Potrivit raportului semestrial, pandemia de Covid a lovit puternic în Dan Steel, care trebuia să facă pași importanți pentru revenire în această perioadă. Producătorul de la Beclean ar fi fost afectat începând de la materia primă, până la imposibilitatea de a asigura transportul angajaților la muncă.
Dan Steel a intrat în insolvență la începutul lunii iunie, decizia aparținând Tribunalului Bistrița-Năsăud. Dosarul a fost deschis în prima lună din an, semn că problemele producătorului din Negrești Oaș sunt mai vechi.
În spatele dosarului sunt două bănci importante din țară: Unicredit și OTP Bank și subsidiarele de leasing. Pe lista creditorilor regăsim și Arcelormittal Zenica, o companie care se chinuie de ceva vreme să își recupereze datoriile de la Dan Steel.
Cererea de insolvență a fost formulată de Unicredit Leasing Corporation IFN SA. Administrator judiciar provizoriu este format din CITR Filiala Cluj SPRL și Prime Insolv Practice SPRL, care va primi lunar 5.000 de lei pentru serviciile prestate.
La o zi de la intrarea în insolvență a fost notificată și Bursa de Valori București despre asta, suspendându-se orice tranzacție cu acțiunile Dan Steel. În ultimul an, prețul titlurilor PRMT (simbolul avut de Dan Steel la bursă) a fost cuprins între 0,98 de lei/acțiune și 8 lei/acțiune, valoarea nominală fiind de 2,5 lei.
Dan Steel Beclean și Dan Steel Negrești Oaș, care au peste 400 de angajați, au conturile blocate de către creditori.
Se pare că Dan Steel a adunat datorii uriașe la cele două instituții bancare. Potrivit Bistrița Business, în 2018, cele două bănci au creditat compania cu peste 26 de milioane de euro. OTP Bank ar avea de recuperat 16 milioane de euro, iar Unicredit Bank 10 milioane de euro. Platforma Dan Steel Beclean este girată ca bun imobiliar la cele două bănci.
Pierderi de milioane, cauzate de pandemie
În raportul semestrial, Dan Steel dă vina pe pandemie pentru situația dezastruoasă în care se află, anunțând pierderi și costuri uriașe. Asta este practic cireașa de pe tort pentru Dan Steel care are probleme serioase de mai mulți ani.
„Cu toate că aveam comenzi și capacitate de producție, ne-am găsit în imposibilitatea asigurării materiei prime care era achiziționată din import, livrată în mare parte de firma Pitti Italia, Sidenor Grecia precum și o mare parte din materialele tehnologice, snur, acid, lubrifianți care proveneau din Italia sau alte zone cu restricții din cauza pandemiei. În ce privește personalul care provine în cea mai mare parte din localitățile aferente la diferite distanțe față de unitate, nu a mai putut să își continue activitatea, neexistând mijloace de transport în comun. Astfel am fost nevoiți să trimitem toți angajații societății (exceptând personalul de pază, neutralisare, SRA) în șomaj tehnic. A urmat nelivrarea comenzilor către clienți în aceste două luni care a cauzat grave probleme în asigurarea disponibilului pentru plățile scadente”, se arată în raport.
Potrivit aceluiași raport, în cele două luni de inactivitate s-au înregistrat pierderi de peste 3,3 milioane de lei, cauzate de cheltuieli fixe, plata personalului strict necesar, etc.
Și oprirea și repornirea fluxurilor calde ar fi generat costuri mari, plumbul și zincul din băile de zincare s-au solidificat și a fost nevoie de înlocuire. Pentru a aduce băile de zincare la temperatura optimă ar fi fost nevoie de două săptămâni și costuri suplimentare cu energie și gaz.
„Toate acestea au făcut ca și în luna iunie să se înregistreze o pierdere de 2,4 milioane de lei, cauzate în principal de cheltuielile cu repornirea activității, iar la nivelul semestrului suma pierderilor să fie de aproape 8 milioane de lei”, se mai arată în raport.
