeleg însă cum am fost condamnat în Italia, fiindcă nu am ştiut de dosarul acesta şi nici nu mi s-a adus la cunoştinţă vreo condamnare, iar în ţară am venit de foarte multe ori, am venit des acasă. Pe de altă parte nu înţeleg de unde până unde au apărut acuzaţiile de proxenetism şi trafic de persoane? Dacă întrebi autorităţile române, acestea spun că nu au nici vină, de cealaltă parte italienii spun la fel. Viaţa unui om nu poate fi distrusă chiar aşa, vă daţi seama, am o familie, soţie, copii… În curând voi merge în Italia şi voi contesta respectiva sentinţă, în condiţiile în care cel puţin una dintre fapte este prescrisă.”, spune Daniel Pop.
Acesta a mai declarat pentru Gazeta de Bistriţa şi faptul că a contestat respectivul mandat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, primul termen în dosar fiind fixat chiar pe 14 decembrie 2015. În plus, el spune că va merge în Italia