Agenţii de poliţie Dorel Greab, Sorin Gheorghe Ivan, Dan Grigore Huciu şi Mihai Mîndrean au intrat pe mâinile procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, după ce primii doi au fost prinşi în flagrant luând mită 150 de lei. Anchetatorii însă au pus ochii pe cei patru de mai multă vreme. Duşi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud a decis ca Dorel Greab, Sorin Ivan Gheorghe şi Dan Huciu să meargă după gratii în următoarele 30 de zile, în timp ce Mihai Mîndrean a fost pus sub control judiciar. Decizia nu este definitivă şi a fost deja contestată la Curtea de Apel Cluj.

 

În noaptea de 27 spre 28 august, doi dintre agenţii de poliţie de la Serviciul Rutieră din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, Dorel Greab şi Sorin Gheorghe Ivan, au fost prinşi în flagrant luând mită 150 de lei. Acţiunea a fost organizată de ofiţerii de la Direcţia Generală Anticorupţie Bistriţa-Năsăud (DGA BN).

Însă cei de la DGA BN au avut informaţii şi dovezi că şi ceilalţi doi, respectiv Dan Grigore Huciu şi Mihai Mîndrean, au acţionat la fel în timpul serviciului.

“Ofiţerii D.G.A. şi procurorul de caz au documentat activităţi infracţionale desfăşurate în perioada octombrie 2015-august 2017, când, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în mod repetat, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, cei patru agenţi de poliţie au primit diverse sume de bani de la mai mulţi conducători auto/participanţi la trafic pentru a nu îndeplini sau pentru îndeplinirea necorespunzătoare a unor acte ce intrau în atribuţiile lor de serviciu.

Astfel, în noaptea de 27/28 august a.c., doi dintre agenţii de poliţie reţinuţi au fost prinşi în flagrant în timp ce au primit de la un investigator sub acoperire suma de 150 lei pentru a nu întocmi proces-verbal de constatare a unei contravenţii rutiere”, se preciza într-un comunicat al DGA.

sorin gheorghe ivan

Oficial, prinşi cu mărunţiş de circa 300 lei! Neoficial, sumele ajung la câteva mii pe noapte

Se pare că nu erau singurii bani pe care poliţiştii Greab şi Ivan îi „produseseră” în noaptea respectivă, întrucât anchetatorii au găsit asupra lor, în urma percheziţiei corporale, şi alte sume de bani.

Ultimul act de luare de mită a fost comis în noaptea de 27 spre 28 august 2017, când au fost depistaţi în flagrant inculpaţii Greab Dorel şi Ivan Sorin Gheorghe, care au luat de la un investigator sub acoperire suma de 150 de lei pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv de constatare a unei contravenţii rutiere.

Urmare a percheziţiei corporale, asupra celor doi inculpaţi s-au identificat şi alte sume de bani, respectiv 55 lei şi 50 de euro asupra inculpatului Greab Dorel şi 150 de lei şi 50 de euro asupra inculpatului Ivan Sorin Gheorghe, în cauză existând indicii că şi aceste sume de bani au fost obţinute prin fapte similare”, a declaratprocurorul şef adjunct Angela Sângeorzan – purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Neoficial, sumele obţinute într-o noapte de agenţii de poliţie se ridică la sume impresionante, cifra vehiculată fiind în jurul a 6.000 lei. Potrivit surselor Gazeta de Bistriţa, grosul banilor au ajuns în buzunarele poliţiştilor din zona exploatatorilor şi transportatorilor de lemne din zona Văii Bîrgăului, care de foarte multe ori nu sunt pe lege. Practic oamenii, spun sursele noastre, plăteau poliţiştilor un fel de taxă de protecţie pentru a fi opriţi când îşi transportau lemnul din pădure la locul de debitare.

 

De râsul curcilor!

În momentul în care au fost găsiţi banii asupra lor, agenţii Greab şi Ivan au susţinut că sunt banii lor, însă aceştia nu îi declaraseră la intrarea în tură. Motivul invocat este unul de-a dreptul hilar, agentul Greab spunând investigatorilor că „biroul era prea aglomerat”. Asta undeva în jurul orelor 23.00, când a intrat în tură. Celălalt, Ivan le-a spus ofiţerilor DGA faptul că din suma pe care o găsiseră asupra lui, 100 de lei îi găsise… „jos”. Foarte grav, deoarece, conform legii, orice persoană care găseşte bunuri care nu îi aparţin este obligată să le predea la Poliţie/Jandarmerie, altfel riscă un dosar penal de toată frumuseţea. Într-un cuvânt, poliţistul nostru a găsi 100 de lei pe jos şi i-a băgat în buzunar în loc să meargă la cel mai apropiat post de poliţie să îi predea.

