Prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local, președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, ordonator terțiar de credite și responsabil cu aplicarea directivelor guvernamentale în teritoriu.
Acesta poate verifica măsurile întreprinse de primar sau de preşedintele consiliului judeţean în calitatea lor de reprezentanţi ai statului în unitatea administrativ-teritorială şi poate sesiza organele competente în vederea stabilirii măsurilor necesare, în condiţiile legii.
Prefectul mai poate propune miniştrilor şi conducătorilor celorlalte organe ale administraţiei publice centrale organizate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale sancţionarea conducătorilor serviciilor publice deconcentrate din subordinea acestora.
În urma negocierilor liberalii vor avea 23 de prefecţi şi 47 de subprefecţi, USR-PLUS va avea 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, iar UDMR va avea 5 prefecţi şi 10 subprefecţi.
Cei 23 de prefecți ai PNL vor fi în județele Alba, Bistrița-Năsăud, Braşov, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Caraş Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea, Vrancea.
USR-PLUS va numi prefecți în București, Timiș, Bacău, Maramureș, Suceava, Argeș, Galați, Brăila, Gorj, Ialomița, Tulcea, Vaslui, Buzău și Harghita.
UDMR a revendicat judeţele Cluj, Arad, Covasna, Satu Mare şi Sălaj
Județul Sălaj, este administrat de un consiliu condus de liberalul Dinu-Iancu Sălăjanu. Dintr-un total de 30 de consilieri, 11 sunt liberali, 10 din partea PSD, 7 sunt de la UDMR iar 2 din partea USR. Actualul prefect este Florian Florin din partea PSD, acesta va fi înlocuit în termen de cel mult 10 zile, conform spuselor liderului UDMR, Seres Denes, formațiune care va numi viitorul prefect. Primăria Zalău este condusă de Ionel Ciunt din partea PSD, astfel județul Sălaj devine unul dintre cele mai colorate din țară din punctul de vedere al diversivității partidelor care împart funcțiile importante în administrarea acestuia.
În județul Bistrița-Năsăud, prefectul va fi numit din partea PNL, ceea ce înseamnă că Stelian Dolha, cel mai probabil va rămâne în funcție. USR-PLUS are alocat un post de subprefect, rămâne de văzut dacă va primi și UDMR deoarece în prezent, Bistrița-Năsăud are un singur subprefect, pe Eugen Curteanu. Consiliul Județean este condus de Emil Radu Moldovan din partea PSD, alături de 14 colegi de partid, 12 consilieri din partea PNL iar 4 din Mișcarea Populară. Primăria Bistrița este condusă în prezent de către Ioan Turc din partea liberalilor.
În județul Covasna, UDMR a reușit să completeze colecția de funcții publice pe care le deținea prin posibilitatea înlocuirii actualului prefect, Sebastian Cucu din partea PSD. În ceea ce privește Consiliul Județean, acesta este prezidat de Sándor Tamás, iar 22 de consilieri vin din partea UDMR urmați de 3 din partea Alianței Maghiare din Transilvania. Primarul reședinței de județ, Sfântul Gheorghe, Árpád-András Antal este tot din tabăra UDMR.
Decizie istorică la Cluj, prefectul județului va fi numit de UDMR
În județul Cluj, Consiliul Județean este format din 36 de consilieri dintre care 19 din partea PNL, câte 5 din partea USR, UDMR și PSD, iar 2 dintre aceștia sunt membrii Partidului Mișcarea Populară, sub conducerea lui Alin Tișe. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe a amenințat că își dă demisia din funcția pe care o deține dacă Partidul Național Liberal nu va numi prefectul județului. Primăria Cluj-Napoca se află sub conducerea lui Emil Boc din partea PNL. La această dominare liberală, se va adăuga un nou factor, prefectul din partea UDMR în persoana lui Istvan Tasnadi.
