Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat definitiv în dosarul fraudării U Cluj cu aproximativ 11 milioane de euro. Instanța a dat o sentință definitivă prin care a menținut soluția de achitare a tuturor celor implicați, dar a oferit posibilitatea Primăriei Cluj Napoca de a recupera o parte din banii ”evaporați”. Rămâne de văzut dacă administrația locală va deschide un proces pe latură civilă pentru a începe acest demers. Într-o situație similară, în care autoritatea locală clujeană a fost prejudiciată cu jumătate milion lei prin intermediul Federației Share, organizatorul primei ediții Untold, Primăria Cluj Napoca nu s-a arătat interesantă să recupereze banii.
Spre finele lunii trecute, Curtea de Apel Cluj a dat o sentință definitivă în dosarul fraudării cu 11 milioane de euro a clubului de fotbal U Cluj.
Instanța a decis să păstreze soluțiile de achitare date de prima instanță în privința persoanelor acuzate că au avut implicații în acest dosar: Florian Water, fostul patron al clubului de fotbal, între timp decedat, Daniel Capră, Ioan Mărginean și Adrian Nicolae. Până la sentința dată de CA Cluj, judecătorii s-au ocupat de acest dosar timp de 6 ani.
Potrivit soluției pe scurt, achitările au fost făcute în temeiul unui articol de lege care spune că ”fapta nu există”. Cu alte cuvinte, în opinia judecătorilor, procurorii DIICOT Cluj i-au trimis degeaba în judecată pe cei enumerați anterior. Dosarul a fost unul controversat, pentru că, pe parcursul judecății au fost invocate o serie de aspecte neconstituționale, s-a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene, s-au plătit avocați cu bani grei, pentru ca totul să culmineze cu… ”fapta nu există”.
”Admite apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT – ST Cluj și de Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca împotriva sentinţei penale nr. 341 din 16 noiembrie 2020 a Tribunalului Cluj, pe care o desfiinţează pe latură penală cu privire la soluţia pronunţată faţă de inculpaţii Capră Daniel, Mărginean Ioan şi Nicolae Marius Adrian şi pe latură civilă cu privire la omisiunea instanţei de a lăsa nesoluţionată acţiunea civilă şi de a menţine măsurile asigurătorii şi, pronunţând o nouă hotărâre: Stabileşte noul Cod penal ca fiind lege penală mai favorabilă în prezenta cauză. (…) încetează procesul penal derulat faţă de inculpatul Capră Daniel cu privire la infracţiunea de constituire a grupului infracţional organizat (…) încetează procesul penal derulat faţă de inculpatul Mărginean Ioan cu privire la infracţiunea de constituire a grupului infracţional organizat (…) încetează procesul penal derulat faţă de inculpatul Nicolae Marius Adrian cu privire la infracţiunea de constituire a grupului infracţional organizat (…). Menţine soluţia de încetare a procesului penal dispusă faţă de inculpatul defunct Walter Florian cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituire a grupului infracţional organizat. (…) raportat la soluţia pronunţată faţă de inculpatul defunct Walter Florian lasă nesoluţionată acţiunea civilă promovată în cauză de părţile civile FC Universitatea Cluj şi Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca. (…) înlătură dispoziţia de ridicare a măsurilor asigurătorii a sechestrului dispusă prin ordonanţa procurorului din data de 02.11.2016 asupra bunurilor imobile (enumerate în cuprinsul ei), cu privire la cota parte deţinută de inculpatul defunct Walter Florian asupra fiecăruia dintre acestea, pe care le menţine. (…) Definitivă. Pronunţată azi, 27.01.2023, prin punerea deciziei la dispoziţia inculpaţilor, a părţilor civile şi a procurorului prin intermediul grefei instanţei”, arată soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj.
Spre deosebire de sentința Tribunalului Cluj, judecătorii de la instanța superioară au oferit administrației locale șansa de a recupera o parte din prejudiciu prin reinstituirea sechestrului asupra bunurilor care aparțin unor inculpați din dosar.
Un faliment pentru viitor!
În rechizitoriul U Cluj, procurorii au realizat o anchetă în cadrul căreia este vorba de o fraudă în valoare de 11 milioane de euro. Practic, o serie de jucători au fost transferaţi de la U Cluj la SC Fotbal Club Petrolul SA cu titlu gratuit, creându-se astfel un prejudiciu.
