Trei bărbați din județul Cluj și unul din Bistrița-Năsăud au fost duși zilele trecute după gratii, după ce au fost condamnați la pedepse cu executare cuprinse între 2 ani și 7 luni de închisoare și 3 ani și 11 luni. În 2019, procurorii DIICOT au descoperit în urma unor percheziții la locuințele celor patru bărbați cinci culturi de cannabis pe malul râului Ilișua, câteva zeci de kilograme de masă semi-uscată și verde, peste un kilogram de masă uscată, 5 kg de macerat de cannbis și 15.000 lei.

Pe data de 2 octombrie 2019, procurorii DIICOT Bistrița-Năsăud au descins la locuințele a patru bărbați – trei din Dej, respectiv Mureșan Radu Mircea, Matiș Sorin Mihai și Gotthard Istvan-Robert, și unul din comuna Uriu – Săplăcan Doru Remus –  suspectați de trafic de droguri.

“În fapt s-a reținut că, în cursul anului 2019, inculpatul M.M.S. a înființat, pe malul estic al râului Ilişua din județul Bistrița – Năsăud, două culturi de plante de cannabis, ajunse la maturitate cu înălţimi de 1,50 – 4 metri, în vederea obținerii din acestea, după recoltare şi prelucrare, a drogului de risc cannabis, care ulterior urma să fie comercializat.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut faptul că, la data de 30.09.2019, inculpatul M.M.S. împreuna cu inculpatul S.D.R. au procedat la recoltarea parțială a culturii de cannabis, pe care au transportat-o la locuințele acestora.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare, la locuințele celor doi inculpați au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 181 de plante de cannabis în diferite stadii de creștere constituite în 5 culturi outdoor, reprezentând aproximativ 84 de kilograme de masă verde. Totodată, au fost ridicate aproximativ 40 de kilograme de masă vegetală semiuscată, 1,15 kilograme de masă vegetală uscată și aproximativ 5 kilograme de macerat de cannabis.

De asemenea, au fost identificate un laborator indoor pentru creșterea plantelor de cannabis, o instalație pentru distilarea maceratului de cannabis și obținerea de ulei de cannabis, manuale de utilizare a instalațiilor, un uscător pentru plate de cannabis, cutii de fertilizatori, răsadniță, aparat de vidat și lipit, folii, grindere, telefoane mobile, înscrisuri cu valoare probatorie, precum și suma de 15.000 lei.

În cauză s-a stabilit faptul că, la săvârșirea faptelor a participat și inculpatul G.I.S. împreună cu inculpatul M.R.M”, se arăta într-un comunicat al DIICOT, din octombrie 2019.

Cei patru au fost reținuți și arestați preventiv. În judecată au fost trimiși în martie 2020, toți fiind arestați la domiciliu. Toți cei patru inculpați au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Tribunalul Bistrița-Năsăud s-a pronunțat pe fond în octombrie 2020. Astfel, Matiș Sorin a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu executare, Mureșan Radu a primit 3 ani și 5 luni cu executare, iar Săplăcan Doru și Gotthard Istvan au primit câte 2 ani și 4 luni, tot cu executare.

Fiindcă atât în fața procurorilor, cât și în fața instanței cei patru inculpați au susținut că au cultivat cannabis pentru consum propriu și, evident, se așteptau la pedepse mai mici cu suspendare, au atacat sentința la Curtea de Apel Cluj.

“Agricultori” de nădejde

Dar să vedem ce au scris procurorii DIICOT în actul de sesizare a instanței Înainte de asta trebuie să menționăm faptul că Mureșan și Matiș sunt frați vitregi.

Astfel, procurorii au arătat în rechizitoriu, faptul că, în primăvara lui 2019, perioada lucrărilor agricole, Matiș împreună cu Săplăcan au înființat două culturi de cannabis “ pe care le-au îngrijit până la ajungerea la maturitate”, după care, în septembrie același an – au adunat recolta și fiecare și-au dus acasă partea.

Același lucru l-au făcut și ceilalți doi, Mureșan și Gotthard, care au cultivat, în aceeași perioadă, cannabis în grădina unui  imobil din Dej.

