Situaţie dubioasă, cu „nemernici”, cu angajaţi la negru sau „la alb”, cu ameninţări, cu minciuni şi cu…o fi şi-o păţi, „citiţi fraţilor paragrafe din lege”.
Este doar unul dintre cazurile ajunse pe masa Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud (ITM BN) care a „lălăit-o” aşa mai bine de şapte luni, timp în care dosarul a fost purtat când la Bucureşti, când înapoi la Bistriţa.
Părţile implicate s-au comportat ca într-un joc de-a v-aţi ascunselea, unde fiecare fuge de propriul adevăr, iar asumarea responsabilităţii pionilor pune un mare semn de întrebare. Adevărul va fi dezvăluit în instanţă, sau cel puţin aşa ar trebui !

La sfârşitul anului trecut, mai exact prin noiembrie 2009, se anunţa în presa locală producerea unui accident de muncă la Rusu Bârgăului, în judeţul Bistriţa – Năsăud. „Un bărbat cu traumatism cranian a fost preluat de un elicopter SMURD, pentru a fi transportat la o clinică de specialitate din Târgu – Mureş. Bărbatul, în vârstă de 34 de ani, a suferit azi dimineaţă ( n. r – 3 noiembrie 2009) un accident de muncă la Rusu Bârgăului, fiind lovit de o scândură”, informa un cotidian local online.
Situaţia părea la început destul de banală: accident de muncă, comoţie cerebrală, ITM va face anchetă. Doar că acel accident s-a produs în cazul unei persoane care susţine că lucra la negru, şi în cazul unui angajator care pretinde că nu l-a văzut pe acel om în viaţa lui. Şi cum acte doveditoare sunt „de prin părţi”, fiecare individ în parte şi-a permis să vorbească „pe limba lui” aşa cum o fac şi acum, probabil cu doar câteva „rectificări”.
Csomor Ferencz, Feri cum îi spun apropiaţii, este în mod clar singura victimă în toată această poveste, care, după o operaţie pe creier, din care a scăpat cu bine, a devenit şi victima seriei de scandaluri şi ameninţări produse între cele trei tabere: fratele său, Albert, care a preluat ştafeta şi a făcut demersuri cu găleata, angajatorul, Silviu Tomoroga, care susţine că nu l-a văzut pe Feri decât o dată în viaţă şi nu a lucrat la el, nici la negru nici la alb, şi ITM BN care s-a trezit tras de urechi de la Bucureşti şi pus la treabă să rezolve odată „enigma” produsă pe teritoriul său.  

„Fratele meu a lucrat la negru!”

Csmor Albert, fratele lui Feri, a venit într-o zi la redacţia Gazeta de Bistriţa, asta după ce umblase prin multe locuri ca să îi facă dreptate. Am auzit o poveste spusă cu patimă şi ce-i drept cu ceva nervi la buzunar, adunaţi după multe demersuri. Astfel, după spusele lui Albert, fratele său Feri a lucrat, fără contract de muncă, la firma S.C TOMOROGA CONSTRUCT SRL. Prima dată, Feri ar fi început munca în Vermeş la reabilitarea căminului cultural, unde a lucrat până la sfârşitul lunii octombrie. Apoi, din cauza unor probleme cu cei din Vermeş, s-au întrerupt lucrările şi a plecat cu aceeaşi firmă, la Rusu Bârgăului unde, înainte de accident a mai avut o zi lucrată. Acolo, într-o zi de marţi, patronul i-a pus să facă curăţenie, şi mutând mai mulţi o schelă, o grindă sau un panou i-a căzut în cap lui Feri. Accidentul fiind unul foarte grav, bărbatul a fost transportat la Târgu – Mureş cu elicopterul SMURD. Drept urmare, el a stat în spital mai bine de trei săptămâni, o săptămână la Mureş şi cam încă două la Bistriţa.
La locul accidentului a fost şi Adrian Paşcu, inspector din cadrul ITM BN.
Accidentul s-a petrecut dimineaţa, dar rudele au aflat doar seara când patronul i-a anunţat despre eveniment. „Încercând să aflu despre ce e vorba, a doua zi m-am dus la Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul ITM, unde mi-au zis că cercetările durează în jur de 5 – 6 zile, şi să mai trec pe acolo, că ei deocamdată nu pot să-mi zică nimic, că au de adunat efectiv date despre caracterul accidentului. Nu am primit însă niciun răspuns. (…) Fratele meu a avut şi un certificat medico-legal de 75 -80 de zile, şi am depus o plângere la Parchet pentru vătămare corporală gravă, pentru că eu nu am avut nici o dovadă că ar fi fost accident de muncă. Şi acuma dosarul e în cercetare. Fratele meu a lucrat la negru. Majoritatea de acolo au muncit la negru pentru că angajatorul le-a zis că nu îi angajează acum pe timp de criză. Le-a promis undeva la 12 milioane (n. r. – lei vechi) şi le-a dat 7-8 milioane şi munceau în nişte condiţii mizere. La faţa locului atunci au fost câteva persoane, nu le ştiu exact, dar există la Parchet cu nume… Angajatorul a negat, spunându-mi că nici măcar nu-l cunoaşte pe fratele meu, şi nici nu a mai recunoscut perioada cât a lucrat la Vermeş”, ne-a povestit fratele victimei.
De la producerea accidentului, Csomor Albert a început să facă sesizări la Bucureşti, a fost şi în audienţă la politicienii noştri, şi pe la Prefectură, şi poate cel mai mult pe la ITM, hotărât să facă dreptate în cazul fratelui său: „În primul rând îmi doresc să se facă dreptate pentru fratele meu. Era un sprijin pentru familie chiar şi cu cei 7-8 milioane cât îi dădea”.  

