Municipalitatea intenționează să anvelopeze clădirea principală în care funcționează. Potrivit unui proiect pregătit de Primăria Bistrița pentru a obține finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, această operațiune ar costa nu mai puțin de 9 milioane de lei, adică aproape două milioane de euro. Scumpă este și anveloparea Liceului Agricol, care ar urma să coste 14,4 milioane de lei.

Primăria Bistrița speră să prindă finanțare nerambursabilă prin Fondul de Redresare și Reziliență pentru reabilitarea termică a mai multor obiective, printre care și clădirea principală în care funcționează. Municipalitatea se angajează să finanțeze toate cheltuielile neeligibile care asigură implementarea proiectului.

Lucrările sunt estimate la nu mai puțin de 9,3 milioane de lei. Ar urma să fie izolați pereți exteriori cu tencuieli termoizolante, planșeul superior cu vată minerală, iar subsolul cu polistiren expandat.

„Este necesară reconficurarea sensului de deschidere a ușilor ce asigură accesul în clădire astfel încât să se facă în sensul deplasării oamenilor spre exterior. Este necesară montarea unei platforme cu deplasare verticală sau pe plan înclinat în zona scării monumentale de acces (pentru a asigura accesul la etajul 1). Reconfigurarea zone grupuri sanitare  – eliminarea treptelor și aducerea pardoselii de la -0,30 la cota 0,00 în zona grupului sanitar dizabilități. Reconfigurare scară acces principal deoarece prezintă trepte inegale, reconfigurarea zonei grupurilor sanitare”, se mai arată în proiectul care deja a primit undă verde de la consilierii locali pentru a fi depus pentru finanțare.

Cu această ocazie vor fi recompartimentate și regândite mai multe zone din primărie. Astfel, va fi desființat un grup sanitar de la etajul I pentru a se facilita accesul spre sala de ședință și va fi închisă casa scării cu tâmplărie rezistentă la foc. Vor fi refăcute și o parte din treptele din interior și chiar și cele ce duc spre cantina instituției.

Facturile ar fi cu 50% mai mici dacă se pune în practică proiectul

Odată pus în practică, Primăria Bistrița ar fi mai sigură în caz de incendiu și și-ar rezolva o parte din problemele cauzate de infiltrațiile de apă. Ar fi consolidată și rezistența clădirii, făcând-o mai sigură în caz de cutremur.

„Recompartimentarea spațiilor conform soluției de arhitectură pentru respectarea exigențelor de securitate la incendiu și a siguranței în exploatare. Golurile de uși și ferestre care nu vor mai exista în conformitate cu noua propunere arhitecturală, se vor zidi utilizându-se blocuri de cărămidă cu proprietăți fizico-mecanice similare cu cele utilizate la realizarea pereților existenți, contribuind astfel la distribuirea eforturilor în structura de rezistență. (…) La nivelul subsolului se va interveni prin realizarea de tratamente în vederea eliminării infiltrațiilor și a umezelii din pereții de zidărie, după care aceștia se vor proteja cu o tencuială hidrogobizantă”, mai spune proiectul depus pentru finamțare

Proiectul propune și înlocuirea instalațiilor electrice existente cu unele performante, care pot asigura un grad de eficiență energetică ridicat. Se va regândi inclusiv numărul de corpuri de iluminat, în funcție de destinația încăperi. Se va merge pe corpuri de iluminat cu lămpi economice sau tuburi cu LED, iar holurile și grupurile sanitare vor avea întrerupătoare cu senzori de mișcare, astfel că becurile se vor stinge când nu este nimeni prezent.

Alimentarea cu energie electrică se va face și din panouri fotovoltaice montate pe clădire, nu doar din Sistemul Energetic Național. Vor fi folosite armături sanitare cu consum redus de apă. Odată aceste lucrări sunt finalizare, consumul de energie s-ar reduce cu 50%:

„Realizarea intervențiilor de creștere a eficienței energetice propuse pentru clădire conduce la o reducere a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire de cel puțin 50% față de consumul anual specific de energie pentru încălzire înainte de renovarea fiecărei clădiri; conduce la reduceri ale consumului de energie primară și reducere ale emisiilor de CO2, situate în intervalul 30%-60%, în comparație cu starea pre-renovare”, prevede proiectul.

Facturi mai mici la curent și gaz și la școli și grădinițe

Acesta nu este singurul proiect pe care mizează Primăria Bistrița pentru a fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Municipalitatea ar vrea să anvelopeze astfel și Palatul Copiilor care funcționează pe strada Alexandru Odobescu, în fosta clădire care găzduia Taxele și Impozitele.

Reabilitarea termică a clădirii ar urma să coste 863.933 de lei. În prezent, clădirea consumă 723 kWh/m2 pe an. Odată implementat proiectul, consumul ar urma să scadă la 128 kWh/m2 an, adică la mai puțin de o treime.

Lucrările propuse sunt: izolarea termică a fațadei, soluții de ventilare naturală și mecanică pentru reducerea condensului și a igrasiei, reabilitarea și modernizarea instalației de distribuție a agentului termic, reabilitarea instalației de iluminat și înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață.

Primăria Bistrița vrea să reabiliteze energetic și Liceul Agricol Bistrița, tot prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Odată cu scumpirea gazului și curentului, școlile și grădinițele din municipiu au primit facturi de speriat. Liceul Agricol de exemplu a primit la început de an o factură la căldură de 70.000 de lei, cu tot cu plafonare.

Potrivit proiectului, lucrările de reabilitare termică a Liceului Agricol Bistrița ar urma să coste nu mai puțin de 14,4 milioane de lei, mai mult cu 5 milioane decât reabilitarea termică a clădirii principale a Primăriei Bistrița. Unitatea de învățământ este compus dintr-un atelier școlar cu 2 etaje, clădirea principală a școlii cu internat, cu 3 etaje, o clădire administrativă cu cantină cu un etaj, un corp vechi de clădire cu un etaj și încă un atelier școlar cu spălătorie. Aria desfășurată ajunge la 5.575 de metri pătrați.

Lucrările necesare sunt: izolarea termică a fațadelor clădirilor, reabilitarea și modernizarea instalației de distribuție a agentului termic, reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate și înlocuirea becurilor cu corpuri cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață.

Se iau în calcul și aici panourile solare, precum și punctele de reîncărcare pentru mașinile electrice.

Este propusă pentru reabilitare termică și Grădinița cu program normal nr. 7 de pe strada Constantin Roman Vivu. Lucrările ar urma să coste 984.540 de lei. De asemenea, Primăria Bistrița vrea să acceseze fonduri și pentru Grădinița cu program normal Sărata. Lucrările în acest caz ar urma să coste 383.970 de lei.

Municipalitatea a depus un proiect de finanțare și pentru anveloparea Grădiniței cu program normal nr. 10 de pe Bulevardul Independenței. Valoarea proiectului este de 1,2 milioane de lei. De asemenea, Primăria Bistrița a depus un proiect și pentru creșterea eficienței energetice a clădirii Grădiniței cu program normal nr. 16 de pe strada Cerbului. Valoarea proiectului ajunge la un milion de lei.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.