”În fapt, se reţine că, în perioada mai – septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a unui număr de 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA. Transferul cu titlu gratuit a unor jucători cotați pe piață cu o valoare ridicată, estimată la aproximativ 11.000.000 Euro și care au generat cheltuieli încă de la momentul achiziției, în contextul unei situații financiare deficitare a clubului, este de natură să genereze suspiciuni cu privire la realitatea contractelor de transfer încheiate. Procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat percheziţii în municipiile Cluj – Napoca şi Ploieşti, la sediile sociale ale celor două cluburi sportive, în vederea ridicării de documente şi alte mijloace de probă”, arăta rechizitoriul DIICOT Cluj.
În cadrul acestui proces, Primăria Cluj Napoca a figurat ca parte vătămată, însă municipalitatea clujeană a dat un rateu de zile mari încă din anul 2009 prin afacerile făcute cu acțiunile U Cluj.
În luna martie a anului 2009 Municipiul Cluj-Napoca a cumpărat cu suma de 2.000.000 lei, un număr de 200.000 acţiuni la SCS FCM „Universitatea” Cluj SA, la o valoare nominală de 10 lei/acţiune, iar în luna iulie a vândut pachetul majoritar de acţiuni, respectiv 1.073.324 acţiuni, la preţul de ofertă de 0,47lei/acţiune, preţul de vânzare fiind stabilit printr-un raport de evaluare însuşit de consiliul local.
Cealaltă parte vătămată, societatea FC UNIVERSITATEA CLUJ SA PRIN LICHIDATOR A&A CONSULT SPRL se află în faliment de ani de zile. Inițial, procesul s-a judecat pe rolul instanțelor clujene, însă în 2014 dosarul a fost strămutat la Tribunalul Botoșani. Nici acum procesul de faliment nu s-a finalizat. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru aprilie 2023.
Printre cei care așteaptă să primească bani de pe urma falimentului FC Universitatea Cluj SA se numără și foști fotbaliști din cadrul U cluj cum ar fi: JOEL PELE STEVEN ROBERT, Octavian Abrudan, Emilian Dolha, Ioan Ganea, și alții.
În cazul Share, Primăria Cluj Napoca nu s-a arătat interesată să recupereze prejudiciul
Pentru ca Primăria Cluj Napoca să recupereze o parte din acest prejudiciu ar fi nevoie ca reprezentanții autorității locale să inițieze demersuri în justiție, adică să deschidă un proces. Într-un caz similar, în cel al obținerii ilicite de fonduri de către federația Share, atunci când a fost organizată prima ediție a festivalului Untold, reprezentanții Primăriei Cluj Napoca au refuzat să se constituie parte civilă prejudiciată. În dosarul respectiv, fostul șef al fundației, Vlad Pop, a fost condamnat, iar administrația locală ar fi fost îndreptățită să obțină recuperarea banilor din partea lui. Însă, abia după ce reporterii Gazetei de Cluj au dezvăluit aceste aspecte, Primăria Cluj Napoca a deschis un proces împotriva lui Pop. Acum procesul este suspendat în vederea finalizării unui dosar conex.
Boc, fotbalul și ciorligarii
„Dacă ar fi un investitor serios, dar eu nu am văzut deocamdată în fotbal… Să nu vină din ăia, ciorligari, doar să caute lucruri mărunte. Brandul “U” Cluj nu își permite să fie atins sau murdărit cu nimic. Trebuie să fie transparent, curat, că e atât de puternic brandul acesta, “U”, în Transilvania, în România și în Cluj, încât nu ne putem juca cu încercare și eroare. Acum își asumă Primăria, cu universitățile, cu finanțare cât poate din bani publici, să își urmeze un parcurs curat, cinstit, să ajungem spre vârful piramidei. Evident că suntem deschiși la negocieri cu investitori transparenți, că până la urmă este un proiect al comunității și nu ne permitem să îl compromitem. Dar nu suntem împotriva unui partener. Nu voi refuza niciodată o negociere dacă va veni un investitor extrem de serios”, a declarat Boc, conform Napoca FM.