Candrea: „Noi facem acum, numai să ne scăpăm!”

Constantin Candrea, director coordonator adjunct la Direcţia de Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul ITM BN, s-a ocupat expres de acest caz. Săptămâna trecută, domnul Candrea se afla în spital, nu ştim pentru ce boală, dar cazul şi l-a amintit foarte bine. „Să vă spun cum a început! În 3 noiembrie anul trecut domnul Ferenţ s-a accidentat undeva la Rusu Bârgăului. Fiind cu incapacitate temporară de muncă trebuia să îl cerceteze angajatorul, însă nu l-a cercetat. El a venit într-o anumită perioadă la noi cu o decizie de pensionare înafara muncii. Atunci a făcut reclamaţii frate-so’, a ajuns pe la Bucureşti, şi ne-am băgat noi în cercetare. Acum, a venit dosarul de la Bucureşti, pentru că noi i-am făcut propunerea de accident de muncă. Sincer vorbind, după părerea mea, nu este accident de muncă. (…) Problema se pune în felul următor: angajatorul spune că nu i-a dat de lucru, că nu era la punctul de lucru al angajatorului, nu este decizie de accident de muncă, pentru că el când a mers la medicul de Medicina Muncii şi la pensionat, trebuia să spună că era în câmpul muncii şi atunci medicul îi dădea (n. r. – pensionare pe caz de boală în câmpul muncii), sau aştepta actele noastre. Deci este o situaţie foarte dubioasă. Noi ne-am săturat de toate reclamaţiile acestea, de toată nemernicia lor, şi acum sincer vorbind, frate-su’ vrea să scoată bani de pe angajator. (…) Deci, noi am făcut propunerea de accident de muncă, deşi sincer vorbind după mine nu e aşa. Pentru treaba asta, că cineva spune că a lucrat la negru noi nu ne putem să ne încredem, noi trebuie să avem acte scrise. Deci situaţia este… noi facem acum numai să ne scăpăm de reclamaţii, da dacă toţi nemernicii vin şi …asta este. Noi i-am propus aşa, am făcut acum să se îndrepte invers, dacă nu au vrut să dea în judecată angajatorul, totul cade pe noi. Şi cu angajările la negru este o problemă. Angajatorul a fost sancţionat, tot aşa ca să scăpăm de gura lor. Şi dacă angajatorul o fost fraier şi nu l-a dat în judecată, treaba lui”, a declarat Constantin Candrea pentru Gazeta de Bistriţa.

Şi totuşi…a fost accident de muncă !?

