O apă de calitate este incoloră, inodoră şi fără gust.

„Dacă apa are miros se datorează prezenţei hidrogenului sulfurat în 99 % din cazuri. Dacă lichidul atât de necesar vieţii are gust, acesta este un prim indiciu ce arată o concentraţie ridicată de săruri dizolvate iar dacă apa pentru consum este tulbure înseamnă că trebuie verificat gradul de turbiditate a apei. Lipsa de transparenţă a apei este provocată de particule foarte fine aflate în suspensie ce nu pot fi individualizate cu ochiul liber.
Potabilizarea apei este un proces complex ce implică mai multe faze de lucru şi începe încă din spatele barajului deversor, unde, prin micşorarea vitezei de curgere a apei începe deja procesul de depunere a suspensiilor grosiere”, informează AQUABIS.

La Staţia de Tratare a Apei din Bistriţa primele date parametrice ale apei brute sunt măsurate chiar la priza de captare, unde, cu un analizor, sunt monitorizate permanent turbiditatea apei, temperatura, PH-ul, conţinutul de oxigen al apei şi conductivitatea.

„Procesul de potabilizare a apei continuă. Din priza de captare, prin intermediul unui stăvilar, apa brută este preluată de canalul de aducţiune, care, pe lângă rolul de transport îndeplineşte în schema de tratare şi rolul de predecantor.
Prin acţiunea unor conducte de aspiraţie apa ajunge în decantoarele suspensionale unde începe procesul de coagulare. Eliminarea din apă a suspensiilor coloidale se realizează cu ajutorul agenţilor de coagulare, sulfatul de aluminiu şi policlorura de aluminiu fiind folosite în acest scop. Şi varul este folosit în procesul de potabilizare a apei. Atunci când sunt necesare doze mari de coagulant, în funcţie de turbiditatea apei, varul este introdus în apă sub forma unui lapte de var pentru neutralizare, dozele fiind stabilite în funcţie de determinările din laborator.
Prin decantare nu se poate obţine o limpezire a apei până la gradul necesar unei ape potabile. Filtrarea este următoarea fază de lucru a procesului de potabilizare, apa ajunsă în filtre trece printr-un proces complex în care este preponderent fenomenul de adsorbţie, particulele în suspensie fixându-se pe suprafaţa granulelor de nisip.
Ultima fază a potabilizării apei este dezinfectarea. Pentru asigurarea calităţii bacteriologice apa trebuie supusă procesului de dezinfectare, acest lucru realizându-se cu ajutorul clorului gazos ce dezinfectează apa prin oxidarea substanţelor organice. Doza de clor se stabileşte în funcţie de parametri calitativi ai apei filtrate, cantitatea administrată fiind capabilă să asigure o dezinfectare corespunzătoare şi să menţină în reţea o cantitate de clor remanent. Aceasta este ultima etapă din procesul de potabilizare a apei. Atât parametri apei brute cât şi apa din celelalte faze sunt monitorizate chimic şi bacteriologic”, mai informează AQUABIS.

ursa foto: AQUABIS

10384203_652972924814621_4986797539974478307_n

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.