![traian-onuc](https://gazetadebistrita.ro/wp-content/uploads/2023/02/traian-onuc.jpg)
Scandalul Nordis, care vizează una dintre cele mai mari ţepe imobiliare din România, şi recentele arestări ale Laurei Vicol, fostă şefă a Comisiei Juridice din Parlament, şi a soţului acesteia, Vladimir Ciorbă, acţionar la Nordis, aduc la suprafaţă trecutul pătat al dezvoltatorilor clujeni. Celebrul Traian Onuc, alături de notărița Dorina Mureşan, a inventat o schemă perfect legală prin care a reuşit să păcălească sute de oameni şi să fenteze instanţele de judecată în mai multe rânduri.
Păcatul originar al Dorinei Mureşan, notăriţa de casă a lui Traian Onuc
Nimic nu e întâmplător. Relaţia dintre Onuc şi Dorina Mureşan începea să se contureze încă de pe vremea în care aceasta din urmă era notăriţă la CEC Bank. Aşadar, toate tranzacţiile CEC treceau prin mâna doamnei Mureşan. Potriveala a făcut ca, în accea vreme, directoare la CEC să fie doamna Ianson, mama lui Florea Ianson care, ulterior, şi-a schimbat numele în Traian Onuc. Aşa a început să se prefigureze relaţia dintre cei doi şi, totodată, schema prin care aceştia au reuşit să îi păcălească pe oameni.
Schema este una legală şi chiar deşteaptă. Suntem îndreptăţiţi să credem că a fost pusă la cale cu girul şi chiar la îndrumărea notăriţei. Este destul de greu de crezut că Onuc, un puşti la aceea vreme s-ar fi putut gândi singur la o găselniţă atât de bine pusă la punct.
Schema notăriţei şi a lui Onuc
Onuc, predecesorul celor implicați în schema Nordis, au adoptat același mod de operare: lua avansuri de la persoane cărora le promitea apartamente la prețuri foarte atractive. În realitate, însă, proiectele nu se materializau, iar apartamentele erau vândute și altor clienți. Spre deosebire de cei de la Nordis, Dorina Mureşan a adăugat o chichiţă contractuală care a permis vânzarea apartamentelor de mai multe ori şi, totodată, l-a scăpat de mai multe ori basma curată pe Onuc în faţa instanţelor de judecată. Pentru a fi acoperiţi, notăriţa Mureşan a scos din contract cuvântul consecutiv. Să presupunem că avem un contract încheiat pentru furnizare servicii de internet. La două neplăţi consecutive a facturilor, furnziorul va tăia automat internetul. În cazul apartamentelor vândute de Onuc, scoaterea cuvântului consecutiv din contract se traduce astfel: dacă cumpărătorul întârzia două plăţi, fie ele şi neconsecutive, contractul devenea nul. De exemplu, dacă un cumpărător avea un contract încheiat pe perioada ianuarie-decembrie şi întârzia, din varii motive, o plată în martie şi una în aprilie, contractul se anula şi astfel apartamentul putea fi revândut. Şi tot aşa a reuşit Onuc să se spele pe mâini, în nenumărate rânduri, în faţa instanţei.
Este greu de crezut că Onuc, doar un copil la vremea aceea, avea asemenea cunoştinţe notariale. Creierul din spatele schemei este notăriţa Mureşan, care şi-a făcut meseria cu exces de zel şi complet lipsit de etică. În urma acestui scandal, în anul 2019, Mureșan Dorina s-a aflat în centrul unor plângeri penale, fiind acuzată că i-a înșelat pe cei care intenționau să achiziționeze apartamentele puse la vânzare. Procurorii au albit-o de fiecare data, neavnd niciun dosar in instanta. Cu toate acestea, Camera Notarilor Publici Cluj nu a sancţionat-o niciodată. Am contactat-o pe doamna Viorica Moldovan, preşedintele Camerei Notarilor Publici din Cluj pentru a afla de ce nu a fost niciodată sancţionată notăriţa Mureşan, însă nu a răspuns apelurilor noastre.
Notăriţa Mureşan, combinată în mai multe tranzacţii dubioase
Deloc suprinzători notăriţa Mureşan a girat şi combinaţiile imobiliare dubioase ale lui Costică Pocol. Pocol, cunoscut pentru implicarea sa în afaceri suspecte, a fost evacuat din Vila Eunicia pe 9 martie 2017, la solicitarea executorului judecătoresc Cîmpian Mihai Radu. Acțiunea de evacuare nu a fost una ușoară deoarece Pocol s-a opus ferm, chiar agresându-l pe lichidatorul judiciar Marius Grecu, care era prezent la fața locului.
