După 5 ani de procese interminabile, omul de afaceri Emil Nistor, fostul proprietar al complexului Poiana Zânelor, scapă de închisoare. Acesta a fost condamnat la 3 ani de închisoare, însă Curtea de Apel Cluj a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

 

Omul de afaceri Emil Nistor, fostul proprietar al complexului Poiana Zânelor scapă de închisoare, asta deşi acuzaţiile aduse de procurori încă din 2011 sunt destul de serioase.

De o parte din acuzaţii a scăpat, faptele prescriindu-se, iar pentru ce i-a mai rămas a luat cu suspendare. Emil Nistor a primit aceste veşti chiar înainte de Crăciun, la finalul anului ce tocmai s-a încheiat.

„Tribunalul Bistriţa-Năsăud încetează procesul penal privind inculpatul: N.E. (n. r – Nistor Emil) pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată şi fals înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale”, se arată în decizia dată de Curtea de Apel Cluj, în decembrie 2015.

Tot atunci, Curtea de Apel Cluj, menţinea soluţia dată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, şi-l condamna pe Emil Nistor la trei ani de închisoare şi un  an interzicerea drepturilor aplicate pentru înşelăciune. Surpriză însă! Instanţa dispune suspendarea condiţionată a executării pedepselor aplicate inculpatului, pe durata termenului de încercare de 5 ani.

În cadrul soluţiei s-au stabilit şi daunele pe care Emil Nistor şi alte 4 persoane trebuie să le plătească CEC Bank.

„Obligă N.E., M.C., C.I., O.D.A. şi H.M.F, în solidar, la plata sumei de 284.840 de lei, reprezentând credit restant, dobânzi şi comisioane calculate până la 10.01.2011, dobânzile şi comisioanele contractuale urmând a fi achitate actualizat la plata integrală a debitului”, se mai arată în soluţia dată de judecătorii clujeni.

CEC Bank încearcă încă din 2012 să îşi recupereze paguba, încercând inclusiv să-l execute silit pe Emil Nistor. Vizate erau o cabană cu un etaj plus mansardă, de 135 de metri pătraţi, cu 12 camere.

 

Emil Nistor, „campionul” creditelor false

Emil Nistor încă nu poate dormi liniştit, asta pentru că mai este cercetat într-un dosar penal, înregistrat la începutul anului 2014, acuzaţiile care i se aduc fiind similare.

Potrivit procurorilor, Emil Nistor ar fi obţinut ilegal aproape 100 de credite în valoare de peste două milioane de euro. Reţeaua ar fi fost pusă pe picioare chiar de Emil Nistor, care a pus pe picioare complexul turistic Poiana Zânelor, din comuna Şanţ. Acesta mai administra şi firmele Eliada Consulting SRL, Someş Holz, Bistriţa Aurie SRL, Poiana Narciselor SRL şi Poiana Zînii SRL.

Nistor era acuzat de iniţierea unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată şi două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Procurorii îl acuzau şi pe fiul omului de afaceri, director general al SC Eliada Consulting SRL, de aderare la un grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave.

 

Angajaţi de la două bănci, trimişi şi ei în judecată

DNA i-a trimis în judecată şi pe Ioan Moroşan, directorul sucursalei BCR Năsăud, pe Maria Terchilă, directorul Agenţiei BCR Rodna, pe Vasile Moldovan, directorul sucursalei Bistriţa a UniCredit Ţiriac Bank, pe Domnica Tinereanu, Daniela Iuliana Mureşan, Mihai Moroşan, consilieri clienţi retail BCR Rodna, pe Mihaela Carmen Zăgrean şi Albina Alexandra Moldovan, ofiţeri de credite la Sucursala Bistriţa a UniCredit Ţiriac Bank. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infracţiune similară infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Procurorii DNA spun că în perioada iunie 2005 – februarie 2008, Emil Nistor, prin intermediul a 89 de persoane interpuse, majoritatea angajaţi la cele cinci societăţi comerciale administrate, a obţinut, pe baza unor documente ce atestau venituri salariale nereale, un număr de 98 de credite de la două bănci comerciale, profitând de relaţiile pe care le avea cu directorii şi ofiţerii de la aceste bănci.

Pentru a obţine creditele în cauză, Nistor a apelat la directorii acestor unităţi bancare. În procedura de acordare a creditelor au fost implicaţi şi consilieri clienţi retail şi ofiţeri de credite. Aceştia au acceptat să întocmească dosarele de credit fără a respecta normele de creditare.

Atât directorii unităţilor bancare, cât şi ofiţerii şi consilierii de credit ştiau că veniturile salariale consemnate în adeverinţele de salariu/venit depuse la dosarele de credit pe numele celor 89 de persoane nu sunt reale.

Banii obţinuţi de persoanele care au contractat creditele au fost utilizate de către Nistor şi membrii reţelei pentru diverse operaţiuni în cadrul firmelor sau în interes personal.

Prejudiciul creat celor două bănci este de 2,1 milioane de euro. DNA a impus sechestrul asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile care aparţin membrilor reţelei.

 

I-a dat prim-procurorului Veturia Moldovan mită… un pod

Deşi pare greu de crezut acestea nu sunt singurele probleme cu legea pe care le-a avut Emil Nistor. Prim-procurorul năsăudean Adriana Veturia Moldovan a ajuns în atenţia justiţiei tot din cauza omului de afaceri, care i-a dat mită…un pod.

Aceasta a fost condamnată la doi ani de închisoare cu executare, fiind acuzată că i-a aplicat o simplă sancţiune administrative lui Emil Nistor, care era cercetat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În schimb, Nistor, alături de fiul său i-a construit procurorului un pod în faţa casei din localitatea  Valea Măriei. Pentru aceste lucrări, procurorul ar fi plătit 15.000 de lei, jumătate din valoarea reală a acestora.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.