Cum era sărbătorită 23 august pe vremea lui Ceauşescu
23 august 2012. O zi ca oricare alta, dacă nu ţinem seama se turbulenţele politice din ultima vreme. Înainte de 1989 însă, 23 august era cea mai importantă zi din an, în afară de zilele de naştere ale iubiţilor conducători. Era sărbătoarea naţională, ziua în care defilările militare şi manifestaţiile de stradă erau obligaţia întregului popor.
După cel de-al Doilea Război Mondial, 23 august a devenit ziua natională a României, sărbătorită cu fast, în fiecare an, de regimul comunist. Politicienii din acea vreme au folosit evenimentele de la 23 august in folosul propriu. De la “insurecţie armată", evenimentul a fost denumit “revoluţie de eliberare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperialistă". Timp de peste patru decenii regimul comunist şi-a asumat, pe nedrept acest act istoric.
23 AUGUST 1944: Regele Mihai, mesaj DUR pentru politicienii din 2012

În prima parte a perioadei comuniste, în anii 50', sărbătoarea de 23 august era eclipsata de 1 mai, ziua muncii. În anii 60' ambele zile erau prilej de mare sărbătoare. Abia în anii 70' ziua naţională s-a impus ca importanţă. În aceşti ani au devenit nelipsite paradele militare grandioase, pe bulevardele marilor oraşe şi manifestaţiile megalomanice pe stadionul 23 August.

Ziua naţională era pregătită cu luni bune înainte. Zeci de mii de oameni participau la spectacole grandioase, cu coregrafii complexe şi foarte complicate. Coloanele de manifestanţi purtau pancarte uriaşe, iar pe stadioane portretele lui Nicolae şi ale Elenei Ceauşescu erau compuse dintr-un adevărat puzzle uman. Uriaşa desfăşurare de forţă avea un singur scop: elogierea regimului comunist şi a conducătorilor săi.

Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.