Liberalii de la centru n-au fost prea darnici cu funcțiile în ce-i privește pe membrii organizației PNL Cluj, inițial primul dintre cei care era să rămână fără o poziție clară a fost actualul prefect liberal, Mircea Abrudean. Inițial lui Abrudean i s-a promis funcția de Secretar General al Guvernului, însă premierul Florin Cîțu l-a preferat pe Tiberiu Horațiu Gorun, liberal din Gorj. În urma ultimelor negocieri, Abrudan a reușit să obțină funcția de Secretar General Adjunct, pentru a mai drege puțin apele, deoarece Clujul a pierdut atât poziția de prefect cât și pe cea de subprefect, care va reveni unui reprezentant PLUS. Premierul Cîțu l-a mai numit în aceeași funcție ca pe fostul prefect de Cluj și pe Bogdan Cătălin Ghelbere.
Posibile controverse și în județul Arad
Județul Arad, predominant liberal cu 17 dintre cei 32 de membrii ai Consiliului Județean, va avea prefect numit de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. Funcția este deținută în prezent de Florentina Horgea din partea PSD. În acest moment nu se cunoaște cu exactitate numele viitorului prefect, dar liderul UDMR, Farago Peter a susținut că decizia va fi luată în interiorul partidului. Și în acest caz este posibil să apară discrepanțe puse pe seama faptului că președintele Consiliului Județean este în prezent Iustin Cionga din partea PNL iar primăria Arad a fost câștigată de colegul său de partid, Laurențiu Bibarț.
Și la nivel central s-au împărțit câteva funcții către PNL și USR Arad. Doi avocați, Cătălin Mihalache (USR Arad) și Mihai Pașca (PNL Arad) sunt reprezentanții locali în funcții centrale. Cătălin Mihalache și-a preluat deja mandatul de secretar general adjunct al Camerei Deputaților, în timp ce Mihai Pașca așteaptă numirea pe poziția de secretar de stat în Ministerul Justiției. Așadar, toate cele trei formațiuni care fac o majoritate în Arad – PNL, USR și UDMR au reușit să cadă de acord asupra pozițiilor de putere pe care le ocupă fiecare. Singura necunoscută rămâne, în continuare, poziția celui de-al doilea viceprimar din municipiu.
Aradul îl mai are, în continuare, secretar de stat pe Iulian Stana – numit în iunie 2019 pe această poziție, fiind atunci susținut de către ALDE.
Județul Satu Mare este în totalitate în mâna UDMR
Organizația Județeană Satu Mare a UDMR a obținut tot ce se putea câștiga la nivel de județ. După ce a obținut cele mai importante posturi, respectiv pe cele de președinte al Consiliului Județean Satu Mare, și de primari ai celor două municipii din județ – Carei și Satu Mare, UDMR are acum și funcția de prefect. Este vorba despre Tamas Altfatter, care va deveni noul prefect după ce în ultimii ani a ocupat funcția de subprefect. Funcțiile de subprefect în județul Satu Mare le vor reveni celor de la PNL și USR, care urmează să își nominalizeze proprii oameni. În urma analizei ajungem la concluzia că în județul Satu Mare are loc o premieră din punct de vedere politic, ca UDMR să conducă practic județul.
Reamintim că Guvernul a modificat Codul administrativ la sfârșitul lunii ianuarie, în ceea ce privește statutul prefectului și subprefectului.
Principalele prevederi ale actului normativ sunt următoarele
Funcţiile de prefect şi de subprefect sunt funcţii de demnitate publică iar drepturile de natură salarială sunt stabilite prin reglementările privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
În funcția de prefect, respectiv de subprefect, poate fi numită persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
- este cetăţean român şi are domiciliul în ţară;
- se bucură de exerciţiul drepturilor electorale;
- are capacitate deplină de exerciţiu;
- nu a suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
- nu se regăseşte în cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 85 alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancționarea corupției;
- are studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;
- a absolvit programe de formare specializată în vederea numirii într-o funcţie de prefect sau subprefect, organizate de Institutul Naţional de Administraţie, în condiţiile legii.
La nivelul instituţiei prefectului se înfiinţează funcţia de secretar general al instituţiei prefectului, acesta este înalt funcţionar public şi se subordonează nemijlocit prefectului. Secretarul general trebuie să fie absolvent de studii superioare juridice, administrative sau științe politice.