Potrivit Codului Muncii, angajarotrii trebuie să respecte legea și să țină cont de trepturile anjagaților. Astfel una din prevederile Codului Muncii estecea a accesului la formare profesională.
Programe de formare profesională în cazul în care sunt 21 de salariați se fac obligatoriu, minimum o data la doi ani, iar în cazul în care sunt sub 21 de salariați, minimum o dată la trei ani.
Angajatorii sunt obligati să asigure formarea profesională pe cheltuiala proprie, în caz contrar sancționarea de poate face de cătra inspectorii de muncă.
Modalitatea de formare profesională, drepturile și obligațiile părților, durata formării profesionale, dar și alte aspecte legate de formarea profesională sunt stabilite prin acordul părților și sunt incluse în acte adiționale la contractele individuale de muncă.

„Dacă angajatorul nu îndeplinește sau îndeplinește parțial măsurile dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite, acesta poate primi o amendă cuprinsă între 5000 și 10.000 de lei”, potrivit avocat.net.

Totodată dacă angajatorul nu asigură participarea la formare profesională, Codul muncii stabilește că salariații au dreptul să ceară un concediu plătit pentru formare profesională de până la zece zile lucrătoare sau de până la 80 de ore. Acest concediu constituie vechime în munca și nu afectează concediul de odihnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.