 

Procesele verbale de contravenţie, luate la puricat de procurori

După flagrant, la primele ore ale dimineţii, atât la sediul IPJ BN, în birourile Serviciului Rutier au avut loc percheziţii, anchetatorii luând la puricat toate procese verbale de contravenţie încheiate de cei patru poliţişti pe care i-au avut în vizor. Fiindcă, aşa cum am precizat mai sus, cei de la Direcţia Generală Anticorupţie nu îi luaseră în colimator doar pe Greab şi Ivan, ci şi pe Huciu şi Mîndrean.

Conform surselor Gazeta de Bistriţa, anchetatorii au luat în verificat în special procesele verbale de contravenţie încheiate cu simple „mustrări”. Ba mai mult, şoferii ale căror nume fuseseră înscrise în documente au fost întrebaţi dacă i-au mituit pe poliţişti şi ce sume le-au remis.

În plus, cei patru fuseseră monitorizaţi câteva luni bune, convorbirile telefonice fiindu-le monitorizate. Conform surselor Gazeta de Bistriţa, anchetatorii le-au montat tehnică de interceptare inclusiv în maşinile de serviciu, discuţiile poliţiştilor fiindu-le astfel interceptate.

dan huciu

Au fost turnaţi

Conform procurorilor, la dosarul penal există şi două denunţuri, depuse în luna august, unul chiar cu trei zile înainte de flagrant.

Actele de luare de mită au fost sesizate prin mijloace specifice de investigare, dar au existat şi două denunţuri penale pentru faptele comise în datele de 16 august 2017 şi 24 august 2017”, a declarat procurorul şef adjunct Angela Sângeorzan – purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

 

Acuzaţii grave! Trei au primit arest preventiv

Potrivit anchetatorilor, din probele cauzei rezultă că fiecare dintre cei patru agenţi de poliţie a comis mai multe actede luare de mită, constând în bani sau alte bunuri astfel:

  • Greab Dorel a săvârşit 21 de acte materiale, în sarcina sa fiind reţinute 5 infracţiuni de luare de mită, unele în formă continuată;
  • Ivan Sorin Gheorghe a săvârşit 10 acte materiale, în sarcina sa fiind reţinute 4 infracţiuni de luare de mită, unele în formă continuată;
  • Huciu Dan Grigorea săvârşit 12acte materiale, în sarcina sa fiind reţinute 3infracţiuni de luare de mită, unele în formă continuată;
  • Mîndrean Mihaia săvârşit 5acte materiale, în sarcina sa fiind reţinute 3infracţiuni de luare de mită, unele în formă continuată.

Toţi cei patru poliţişti au fost duşi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă. Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud a admis solicitarea procurorilor doar în cazul lui Greab, Ivan şi Huciu, Mîndrean fiind pus sub control judiciar pentru 60 de zile.

Conform legii, dacă în final vor fi găsiţi vinovaţi, cei patru riscă pedepse cu închisoarea de la 4 ani la 13 ani şi 3 luni de închisoare şi interzicerea unor drepturi.

mihai mindrean

Câteodată aşchia sare tare departe de trunchi

Situaţia cea mai ingrată este pentru fiul lui Sorin Gheorgh Ivan, care şi el este poliţist la Serviciul Rutier din cadrul Poliţiei oraşului Năsăud. Comportamentul acestuia este la 180 de grade raportat cu al tatălui său. Este vorba despre Sorin Gabriel Ivan, care în urmă cu doi ani a dat pe mâna ofiţerilor DGA un şofer care a încercat să îi cumpere tăcerea cu 2.000 de lei, după ce a fost prins la volan fără a avea permis de conducere.

