Noi detalii ies la iveală din rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată şase bistriţeni acuzaţi de braconaj în privinţa legăturilor acestora cu cei doi foşti angajaţi de top ai IPJ Bistriţa-Năsăud – comisarii şef Liviu Olariu şi Ioan Ani.
Unul dintre acuzaţi a fost apărat în faţa procurorilor bistriţeni chiar de Liviu Olariu, nimeni altul, decât fiul comisarului şef Olariu.
În timp ce ancheta se derula la Bistriţa, procurorii locului au avut oarecare indicii că cei doi, încă în activitate la acea vreme, ar încerca să-i facă scăpaţi pe braconieri. Având însă în faţă doi ofiţeri de poliţie, cazul nu a mai fost de competenţa lor, astfel că dosarul de cercetare a fost trimis la Cluj, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel. Aici, atât Olariu cât şi Ani au fost scoşi basma curată, procurorii clujeni susţinând că nu au „indicii sau probe suficiente pentru punerea sub învinuire” a acestora
La dosarul cauzei, aflat acum pe rolul Judecătoriei Bistriţa, în care inculpaţi sunt Lazăr Grigore Ioan zis „Doruţ”, Rognean Pavel Anton zis „Luca”, Rauca Lucian Dănuţ zis „Luci”, Platon Liviu zis „Liviuţ” , Pop Buia Niculai zis „Men” sau „Nik” şi Deac Dumitru, există transcrieri ale convorbirilor acestora din perioada în care telefoanele le-au fost interceptate.
Din interceptările respective reiese clar legătura unuia dintre inculpaţi – Rauca Lucian Dănuţ zis „Luci” – cu cei doi ofiţeri de poliţie. În plus, acesta bănuia încă din luna august 2010, cu două luni înainte de a avea loc percheziţii la domiciliile acestora, faptul că este suspectat de braconaj împreună cu ceilalţi cinci şi că telefonul ar putea fi interceptat.
Pentru relevanţă redăm fragmente dintr-o convorbire care a avut loc pe 23 august 2010 între Rognean Pavel Anton zis „Luca” şi Rauca Lucian Dănuţ zis „Luci”. Din această discuţie, anchetatorii bistriţeni au dedus că ar putea fi vorba de cms şef Ioan Ani, şeful de la Arme şi Muniţii din cadrul IPJ BN.
„Din probatoriul administrat au rezultat indiciile săvârşirii infracţiunii de favorizare a infractorului prev. De art. 264 C pen. De către organe de poliţie din cadrul IPJ BN, respectiv de către Ani Ioan, şeful Biroului de Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase”, arată procurorii bistriţeni în Ordonanţa de declinare a competenţei.
- „R. L.: N-ai fost să te întâlneşti cu ăla?
- P.: Ba da.
- L.: Şi?
- P.: No, păi o zis că…, o zis că o văzut declaraţiile, da’ nu-mi dau seama cum.. O zis că acesta, ce-o declarat, tot îi împotriva me’, nebunu acela de Ionuş.
- (…)
- L.: Şi numa’ de numele tău o… o pomenit, sau ş-a noastre?
- P.: Nu, numa’ pe-a nost’…, pe… pe a vost’ încă nu. Amu numai’ dacă n-o spus aştialalţi, ştii, şi ăsta nită, da’ nu-i mare lucru să fi vorbit tot ăla.
- L.: Sigur.
- P.: Tot îi… Eu zic că tot ăla ce… O spus de la A la Z, îţi garantez de chestia asta. Nu-i nimic. Eu oricum îmi ţin declaraţia . Voi… Oricum tu ai fost în Germania…, acesta… la lucru… şi… nu… nu are ce să facă, nu are cum. El o zis, face, mă, cred că o mai dat şi altcineva declaraţii împo… împotriva me’, cumva…, nu-i numa’ el, ştii?
- L.: Ie?
- P.: No, ş-apo’ azi o zis că-mi spune dacă mi-i ascultat (n. r. – telefonul) sau nu.
- L.: No bine, mă! Cum să nu! Îţi spun eu, sigur!
- P.: Po’ … o zis el că-mi spune, că eu nu ştiu unde lucră, mă, că vezi că el îi la altă prostie, tot cu chestii de-astea (n. r. – poliţie). (…)
- (…)
- L.: No bun.
- P.: Păi eu de unde să ştiu ce… no. Mi-i prieten, da’ ţ-am zis că atunci am fost la el, ăsta ni, da’ nu ştii niciodată care-i… ă… faza.
- L.: Îi bulangiu…
- P.: Ştii?