După domnul Candrea, ne-am orientat spre inspectorul Adrian Paşcu care a mers la faţa locului la vremea accidentului. Fără prea multă izbândă: „Noi avem o internă privind Protecţia Muncii, că orice relaţie cu presa referitor la relaţiile de serviciu le dă putătorul de cuvânt”, ne-a executat Paşcu. De la purtătorul de cuvânt am fost retrimişi la Paşcu şi într-un final am ajuns la Otilia Berbecar, directorul ITM BN, pentru că era vorba de un caz special care nu se pretează pentru un purtător de cuvânt care are rolul de a da informaţii presei. „S-a constatat că accidentul produs în data de 3 noiembrie 2009 la Căminul Cultural de la Prundu Bârgăului a fost avizat ca fiind accident de muncă în câmpul muncii. A durat aşa de mult pentru că s-au făcut cercetări, s-au luat probe. Prima dată a fost considerat în afara muncii. Accidentul trebuia să-l cerceteze angajatorul, dar el nu a făcut cercetare pentru că nu l-a considerat accident de muncă, nerecunoscând că Csomor ar fi lucrat la el. Sigur că pe urmă l-am cercetat noi şi după mai multe probe adunate l-am considerat ca fiind accident de muncă. L-am trimis la Bucureşti (n. r. – dosarul), aşa cum prevede legislaţia şi a venit avizat la Bucureşti în data de 9 iunie”, a fost declaraţia Otiliei Berbecar.

„La Vermeş, patronul ne ducea cu maşina…”

Feri se simte acum mai bine şi e pensionat de boală. Totuşi faţa lui denotă un om încă pierdut. Feri îşi aminteşte de ziua accidentului şi memoria lui zice că a lucrat şi la Vermeş: „Eu cred că numai o bârnă putea să îmi cadă de sus. Era a doua zi de muncă acolo, că la Vermeş au fost ceva probleme cu ţiganii. Făceam curăţenie afară şi trebuia să mutăm o schelă, eram mai mulţi, şi atunci a fost. (…). La Vermeş am lucrat vreo două luni şi vreo săptămână, cu o întrerupere de două săptămâni. Luni ne ducea el ( n. r – patronul) cu maşina şi venea sâmbătă după noi. Banii ni dădea cu ţârâita, că nu avea niciodată bani. După vreo săptămână la Vermeş, tot băteam apropo la ceilalţi să văd care îi angajat care nu. Apoi colegii mi-au zis că nu angajează, că mai sunt trei luni şi a trece cumva iarna. Ne-am înţeles la 12 milioane că a zis că nu poate să dea mai mult, şi am luat cam 7 jumătate, dar niciodată la timp, şi aşa cu ţârâita. La Vermeş nu era niciunul angajat. Acolo am lucrat mai mulţi, am lucrat vreo opt oameni. Veneau, stăteau vreo două săptămâni şi plecau, pentru că ne le dădea banii, şi tot aşa”, ne-a povestiti Feri.   

Bistriţa, oraş periculos…pentru unii patroni „de cuvânt” !

Pe patronul SC TOMOROGA CONSTRUCT SRL, Silviu Tomoroga, l-am prins greu la telefon, după câteva zile de apelări repetate. Am înţeles şi de ce: îi este frică de fratele lui Feri, care îl ameninţă, spune el. Am auzit şi de aici o versiune care nu seamănă deloc cu cea a lui Feri şi a rudelor sale. Totuşi unele lucruri nu puşcă. Dacă la o televiziune locală patronul spunea că nu s-a întâlnit niciodată cu sora victimei, acum îşi aminteşte că s-ar fi întâlnit o dată. În timpul conversaţiei telefonice au fost bâlbâieli peste bâlbâieli, iar spre final Tomoroga a început să ridice tonul tot mai accentuat, probabil din cauza stresul zilnic, omul având şi mai multe procese. „Am avut nevoie de un zidar şi un dulgher. Am dat anunţul în vara anului trecut, m-au sunat cu zecile, la toată lumea le trebuie salariu mare şi muncă cât mai puţină. Luni seara, pe data de 2 noiembrie, m-a sunat acest om, care nici nu mai ştiu cum îl cheamă, aveam punct de lucru la Rusu Bârgăului. I-am spus ca la ora 8 jumătate să vină la Căminul Cultural din Rusu Bârgăului. Dimineaţa era acolo. M-am dus la Josenii Bârgăului să aduc nişte materiale, şi m-a sunat un angajat ca să vin, că i-a căzut în cap (n. r. – o bârnă). Când am ajuns, el (n. r. – Feri) era acolo şi s-a ridicat pe picioarele lui. A plecat cu Salvarea şi am sunat pe sora lui, de pe numărul de pe care m-a sunat el cu o seară înainte. (…) Era un paznic acolo la Vermeş şi i-a propus frate-so, l-a ameninţat să vină să spună că a lucrat la Vermeş. Şi acum tre’ să am grijă cum circul prin oraş că Bistriţa e un oraş foarte periculos. (…). Cu sora, da, m-am întâlnit o dată în Bistriţa după accident, undeva prin zona Lamă, nu mai ştiu precis când. Păi poate că am spus la televiziune că nu m-am întâlnit, da mă rog…aşa a fost atunci. (…). Nu am dat nici un ban la soră-sa, nu a lucrat la Vermeş… nu avea ce”, susţine Silviu Tomoroga.

