Auditorii Curții de Conturi au luat la puricat modul cum a cheltuit banii Primăria Bistrița anul trecut. Cele mai multe deficiențe au fost identificate la Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”, din cadrul municipalității. Printre ele se numără alocarea de fonduri pentru masa și cazarea unor persoane care n-au avut treabă cu instituția sau plata unor drepturi salariale unui angajat care avea contractul de muncă suspendat.

Curtea de Conturi a făcut public raportul întocmit în urma controlului de anul trecut de la Primăria Bistrița. Printre cele mai multe deficiențe și ilegalități au fost identificate la Centrul Cultural „George Coșbuc”, aflat în subordinea municipalității.

Auditorii Curții de Conturi au constatat că instituția a înregistrat eronat în evidența contabilă bunuri de natura stocurilor, mai exact CD-uri, achiziționate în 2021. Valoarea abaterii ajunge la 14.994 de lei. Recomandarea auditorilor a fost ca Centrul Cultural „George Coșbuc” să extindă verificările în vederea identificării tuturor bunurilor de natura stocurilor înregistrare eronat în evidența contabilă și reflectarea corectă a acestora în evidența contabilă și situațiile financiare.

„În cazul bunurilor nelivrate conform clauzelor stabilite prin contractele încheiate cu furnizorii de bunuri și servicii, analiza cauzelor care au determinat decontarea acestora din bugetul instituției și/sau stabilirea după caz a prejudiciului cauzat patrimoiului Centrului Cultural municipal „George Coșbuc” Bistrița prin plăți efectuate, înregistrarea în evidența contabilă și recuperarea acestuia conform normelor legale în vigoare”, mai recomandă auditorii Curții de Conturi.

A plătit masă, cazare și transport fără drept

Auditorii Curții de Conturi au mai ajuns la concluzia că Centrul Cultural Municipal a efectuat plata unor servicii de cazare, masă și transport fără legătură cu atribuțiile ca instituție publică de cultură de interes local. Valoarea pagubei produse ajunge la 11.730 de lei.

„Ordonatorul de credite al Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc” va dispune efectuarea unei analize interne în vederea identificării cauzelor care au determinat angajarea, lichidarea, ordonanțarea, plata unor servicii care nu au legătură cu dezvoltarea socio-culturală a municipiului Bistrița. În baza rezultatelor analizei se va proceda la extinderea verificărilor, în cadrul termenului de prescripție în vederea identificării tuturor plăților efectuate din bugetul Centrului Cultural Municipal Bistrița, fără legătură cu atribuțiile instituției, stabilirea întinderii prejudiciului cauzat patrimoniului entității, înregistrarea în evidența contabilă a instituției și recuperarea acestuia”, este recomandarea Curții de Conturi, potrivit raportului înaintat Primăriei Bistrița.

Primăria Bistrița nu a considerat asta abatere, motivând asta în procesul verbal de constatare și nota de constatare întocmită de Centrul Cultural Municipal.

Verificările efectuate au scos la iveală că în anul 2021 a fost efectuată plata unor penalități și costuri suplimentare facturate de un furnizor de servicii de telefonie, fără ca entitatea să ia măsuri legale în vederea recuperării acestora. Deși paguba produsă este una derizorie – 188 de lei, reprezentând penalități de întârziere, costuri suplimentare și TVA-uri aferent, Curtea de Conturi a cerut Centrului Cultural Municipal să recupereze prejudiciul.

Prejudiciul identificat de Curtea de Conturi în valoare de 188 de lei a fost înregistrat în evidența contabilă și recuperat.

„Ordonatorul de credite al Centrului Cultural Municipal «George Coșbuc» Bistrița va dispune efectuarea unei analize interne în vederea identificării cauzelor care au determinat prejudicierea patrimoniului instituției de cultură prin plata și nerecuperarea penalităților de întârziere și costurilor suplimentare facturate de un furnizor de servicii. În baza rezultatelor analizei se va proceda la extinderea verificărilor, în cadrul termenului de prescripție, în vederea identificării tuturor penalităților/costurilor suplimentare achitate din bugetul Centrului Cultural Municipal, pentru care nu s-au dispus măsuri de recuperare de la persoanele responsabile. Stabilirea întinderii prejudiciului cauzat patrimoniului entității, înregistrarea în evidența contabilă a instituției și recuperarea acestuia”, este recomandarea Curții de Conturi.

Un angajat și-a primit salariul, deși avea contractul de muncă suspendat

Auditorii Curții de Conturi au mai dat peste o situație cel puțin dubioasă. Centrul Cultural Municipal ar fi acordat nelegal drepturi salariale pentru un angajat, în perioada în care contractul individual de muncă al acestuia era suspendat.

Valoarea prejudiciului produs este de aproape 7.000 de lei și reprezintă drepturile salariale plătite fără temei legal, impozitele și taxele aferente acestora. Instituția de cultură a stabilit și recuperat prejudiciul aferent produs patrimoniului și a înregistrat operațiunile de corecție în evidența contabilă.

Curtea de Conturi a cerut Centrului Cultural Municipal extinderea verificărilor în vederea identificării tuturor angajaților care au avut contractul de muncă suspendat și au beneficiat în aceeași perioadă de plata drepturilor salariale. De asemenea, auditorii au cerut stabilirea întinderii prejudiciului cauzat patrimoniului și înregistrarea în evidența contabilă a instituției și recuperarea acestuia.

Printre „greșelile” identificate de auditori se numără și neevidențierea în patrimoniul instituției culturale a bustului Regelui Mihai din parcul municipal care îi poartă numele. Aceasta a fost amplasată în parc anul trecut.

Se pare că Primăria Bistrița a rezolvat problema chiar în timpul controlului Curții de Conturi: „În timpul verificării, a fost întocmit procesul verbal de recepție a monumentului, acesta fiind înregistrat în evidența contabilă a instituției, la categoria mijloace fixe”, se arată în raportul instituției de control.

De asemenea, Curtea de Conturi a cerut extinderea verificărilor în vederea identificării tuturor activelor fixe corporale înregistrate eronat în evidența contabilă și dispunerea măsurilor legale în vederea asigurării reflectării corecte a acestora în patrimoniul instituției, evidențierea contabilă și situațiile financiare.

Multe dintre problemele identificate de auditorii Curții de Conturi au fost rezolvate chiar în timpul controlului. Centrul Cultural Municipal a înregistrat în evidența contabilă tot ce i s-a cerut și a recuperat prejudiciile cauzate, inclusiv salariile plătite fără drept, penalitățile la factura de telefonie sau banii plătiți pentru masă și cazare, deși nu a considerat asta o abatere.

Cele mai multe recomandări venite din partea Curții de Conturi vizează elaborarea unor proceduri interne care să asigure fluxul documentelor. În spatele greșelilor făcute de angajații Centrului Cultural Municipal s-ar afla nerespectarea în totalitate a prevederilor legale, dar și nefuncționarea corespunzătoare a controlului intern managerial în cadrul entității.

Andreea Moldovan

2 COMENTARII

  1. Cum naiba pe Crețu și cozma nu l au găsit niciodată cu nimic curtea de conturi deși se plimbau cu săptămânile prin Japonia, America și pe unde n au mai fost.
    Vai de ea primărie pe mâinile cui a ajuns un primar nepăsător, laudaros și niște aiuriți de consilieri personali care papa bani multi în funcție de dat de mult îl laudă pe marele primar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.