- L.: …mare. Eu am o poză cu el şi cu…
- P.: păi da’ eu ştiu, mă, că el … pe mine când ăsta… prima dată el m-o anchetat, el tot…
- L.: Nu, mă…
- P.: …m-o…
- L.: Nu ăsta, mă. Ăla, mă, care … care o declarat împotriva ta. „
Trei zile mai târziu, Rognean discută cu o altă persoană la telefon pe care o avertizează că telefoanele sunt interceptate.
„Vedeţi ce… vorbiţi. Vezi ce vorbeşti că mi-i ascultat telefonu’.”, îi spune Rognean interlocutorului său.
Potrivit procurorului, din convorbiri, rezultă că „Rauca şi Rognean au fost contactaţi direct sau indirect de lucrători din cadrul IPJ BN care le-au confirmat că posturile de telefonie mobilă, precum şi celelalte posturi telefonice sunt interceptate de organele de anchetă”.
„ De menţionat că, dacă în primele convorbiri nu au fost utilizate nume ale persoanelor care le furnizau informaţii, ulterior a rezultat că persoana care le furniza informaţii din dosar era Ani Ioan”, arată procurorii.
Cele mai interesante aspecte, apar pe data de 15 octombrie 2010, când se anchetatorii desfăşurau percheziţii la domiciliul lui Rauca Lucian Dănuţ, care era, printre altele, şi depozitarul (n. r. – legal) unor arme de vânătoare ale altor bistriţeni.
În ziua cu pricina apare „pe fir” pomenit şi numele comisarului şef Liviu Olariu într-o convorbire telefonică pe care Rauca o are cu… Octavian Iugan – proprietarul din acte al MIS GRUP SRL, nimeni altul decât fiul lui Emil Iugan, coordonatorul din umbră al firmei. În timpul convorbirii, Rauca îl roagă pe „Tavi” să intervină pe lângă Olariu.
„Dă-i tu un telefon lui Olariu, te rog frumos. Atâta trebuie să-i zici… că tre’… să-l sune pe Martura (unul dintre poliţiştii care ancheta cazul şi era prezent la percheziţii), că Martura îi la mine, ştii?”, i-a spus la un moment Rauca lui Octavian Iugan.
Acesta din urmă, refuză într-o primă fază, însă în final se lasă convins, însă nu îi promite „sută la sută” lui Rauca faptul că va reuşi să ia legătura cu Olariu.
Cu toate acestea, Rauca nu are răbdare şi ia personal legătura cu Olariu, căruia îi spune despre percheziţii. De altfel în aceeaşi zi de 15 octombrie 2010, Rauca poartă două discuţii cu comisarul şef Olariu.
În prima convorbire, care avut loc dimineaţa, sub pretextul că Olariu ar avea acasă arma cu care merge la vânătoare şi nu în depozitul lui Rauca, cei doi stabilesc să se întâlnească.
„Olariu : No hai că ţi-o dau (n. r. – arma). Vin acum la tine.
Rauca: Haideţi, că poate-i cunoaşteţi şi dumneavoastră pe oamenii ăştia, să-mi puneţi o vorbă bună”.
Până să aibă loc ce de-a doua convorbire între cei doi, în jurul orei trei după-amiaza, din nici un document al anchetatorilor nu reiese dacă Olariu a mers la Rauca sau nu. Însă, culmea, în aceeaşi zi se mai întâmplă ceva foarte, foarte interesant. Fiul lui Liviu Olariu, pe nume tot Liviu Olariu, avocat de meserie, încheie un contract de asistenţă juridică cu Rauca pentru a-l reprezenta în faţa anchetatorilor în timpul audierilor.
Contractul este încheiat între SC Hubertus SRL, firma ce îi aparţinea în acel moment lui Rauca, şi Casa de avocatură Domnici, Milea, Moruţan&Asociaţii, prin av. Liviu Olariu.
În momentul în care anchetatorii bistriţeni au dat peste numele comisarilor şef Ani şi Olariu, evident au fost obligaţi să îşi decline competenţa în favoarea parchetului clujean. Aici însă lucrurile sunt deja învăluite în mister, fiindcă ancheta se învârteşte doar în jurul celor şase actual inculpaţi, fiindcă nu reiese din acte dacă cei doi ofiţeri de poliţie au fost sau nu audiaţi de procurorii clujeni în cei doi ani cât a stat dosarul de cercetare pe masa acestora, între 2011 şi 2013, an în care a fost întocmit rechizitoriul.
Despre Liviu Olariu & Son revenim cu alte detalii în numărul următor, fiindcă între timp, potrivit informaţiilor şi documentelor pe care le deţinem s-au pricposit cu o plângere la… DNA.
[…] Cum au intervenit unii dintre acuzaţii de braconaj pe lângă comisarii şef Ani şi Olariu, via Iu… apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]
Aschia, departe de trunchi… nu sare !