Municipalitatea intenționează să transforme zona stadionului Jean Pădureanu și Pădurea Codrișor într-un spațiu de petrecere a timpului liber pentru toți bistrițenii, indiferent de vârstă.

„Planul de management local cu care am venit în fața bistrițenilor nu rămâne doar pe hârtie. Facem deja primii pași pentru implementarea acestuia, odată cu votul din Consiliul Local.

Astăzi, Bistrița are unul dintre cele mai mici parcuri municipale raportat la populație – un aspect vizibil mai ales în zilele libere sau serile de vară. Tocmai de aceea, regândim zona stadionului Jean Pădureanu și Pădurea Codrișor, transformând-o într-un spațiu dedicat petrecerii timpului liber pentru toate vârstele”, a transmis primarul Gabriel Lazany, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, „cel mai mare parc din Transilvania” va include scenă și facilități pentru concerte în aer liber, galerie de busturi ale celor mai mari personalități sportive din Bistrița, pistă de alergare, teren de fotbal pentru tineret, cu tribună de 3.000 de locuri, zonă pentru skate și bike, promenadă pe malul râului Bistrița, poduri peste râu pentru acces facil în Pădurea Codrișor și facilități pentru sporturi nautice de divertisment.

„Acest proiect va oferi Bistriței un spațiu generos, modern și prietenos, în care toți bistrițenii se vor putea bucura de natură, sport și relaxare”, a mai adăugat edilul bistrițean.

1 COMENTARIU

  1. Obsesia mutării stadionului “Jean Pădureanu” din parcul municipal pe păsunea din Unirea este mai veche si apartine presedintelui CJ Radu Moldovan, care, în lipsă de de idei, vine de fiecare dată cu aceeasi ciorbă reâncălzită spre dezaprobarea multor bistriţeni scandalizaţi de această imbecilitate. Prin anul 2019 a existat chiar si un sondaj de opinie referitor la ce cred bistrițenii despre demolarea stadionului „Jean Pădureanu”, la care 81% din bistrițenii care au răspuns – s-au declarat categoric împotriva demolării stadionului si doar 19% ar fi de acord cu demolarea. Sondajul a avut un impact pentru peste 21.510 persoane, aproape 4.000 de interacțiuni, peste 70 de comentarii, 39 de distribuiri și 4.200 de voturi. (vezi: https://www.bistriteanul.ro/sondaj-ce-cred-bistritenii-despre-demolarea-stadionului-jean-padureanu/)
    Cu toate astea, motivul invocat de fiecare dată era demolarea stadionului in vederea extinderii parcului municipal.
    Nu-i nevoie să se dărâme stadionul ca să fie mărit parcul, dat fiind faptul că există deja un proiect de amenajare a Padurii Codrisor ca zonă de agrement extinsă a parcului municipal. Este necesar doar să se respecte hotărârea de Consiliul Local adoptată in 2015 pe baza a peste 4000 de semnaturi adunate la initiativa Asociatiei Bistrita Civica (ABC) ,privind amenajarea Padurii Codrisor ca padure-parc, pe care l-a blocat fostul primar Ovidiu Cretu. De asemenea există deja proiectul de amenajare a coridorului de mobilitate urbană “Linia Albastră” care trece pe la poalele Pădurii Codrisor. Legătura cu parcul municipal este posibila prin trecerea circulatiei auto si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre Podul Budacului si spatele stadionului . Pentru asta ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada si Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis.
    Podul respectiv ar putea fi denumit „Podul Morii” amintind de piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apă existente in trecut in zona respectivă. Prin construirea Podului Morii si legătura cu strada Codrisor se poate restrictiona si traficul de pe strada Parcului prin interzicerea circulatiei auto, cu exceptia riveranilor, inclusiv institutiile publice. Oricum, Stadionul Gloria, numit în prezent “Jean Pădureanu” reprezintă un reper de suflet al bistritenilor si un important obiectiv în istoria orașului, fiind construit în urmă cu peste 90 de ani, în mandatul primului primar român al Bistritei- Corneliu Mureșan, al cărui bust a fost dezvelit în Piata Petru Rareș. Mai important decât mutarea stadionului, trebuie ca Bistrita să aibă din nou o echipă de fotbal performantă. De aceea, stadionul trebuie să rămâna pe locul lui pentru si a fi usor accesibil publicului spectator. In toate marile orase, stadionul se află in apropiere de zona centrală , astfel incât oamenii sa se poată deplasa usor la diferite evenimente sportive sau culturale organizate acolo. De aceea, National Arena din Bucuresti, Cluj Arena din Cluj sau Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, au fost reconstruite pe locul vechilor stadioane. Chiar si in cazul celebrului San Siro, stadion construit în 1926, a carui denumire oficiala este Stadio Giuseppe Meazza, pe care joacă rivalele Inter Milano și AC Milan când s-a pus problema că ar putea fi demolat, autoritățile din Milano s-au pronuntat că și-ar dori, restaurarea stadionului San Siro.
    Asta nu inseamnă să nu se amenajeze un complex sportiv in Unirea care să includă doar terenuri si dotari pentru practicarea sportului de masă si care să fie conceput dupa modelul Complexului Sportiv Gheorgheni din Cluj-Napoca, realizat de primarul Emil Boc, cu fonduri guvernamentale prin CNI tocmai in perioada guvernării PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.