Costică Pocol este acuzat de mai multe fapte penale, iar una dintre acestea se referă la schimbarea yalei imobilului după vânzarea acestuia. Pocol s-a mutat pe casa scării clădirii, încălcând drepturile actualilor proprietari. Potrivit celor de la Solvendi S.P.R.L., firma care a gestionat imobilul, Pocol a continuat să locuiască în Vila Eunicia, în ciuda vânzării acestuia din cauza datoriilor. Prin mai multe acte dubioase au fost făcute vânzări fără căi de acces. Aceste acțiuni au avut loc cu girul notaritei Mureșan, care a fost implicată în tranzacția imobilului. În acest context, el a profitat de o zonă de acces din clădire și a transformat-o într-o locuință.
Mai mult, după ce Vila Eunicia a fost vândută și a intrat în insolvență, Pocol a continuat să aibă acces la imobil, chiar și după transferul proprietății. Astfel, Pocol și soția sa, Simona Ionescu, locuiau atunci într-un apartament construit „artizanal” pe casa scării, între etaje.
Neregulile notariale, o practică recurentă în Cluj-Napoca
Scandalul Nordis a adus în atenţia publică fragilitatea tranzacţiilor imobilare şi şmenurile notarilor împlicaţi. Nici Clujul, celebru pentru preţurile deja proverbiale la imobile, nu duce lipsă de notari care au girat tranzacţii cel puţin îndoielnice. Un exemplu concludent este cazul notăriţei Petcu, care a fost implicată într-o dubla vânzare a unui teren, în războiul caselor din Borhanci, pe care Gazeta de Cluj l-a analizat în detaliu. Culai achiziționaseră inițial un teren de la Bărdășan, dar terenul era ipotecat pe firma Estvillas. Deși intenționaseră să plătească ipoteca, aceștia nu au reușit să o facă, iar terenul a revenit în proprietatea firmei. Într-un alt pas al tranzacției, Bărdășan a semnat o promisiune de vânzare a terenului către Clinciu, iar actele au fost autentificate de notărița Petcu Andreea Ștefania.
Cu toate acestea, chiar și după ce terenul a fost promis pentru vânzare și actele au fost legalizate, Bărdășan şi l-a însușit, înregistrându-l pe numele său, ignorând orice procedură legală în vigoare.
Nici colega de birou a notăriţei Petcu, notăriţa Mitre nu s-a lăsat mai prejos. Întâmplarea face ca doamna notăriţă Romana Lacrima Mitre, colegă cu doamna Petcu să fi cumpărat un teren pe Aleea Târnăveni chiar vizavi de casa lui Bărdăşan. Mitre a fost implicată în celebrul caz Tower. La începutul lui 2007, conducerea USAMV a orchestrat o procedură de încredințare a unui teren de 1,7 hectare din Mănăștur, între Billa și stația OMV, unui jucător aparent pregătit din timp. Pe piața imobiliară, valoarea terenului era estimată la 5 milioane de euro. Pe 7 februarie 2007, Mihai Chezan a înființat firma Tower SRL. La doar 13 zile de la înfiinţare, firma proaspăt înființată Tower participă și, surpriză, câștigă licitația organizată de USAMV. Contractul de asociere dintre USAMV şi Tower SRL a fost prefectat la cabinetul notarial al europarlamentarului Daniel Buda, de către notăriţa Mitre Romana Lacrima. A treia colega de birou a notăriţelor Mitre şi Petcu este nimeni alta decât notăriţa Ielciu Doina, soţia avocatului lui Chezan.
Notăriţa Ielciu, înainte să îşi asigure un post în Cluj avea deja o serie de practici suspecte la activ. Practic, a fost acuzată că a înregistrat în cărțile funciare clauze în dosare unde soțul său reprezenta dezvoltatori imobiliari – inclusiv în cazul celebru Tower – ceea ce încalcă clar principiile deontologice ale profesiei de notar. Totuși, acest conflict de interese a trecut neobservat de Consiliul Notarilor, care a ales să închidă ochii asupra plângerilor multiple care i-au fost adresate. Acestea au rămas nerezolvate, fiind puse „la sertar”. Surse au confirmat pentru Gazeta de Cluj că, după aceste plângeri, colega notăriță Petcu a preluat actele Doinei Ielciu care se refereau la dosarele în care era implicat soțul acesteia, Ielciu Mihai.
Schemele imobiliare, în frunte cu Nordis, demonstrazeă fragilitatea tranzacţiilor imobiliare şi lipsa de deontolgie a notarilor care, în loc să reprezinte legea, se mânjesc intrând în combinaţii care nu fac cinste profesiei de notar.