Comerțul online a luat avânt în ultimul timp și uneori este greu să îți dai seama dacă magazinul de pe care urmează să cumperi este sigur sau nu. În articolul acesta îți voi arăta câteva tehnici pe care le poți folosi pentru a te asigura că banii tăi sunt în siguranță.
Verifică istoricul magazinului/brandului
Dacă descoperi un magazin nou, ceea ce poți face este să cauți CUI-ul firmei care este de obicei afișat partea de jos a site-ului (footer) și să-l introduci într-o căutare pe Google. De acolo vei ajunge pe un site de genul infofirme.ro unde vei descoperi dacă firma afișată pe site este reală, ce profil are și cifra acesteia de afaceri.
O altă variantă este să verifici site-ul pe un tool de tipul moz.com care îți va spune ce autoritate are domeniul. Dacă are o autoritate peste 25-30 înseamnă că este un magazin cu vechime în piață care a avut timp să strângă link-uri de pe alte site-uri, deci poți avea mai multă încredere în el.
De asemenea, o altă variantă este să te uiți la profilurile de social media ale magazinului și la data la care au fost acestea create. Spre exemplu, Facebook, arată în cadrul paginii istoricul acesteia precum data când a fost creată și eventualele modificări ale numelui.
Citește un ghid de cumpărare înainte de achiziție
Un ghid de cumpărare te poate ajuta să înțelegi mai bine ce trebuie să cauți la un produs. Spre exemplu, este posibil să treci cu vederea anumite aspecte care contează pentru tine atunci când trebuie să alegi cel mai potrivit produs pentru rezolvarea unei probleme.
Să luam ca exemplu alegerea unei imprimante pentru biroul de acasă. Nevoile pe care le ai de la o imprimantă pentru acasă sunt diferite față de ceea ce ar trebui să cauți la o imprimantă de birou.
Iată și câteva diferențe:
- Imprimanta de acasă nu are nevoie, în general, să fie conectată la mai multe calculatoare în același timp;
- Folosită fiind doar de tine, viteza de imprimare nu este întotdeauna o prioritate;
- În funcție de spațiul pe care îi ai acasă, spațiul ocupat de aceasta devine o prioritate;
- Este posibil să vrei să o folosești și în interes personal, tocmai din acest motiv ai putea să iei în calcul o imprimantă color.
Plătește cu un card virtual
Multe instituții bancare, dar și aplicații pecum Revolut au acum opțiunea de a-ți elibera un card virtual pe care îl poți folosi pentru o singură tranzacție și apoi să îl ștergi, toate acestea fără costuri suplimentare.
Așadar, o idee bună este să folosești un astfel de card pentru site-urile unde nu știi dacă este în regulă să introduci datele cardului tău. De fapt, pe orice site care îți permite introducerea de carduri virtuale ar trebui să folosești acest tip de carduri ca o dublă măsură de securitate.
Comandă de la magazine cunoscute
Știu că nu este tocmai ok pentru magazinele mici și antreprenorii la început de drum, dar uneori cea mai simplă soluție este să comanzi de la magazine cu vechime pe piață sau cel puțin pe baza recomandărilor prinite de la prieteni.
De asemenea, existența unui domeniu .ro, dar și a conexiunii securizate HTTPS pot reprezenta două semnale că magazinul este unul de încredere.
În concluzie, există anumite lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că banii tăi sunt în siguranță, dar online tot timpul există riscuri. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să încetăm să mai comandăm online, ci pur și simplu să acordăm mai multă atenție magazinelor de pe care alegem să comandăm.