„Urmare a denunţului formulat la data de 22 februarie 2015, adresat Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud de către agentul de poliţie Ivan Sorin Gabriel din cadrul Poliţiei oraşului Năsăud, Formaţiunea Rutieră, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au dispus începerea urmăririi penale faţă de suspectul Iacob Petru Vasile pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere”,se arată într-un comunicat remis presei de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

În mai 2015, Iacob Petru Vasile a fost trimis în judecată pentru dare de mită şi conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără permis de conducere, iar în luna noiembrie acelaşi an instanţa a pronunţat sentinţa. Bărbatul a fost condamnat la un an şi 10 luni de închisoare cu suspendare.

Într-o situaţie la fel de neplăcută este fiul lui Dorel Greab, nimeni altul decât portarul echipei de fotbal Gaz Metan Mediaş, Alexandru Greab. Greab jr. a făcut primii paşi în fotbal la Gloria Bistriţa, iar din 2012 activează la echipa din judeţul Sibiu.

 Șmenul de 226 de file prin care Olariu jr. a luat pământul de sub IPJ BN

Audiaţi şi de DNA în dosarul IPJ Gate

Dorel Greab, Sorin Ivan Gheorghe şi Dan Huciuau fost luaţi la întrebări de procurorii DNA în dosarul IPJ Gate în care sunt trimişi în judecată fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud – Ioan Ovidiu Mureşan , fostul şef de la Serviciul Rutier BN – Roberto Hasnaş, în subordinea căruia se aflau direct, şi fostul comandant al Poliţiei Năsăud – Leon Cloşcă.

Cei trei au fost audiaţi şi ca martori în dosar cu privire la muşamalizarea unor accidente sau evenimente rutiere, precum şi cu privire la nesancţionarea unor conducători auto în urma intervenţiilor lui Roberto Hasnaş.

Astfel, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, pe iulie 2014, Dan Huciu a oprit-o în trafic pe Paula Saveta Sîngeorzan, pe care poliţistul o văzuse depăşind cu maşina pe care femeia o conducea, linia continuă. Numai că Paula Saveta Sîngeorzan, prietenă bună cu Hasnaş l-a sunat pe acesta cerându-i să o „salveze”. Evident, Hasnăş a dat telefonul de rigoare echipajului aflat la locul faptei şi a oprit sancţionarea şoferiţei.

În faţa anchetatorilor, conform rechizitoriului, Dan Huciu nu recunoscut nimic, însă a revenit mai târziu asupra declaraţiilor, el recunoscând că a văzut-o clar pe femeie depăşind inia continuă, dar mai apoi Hasnaş l-a sunat cerându-i „să fie mai îngăduitor cu Sângeorzan Paula”.

Acesta este doar un episod din „iertările” puse în aplicare de Huciu în urma intervenţiilor lui Hasnaş în favoarea amicilor săi. La fel au procedat şi ceilalţi doi poliţişti, Greab şi Ivan, după ce au fost apelaşi de şeful lor direct.

parchet bn 4 - Copy

Case, terenuri şi maşini

În ceea ce priveşte declaraţiile de avere ale agenţilor de poliţie, lucrurile sunt destul de roz în comparaţie cu veniturile lor.

Astfel, Sorin Gheorghe Ivan declară că deţine în Bistriţa 20 de ari de teren intravilan, cumpărat în 2000, şi 14 ari teren extravilan, pe care l-a achiziţionat în 2007. Tot în municipiu, acesta deţine în proprietate un apartament de 45 m.p., iar în 2016 şi-a construit o casă de 100 m.p. pe lângă aceste bunuri, poliţistul are şi două autoturisme – un Volkswagen Bora, fabricat în 2000, şi un Suzuki, cun an de fabricaţie 2001.

Conform declaraţiei de avere, Sorin Gheorghe Ivan are şi datorii la bancă. El declară că în 2007 a contractat un credit în valoare de 44.000 de euro, pe care trebuie să îl achite până în 2027.

În 2016, Sorin Gheorghe Ivan a încasat de la IPJ BN, salarii în valoare de 47.260 lei, adică o medie lunară de 3.938 lei. Soţia sa, angajată pe post de contabil la o societate comercială, a încasat anul trecut salarii în valoare de 20.400 lei, adică 1.700 lei lunar.

