De ieri, se poate ține evidența deșeurilor aflate în natură cu ajutorul unei aplicații.
Aceasta se folosește pe mobil, iar voluntarii pot oricând să marcheze deșeurile întâlnite în oraș sau în natură pe Harta Deșeurilor, pentru a fi apoi raportate către autorități și curățate în 30 de zile, conform legii. Fiecare voluntar va primi constant mesaje cu statusul sesizării, până când zona este curățată.
“De ce să nu facem curățenie în fiecare zi? Aceasta a fost întrebarea cu care am plecat la drum atunci când am început acest proiect. Ne dorim să încurajăm românii din întreaga țară să acționeze ori de câte ori găsesc deșeuri ilegale printr-un instrument care răspunde la întrebarea: «Ce pot face eu, un simplu cetățean, ca să curăț România?» Astfel, lansăm astăzi un nou tip de voluntariat: voluntariatul digital”, a declarat Anca Baniță, Communication Manager “Let`s Do It, Romania!”.
În afara aplicației de mobil disponibile gratuit pe Google Play Store și, în curând, și pe App Store, proiectul include și platforma online. Fiecare sesizare include coordonatele GPS ale zonei raportate și detalii despre deșeurile identificate (componență, dimensiuni și orice alte detalii relevante). Toate aceste informații vor fi trimise automat autorității publice locale responsabile pentru curățarea zonei sesizate. Harta Deșeurilor este disponibilă online pe www.letsdoitromania.ro după ce utilizatorul aplicației se loghează.
„Facem astăzi un pas important pentru «Let`s Do It, Romania!», odată cu lansarea acestui proiect în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și QUALITANCE. Obiectivul nostru este să trimitem anual250 de sesizări pe județ și ne propunem ca minimum jumătate să fie soluționate. «Let`s Do It, Romania!» a arătat încă de la început că, împreună, putem schimba România în bine, iar noi vom comunica în mod constant rezultatele obținute. Pe site-ul «Let`s Do It, Romania!» veți găsi, în curând, Harta Primăriilor Responsabile – locul în care ne dorim să apară fiecare autoritate publică locală din țară.Așadar, invităm toți voluntarii și susținătorii «Let`s Do It, Romania!» să descarce aplicația de mobil și să devină voluntari activi și implicați în curățarea României”, a adăugat și Andrei Coșuleanu, Director Executiv “Let`s Do It, Romania!”.
Totodată, și Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a afirmat că fiecare cetățean deținător de smartphone poate deveni un „comisar al mediului”.
„Împreună cu partenerii de la «Let’s Do It, Romania!» am dezvoltat aplicația pe care o lansăm astăzi, prin care fiecare român posesor de smartphone poate deveni un adevărat comisar de mediu. Vreau să felicit echipa «Let’s Do It, Romania!»pentru inițiativă și pentru efortul depus. Raportarea deșeurilor este doar prima etapă de dezvoltare a aplicației. Suntem deja în discuții pentru introducerea posibilității de a raporta tăieri ilegale de pădure și poluări ale aerului sau cursurilor de apă. Sper ca astfel, în viitorul apropiat, să avem un instrument complet de raportare pe mediu, la îndemâna tuturor românilor”, a declarat Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Proiectul a fost demarat cu ajutorul fondurilor obținute în campania de crowdfunding lansată de echipa „Let`s Do It, Romania!” în luna mai, care a atras, totodată, și susținerea companiilor private. Partenerul „Let`s Do It, Romania!” pentru dezvoltare estecompania de software QUALITANCE, care a realizat aplicația și platfforma, donând totodată câte un dolar pentru fiecare dolar strâns în campania de crowdfunding.
„Ne bucurăm că am susținut «Let`s Do It, Romania!», deopotrivă ca partener tehnologic și ca sponsor. Ne-am dori ca această aplicație gratuită pentru utilizatori, ușor de utilizat și prietenoasă, să stimuleze simțul civic al românilor, căci acum pot deveni voluntari din doar trei click-uri și în câteva secunde. Aplicația realizată de QUALITANCE pentru «Let`s Do It, Romania!»reprezintă un pas crucial în direcția optimizării eliminării deșeurilor”, afirmă Radu Constantinescu, managing partner QUALITANCE.
“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până acum, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1 000 000 de voluntari care au reușit să adune peste 2.000.000 de saci (peste 22 500 de tone de deșeuri), iar media de deșeuri reciclate pentru cei patru ani de proiect a ajuns la 31%. “Let`s Do It, Romania!“ este parte din comunitatea internațională “Let`s Do It, World!“.