„Dacă nu se mai trezea, discutam altfel !”

În schimb, sora lui Feri susţine că s-a întâlnit de mai multe ori cu Tomoroga. „Fratele meu, Feri, a sunat patronul de pe telefonul meu, înainte cu o zi, ca să îi spună unde anume să meargă la lucru, în Vermeş sau la Bârgău. A vorbit cu el şi în ziua următoare m-a sunat patronul să îmi zică că a avut un accident şi la dus la Târgu – Mureş cu elicopterul. Fratele meu a trecut printr-o operaţie grea, a avut comoţie cerebrală, a avut operaţie pe creier, au fost multe probleme. M-a sunat patronul de mai multe ori să vadă ce face şi i-am dat detalii cum se simte. Patronul mi-a dat patru milioane de lei vechi pentru Casa de Asigurări de Sănătate ca să plătesc toate cheltuielile. A zis că un singurul lucru pe care îl poate face ca să ne ajute ar fi să îl angajeze acum după accident. Întotdeauna în spate la Lamă lângă Generală 1 îmi dădea întâlnire şi a zis că numai să semneze fratele, că rezolvă el tot. Feri era în comă aici la Bistriţa. Eu m-am dus la fratele meu şi i-am zis şi a început să plângă. Apoi patronul a apărut la televizor şi a zis că nu mă cunoaşte, că nu m-a sunat niciodată şi că nu ne-am întâlnit niciodată. Toată chestia e că apelurile se puteau scoate, că se păstrează şase luni. Ne-am întâlnit de vreo şase ori şi mă suna aproape în fiecare zi. Apoi la Feri avea de îi trimis nişte bani pe câte zile a lucrat ultima dată la Vermeş, şi a trimis pe unul Bogdan, am înţeles că era băiatul lui. Şi băiatul a zis că dacă era un accident mai grav şi nu se mai trezea, atunci poate discutam altfel”, a spus femeia.

Amendat pentru munca la negru şi accident în câmpul muncii!

Silviu Tomoroga a fost amnedat în 3 noiembrie anul trecut pentru munca la negru. Cei 4.500 de lei nu i-a plătit încă, dar nici nu i-a contestat. „Am luat amendă în noiembrie de vreo 45 de milioane (n. r. – lei vechi), pentru trei oameni care au declarat că au venit la muncă, dar nu am apucat să îi angajez. A sosit amenda de vreo două săptămâni şi urmează să o plătesc. Dar eu vreau să contest amenda asta care a venit acuma de la Bucureşti că să plătesc 70 de milioane pentru accident de muncă. Vreau să contest, pentru că nu a fost accident, că io nu l-am chemat la lucru”.
Silviu Tomoroga are mai multe procese pe rol, în alte cauze civile, iar avocatul său este liberalul Dan Molnar, care se va ocupa şi de acest caz. „Mi-a spus că are pe rol o problemă legată de un litigiu de muncă, nu mi-a dat detalii pentru că nu a ştiut să îmi spună exact. Şi am rămas înţeleşi că mă voi ocupa de acest caz, mai ales că eu îl reprezint pe Tomoroga şi în alte procese”, ne-a spus avocatul.

Firmă cu angajaţi puţini şi …profit baban !

S.C TOMOROGA CONSTRUCT SRL a fost înfiinţată în anul 2004 şi are sediul în localitatea Tureac, judeţul Bistriţa-Năsăud. Societatea este administrată de Silviu Tomoroga, împreună cu fiul său Bogdan, având ca obiect de activitate lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.
În anul 2007, societatea avea doar trei angajaţi, înregistrând o cifră de afaceri de 179.606 lei şi un profit anual de 94.139 de lei. În 2008, aceeaşi societate avea cinci angajaţi, iar cifra de afaceri a ajuns la 583.292 de lei, cu profit de 61.295 de lei.

Iulia Stupinean

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.