Agentul de poliţie Dan Grigore Huciu declară că este proprietarul a două suprafeţe de teren agricol, una de 0,58 ha, cealaltă de 0, 30 ha, dobândite prin donaţie de la părinţi în anul 2004, şi al unei case de locuit de 110 m.p. , pe care tot părinţii i-au donat-o în schimbul întreţinerii lor viagere. Pe lângă acestea, Dan Huciu are un autoturism marca Opel, fabricat în 2004.

De asemenea, poliţistul bistriţean declară economii în valoare de 40.000 de lei, bani depuşi într-un cont bancar, dar şi datorii de 17.000 lei de pe urma unei descoperiri de card.

Potrivit declaraţiei de avere, de la IPJ BN Dan Huciu a încasat anul trecut salarii în valoare de 26.455 lei, circa 2.200 lei lunar, în timp ce soţia sa, angajata unei societăţi comerciale, a încasat 12.900 lei lunar, adică 1.075 lei lunar.

Dorel Greab are în proprietate un teren de 0,50 ha, pe care l-a moştenit în anul 2005. Poliţistul nu menţionează însă şi categoria terenului, dacă este intravilan sau extravilan. De asemenea, Greab este proprietarul a două locuinţe (probabil un apartament şi o casă), una de 59 m.p., pe care a cumpărat-o în 1999, şi una de 75 m.p., dobândită prin moştenire în anul 2015. La acestea se adaugă două autoturisme – un Audi fabricat în 2005 şi un Suzuki din 1990.

Potrivit declaraţiei de avere, Dorel Greab menţionează un credit în valoare de 15.000 de euro contractat în 2005 şi pe care trebuie să îl achite până în anul 2020.

De la IPJ BN, poliţistul a încasat anul trecut salarii în valoare de 43.987 lei, adică aproximativ 3.700 lei lunar, în timp ce soţia sa, angajata Spitalului Judeţean, a încasat 25.000 lei, în medie 2.000 lei lunar.

Cel de-al patrulea poliţist, Mihai Mîndrean, are declaraţia de avere aproape albă. Agentul de poliţie nu are se pare bunuri pe numele său, cu excepţia unui autoturism marca Volkswagen Passat, fabricat în 2011.

De la IPJ BN a încasat anul trecut salarii în valoare de 35.412 lei, circa 2.95 lei lunar, în timp ce soţia sa, angajata RAR Bistriţa, a obţinut 17.472 lei, circa 1.60 lei lunar.

2 COMENTARII

  1. Pai vedeti , ca „ulciorul” oadata si odata… „tot se sparge „… ?!
    Daca cineva pe care l-ai „iertat” ( sau l-ai pasuit ) cand a incalcat legea… te-a „recompensat” ( care inseamna mai exact ca te-a mituit indirect ) anume cumva… este una si nu te denuntza absolut nimeni in acest caz .
    Cand insa … deja prin atitudinea ta efectiv „sicanezi ” soferii prin controale facute excesiv , chipurile… ca tu iti faci datoria de control politienesc si este cazul si ba … scopul nefiind altul decat sa-l obligi pe „bietul om „… sub orice forma… sa dea „spaga „… acesta din urma „se satura de tine ” si intr-o zi… te denuntza .
    Asta nu inseamna ca acuma toata politia si jandarmeria trebuie sa fie „pasiva” si sa nu faca nimic dar nici „sa taie si sa spanzure” … si trebuie sa inteleaga ca :
    – sunt platiti din banii publici,
    – sunt in slujba celor care-i platesc si
    – scopul lor nu este de „sicana cu orice scop ” … stand cu „bota ” si /sau cu radarul la panda , ( maiales acolo unde viteza n-are absolut nici o relevantza in cazele accidentelor …)
    – si scopul principal este PREVENIREA nu neaparat ” datul cu bota ” … !
    Acuma… bine-nteles ca daca spagarii nu „opresc la control pe nimeni”… n-au nici sansa sa „faca bani”… ca nimeni nu „da spaga ” asa… aiurea… DAR ULCIORUL SE SPARGE CURAND SI BOTA CARE ARE DOUA CAPETE, SE INTOARCE inapoi la EI … in majoritatea cazurilor !
    Este greu sa lucrezi cu oamenii si niciodata organele de forta publica nu vor fi iubite de public, dar cel putin prin atitudinea politzistului , jandarmului ori altei fortze publice…, macar pot face inasa fel incat cel putin SA NU FIE URATI si sa nu atraga asupra lor dorintza de razbunare a nimanui !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.