Terenul pe care a fost construită groapa de gunoi de la Tărpiu a fost dat în folosinţă către CJ Bistriţa-Năsăud, cu titlu gratuit, de către comuna Dumitra, acum 10 ani. Contractul de administrare cu Consiliul Judeţean a fost semnat ulterior deciziei consilierilor locali din Dumitra. La data la care se decidea amplasamentul gropii de gunoi de la Tărpiu, terenul era o păşune comunală. Conform informaţiilor Gazeta de Bistriţa, autorităţile bistriţene nu au schimbat, conform legilor în vigoare, categoria de folosinţă a terenului, adică din păşune într-una care să permită amplasarea de construcţii pe acesta.
În data de 22 august 2006, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 35, consilierii locali din comuna Dumitra au „transmis în folosinţă gratuită Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Asociaţiei consiliilor locale, în vederea implementării Proiectului de Gestiune Integrată a Deşeurilor Menajere în judeţul Bistriţa-Năsăud, terenul aferent în suprafaţă de 16,9 hectare”, explică pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Gheorghe Bălăjan.
La vremea respectivă terenul figura în proprietatea comunei Dumitra şi era încadrat la categoria de folosinţă ca păşune comunală. Care e situaţia acum? „Nu mai ştiu”, recunoaşte franc, Gheorghe Bălăjan.
„Am fost minţit”
„Ca primar, prea uşor am cedat”, spune edilul din Dumitra, după ce a văzut că problemele de la groapa de gunoi i-a urcat oamenii din comună în cap.
„Am cedat la acea vreme şi am fost de acord cu construcţia gropii fiindcă ni s-au promis multe: modernizarea drumului judeţean până la Bistriţa, locuri de muncă pentru locuitorii comunei, scutirea de taxe la plata gunoiului şi altele. Nimic nu s-a realizat. Consider că am fost minţit şi am cedat prea uşor”, mai spune el.
Primarul din Dumitra ne-a mărturisit că nu ştie nici măcar dacă s-a respectat în totalitate caietul de sarcini din proiect. Iar acum dumitrenii au o nouă promisiune, din partea preşedintelui CJ BN, Radu Moldovan, că totuşi li se va face drumul judeţean spre Bistriţa. În ceea ce priveşte viitorul gropii de gunoi, Gheorghe Bălăjan spune că vor putea şti ceva după verificările pe care le vor face cei din comisia de monitorizare constituită la nivel judeţean, care vor propune şi o soluţie pentru viitor.
Bălăjan: „Nu ştiu care este încadrarea terenului”
După protestele locuitorilor din localitatea Tărpiu din luna august, care au cerut închiderea gropii de gunoi existentă şi mutarea ei în altă parte, autorităţile judeţene şi cele locale au promis că vor căuta un alt teren pe care celula următoare de depozitare a gunoiului să fie construită. Situaţia este însă una încurcată, din mai multe motive. În primul rând nu se ştie încă dacă proiectul iniţial permite mutarea locaţiilor. Suprafaţa actuală, de aproape 17 hectare, ar permite deschiderea unor alte depozite, dar terenul este în pantă, şi nu este corespunzător depozitării în condiţii de siguranţă pentru mediu a gunoaielor. Mai mult, terenurile învecinate sunt terenuri agricole ale localnicilor, singura posibilitate de extindere fiind spre liziera pădurii, unde ar exista o suprafaţă cât de cât plană. Şi nu în ultimul rând, oamenii nu mai vor să accepte groapa de gunoi la ei în comună.
Revenind însă la începuturile poveştii, din momentul în care terenul de la Tărpiu a fost dat în folosinţă administraţiei judeţene, CJ BN a fost cel care s-a ocupat mai departe de implementarea proiectului, mai exact de identificare, delimitare, îngrădire, proiectare şi execuţia construcţiilor necesare, după cum precizează edilul comunei Dumitra.
„Nu ştiu care este încadrarea lui, cum figurează el la ora actuală”, a spus primarul Gheorghe Bălăjan.
„Ce ştiu este că până acum Consiliul Judeţean nu a solicitat un alt teren pentru extinderea gropii de gunoi”, a mai precizat el.
Comisia judeţeană de monitorizare s-a întrunit
Contactat de Gazeta de Bistriţa, Ioan Ţintean, vicepreşedinte al CJ BN şi preşedinte al Comisiei judeţene de monitorizare a respectării contractului nr. 34 din 2013 privind Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Tărpiu, încheiat cu operatorul Vitalia Servicii de Mediu Tratarea Deşeurilor – SRL, spune că respectiva comisie s-a întrunit deja şi a făcut o primă verificare la faţa locului.