Datorii de 162 de milioane de lei
Raportul scoate în evidență și datoriile uriașe pe care le-a adunat producătorul de sârmă. Astfel, la data de 30.06.2020, datoriile se apropiau de 162 de milioane de lei. La aceeași dată, societatea înregistra o cifră de afaceri de 32,1 milioane de lei, în condițiile în care în aceeași perioadă a anului trecut aceasta trecea de 66 de milioane de lei.
În această perioadă, restanțele înregistrate de producător ajung la 21 de milioane de lei, din care 14 sunt doar la furnizorii de materii prime.
Creditorii îi suflă în ceafă din 2018
Creditorii au început să îi sufle în ceafă lui Dan Vasile încă din anul 2018. Atunci au început primele demersuri două companii străine BELMET HANDELSGESELLSCHFT M.B.H. și Arcelormittal Zenica. BELMET HANDELSGESELLSCHFT M.B.H. solicita, într-un proces, recuperarea datoriilor printr-o somație europeană de plată. De partea cealaltă, Dan Steel solicita anularea somației, pe care o și obține în cele din urmă.
Potrivit sentinței date de Tribunalul Bistrița-Năsăud, Dan Steel Group Beclean ar datora producătorului neamț peste 900.000 de euro:
„Obligă pârâta-debitoare Dan Steel Group Beclean la plata către reclamanta-creditoare BELMET HANDELSCESELLSCHAFT MBH a sumei de 906.791 de euro, reprezentând debit principal, precum și la plata dobânzii legale anuale. Obligă pârâta-debitoare la plata către reclamata-creditoare a cheltuielilor de judecată”.
Sentința a fost atacată de către Dan Steel Group. Văzând că lucrurile se mișcă greu în România, nemții au mers pe lege și au cerut în 17 aprilie deschiderea procedurii de insolvență. Primul termen de judecată a fost stabilit 31 mai 2019.
„Rezultatul total al exercițiului a fost influențat de nivelul producției obținute, mai mic decât cel din 2016, precum și de rezultatul financiar obținut, rezultat datorat în cea mai mare parte evoluției cursului valutar”, se explică în raportul de gestiune al companiei.
Alte două dosare au fost înregistrate în primăvara anului 2019, unul în martie, iar celălalt în aprilie. Într-unul, BELMET HANDELSGESELLSCHFT M.B.H, la rândul său producător de fire de toate felurile și țevi din oțel, cere recuperarea datoriilor, iar în celălalt cere falimentul fabricii din Beclean. În procesul în care se cere falimentul fabricii din Beclean, Curtea de Apel Cluj menține decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud, care a respins cererea străinilor.
În cazul celuilalt dosar deschis în aprilie anul trecut lucrurile au luat o întorsătură ciudată. Nemții au renunțat la judecată, după ce în prima fază au cerut o poprire asiguratorie.
În data de 4 septembrie 2019, ARCELORMITTAL ZENICA, o firmă din Bosnia – Herțegovina a cerut la Tribunalul Bistrița-Năsăud falimentul celor de la Dan Steel Group Beclean.
În aceeași zi, firma străină a cerut, de data aceasta la Tribunalul Satu Mare și falimentul societății pe acțiuni Dan Steel Group Negrești Oaș. Totul s-a terminat brusc însă, societatea comercială renunțând la judecată.
Nu au renunțat însă la a-și recupera datoriile, firma din Bosnia – Herțegovina deschizând în luna februarie a acestui an un nou dosar de executare silită la Judecătoria Beclean. În aceeași lună, judecătorii de la Beclean admit cererea. Aceeași mișcare a fost făcută și la Judecătoria Negrești Oaș, care, însă, i-a respins cererea.
În mai anul acesta, ARCELORMITTAL ZENICA obține la Tribunalul Satu Mare încuviințarea executării silite. Aceeași victorie o bifează și la Judecătoria Beclean, încă de la finalul iernii (13 februarie).