„Verificăm cu operatorul respectarea contractului şi a caietului de sarcini, a manualului de operare, caietului tehnic şi a caietului financiar. Vrem să vedem şi ce clarificări s-au făcut după adjudecarea licitaţiei. Comisia se întruneşte în fiecare zi de joi şi lucrează nu doar pe parte scriptică, ci face şi verificări în teren. Ultima zi de joi ne-am deplasat la groapă unde am constatat că s-a pus stratul de pământ necesar peste deşeurile depozitate şi că staţia de epurare funcţionează corespunzător. Vrem să verificăm şi investiţiile care se fac”, a explicat Ioan Ţintean.
Se va vota un PUZ la Dumitra
Conform celor precizate de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, gradul de umplere al gropii este de peste jumătate şi trebuie o extindere a depozitului. El spune că se caută o locaţie care să fie plană, pentru celula nr. 2, care va fi în amonte.
Privitor la statutul terenului pe care este amplasat CMID Tărpiu, Ioan Ţintean a spus pentru Gazeta de Bistriţa că acesta este în administrare pe 20 de ani şi că încadrarea lui ca şi categorie de folosinţă este la fel ca în momentul preluării în administrare de la CL Dumitra. Mai mult decât atât, PUZ-ul care trebuia finalizat înainte de construirea obiectivului de la Tărpiu, este încă în lucru.
„Pentru schimbarea categoriei de folosinţă trebuie finalizat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de către comuna Dumitra, care va trebui apoi dezbătut şi votat în consiliul local. Din câte cunosc, PUZ-ul este deja pregătit”, a mai precizat Ioan Ţintean.
Ce spun cetăţenii interesează pe toţi
La momentul la care s-a decis prin hotărâre a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud constituirea unei comisii de monitorizare a modului în care se respectă contractul încheiat cu operatorul economic Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor, preşedintele Radu Moldovan declara public că se va face o „comisie a Consiliului Judeţean formată din aleşii cetăţenilor şi specialişti, care se vor duce şi vor vedea cum se derulează proiectul, care este stadiul de implementare, care sunt deficienţele şamd. În plus faţă de asta, în urma discuţiilor purtate de către mine şi domnul Ţintean cu reprezentanţii grupului de oameni nemulţumiţi din Tărpiu, am luat decizia, şi am făcut deja adresa către Instituţia Prefecturii, de a avea şi un alt tip de întâlnire între reprezentanţii Consiliului Judeţean, Instituţia Prefectului, cetăţeni şi instituţiile statului cu atribuţii legale de verificare a modului în care se derulează activitatea la Tărpiu, şi care sunt împuternicite de lege şi îndrituite să ia şi măsuri. Ceea ce spun cetăţenii ne interesează pe toţi”, declara în şedinţa ordinară de luna trecută a CJ BN, preşedintele Radu Moldovan.
Autorizaţia de construcţie s-a dat pe păşune?
Până la această oră însă poziţia cetăţenilor a rămas neschimbată. Locuitorii nu mai vor groapă de gunoi la ei în comună. Mai mult, reprezentantul cetăţenilor, primarul Gheorghe Bălăjan, spune că a fost minţit cu promisiuni care nu s-au realizat.
Primăria din localitate nici măcar nu ştie care mai este situaţia actuală a terenului pe care acum 10 ani aleşii locali ai cetăţenilor o dădeau gratuit în folosinţă Consiliului Judeţean pentru a le aduce „minunea” în Tărpiu, deşi vicepreşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, spune că există deja elaborat un Plan Urbanistic Zonal, care după ce va fi dezbătut şi votat în şedinţă de consiliu local la Dumitra va clarifica situaţia terenului şi trecerea lui eventual în proprietatea publică a UAT Dumitra.
Cu alte cuvinte, la ora actuală, după ce groapa de gunoi a fost deja construită, terenul pe care comuna Dumitra l-a dat în administrare Consiliului Judeţean este încă păşune, nimeni neschimbându-i categoria de încadrare în aceşti 10 ani. Cum s-au eliberat atunci autorizaţiile de construcţie? Pe păşunea comunală? Rămâne de văzut…
[…] Cum s-a eliberat autorizaţia de construire pe o păşune? Misterul terenului pe care a fost constru… […]