“(   ) ulterior au procedat la uscarea acestora și prepararea de muguri de cannabis pe care i-au deținut la această locuință în vederea valorificării ulterioare , cantitățile de cannabis fiind descoperte la data de 02.10.2019 cu ocazia percheziției domiciliare efectuate”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Potrivit aceleiași surse, în 2017, Mureșan a procurat peste 50 de plante de cannabis pe care le-a dus acasă și le-a uscat, el declarând anchetatorilor că ar fi vrut să obțină ulei de cannabis, în vederea consumului propriu. Nu a produs niciodată ulei, însă din plantele uscate a făcut țișări pe care le-a împărțit gratuit, timp de doi ani, fratelui său, Matiș Sorin, și unor amici.

În 2019, același Mureșan i-a dat fratelui său, lui Matiș, circa 100 de semințe pentru a înființa o cultură de cannabis, semințe pe care le-a semănat în grădina imobilului din Dej. După ce plantele au răsărit, a dus o parte din “răsaduri” la Săplăcan și împreună le-au plantat pe malul râului Ilișua, în imeidata apropiere a comunei Uriu.

“Inculpatul Matiș Mihai Sorin s-a declarat ca fiind consumator al drogului de risc cannabis. În primăvara anului 2019, inculpatul, împreună cu fratele său, inculpatul Mureșan Radu Mircea au hotărât să cultive cannabis. Inculpatul a declarat că intenționau să producă ulei de cannabis pe care să îl comercializeze, dar nu au produs până în prezent astfel de ulei și nu dețin autorizație în acest sens. La perchezițiile domiciliare efectuate în data de 2.10.2019 nu au fost descoperite instalații pentru producerea uleiului.

După ce a primit de la fratele său, inculpatul Mureșan Radu Mircea semințe de cannabis, inculpatul Matiș Mihai Sorin a înființat o cultură indoor de cannabis. După ce plantele au crescut, acesta le-a transportat pe un teren de pe albia pârâului Ilișua, unde le-a plantat, înființând astfel o cultură outdoor pe care apoi a îngrijit-o, în vederea recoltării acestora la maturitate, pentru extragerea drogului de risc cannabis. În această activitate, inculpatul l-a antrenat și pe inculpatul Săplăcan Doru Radu care s-a ocupat de îngrijirea culturii astfel înființate. Cei doi inculpați, la data de 30.09.2019 au recoltat o parte din plantele de cannabis astfel cultivate, pe care le-au transportat la locuințele acestora.

Cu ocazia perchezițiilor efectuate la locuințele inculpaților la data de 2.10.2019, au fost găsite cantități însemnate de plante de cannabis și de muguri de cannabis. Inculpații nu sunt autorizați să cultive cannabis în vederea obținerii de ulei iar la perchezițiile efectuate nu au fost identificate instalații de producere a uleiului. În acest context instanța reține că inculpații au cultivat cannabis în vederea comercializării acestuia, după ajungerea plantelor la maturitate”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Au procurat tot felul de instrumente

Gotthard împreună cu Mureșan au achiziționat și instrumente necesare cultivării cannabisului și s-au informat de pe internet despre procedeele de creștere și înmulțire a plantelor de cannabis.

“Tot împreună, cei doi inculpați au creat în imobilul menționat un laborator clandestin pentru creșterea, prelucrarea și prepararea cannabisului – descoperit la percheziție domiciliară.

În perioada cuprinsă între începutul anului 2019 și data efectuării percheziției, 2.10.2019, cei doi inculpați au cultivat în aceste condiții aproximativ 250-300 de plante pe care le-au recoltat după ce acestea au devenit mature, obținând astfel aproximativ 1,5 kg muguri de cannabis. Din această cantitate, inculpatul Gotthard Istvan-Robert – cel care locuia în imobil și se ocupa îndeaproape cu cultivarea, creșterea și recoltarea cannabisului, i-a remis inculpatului Mureșan radu Mircea cantitatea de aproximativ 250 de grame de muguri de cannabis, urmând să îi predea și alte cantități.

Din probele cauzei rezultă că inculpatul Gotthard Istvan-Robert a fost cel care s-a ocupat în proporție determinantă de cultivarea plantelor de cannabis, îngrijirea acestora, recoltarea, uscare a și depozitarea mugurilor de can abis. Cu toate aceste, din probele dosarului rezultă că și inculpatul Mureșan Radu Mircea l-a ajutat pe inculpatul Gotthard Istvan-Robert la aceste activități, cu atât mai mult cu cât la găzduit pe acesta din urmă și împreună au hotărât să cultive cannabis în acea locație. De altfel, inculpatul Mureșan Radu Mircea a fost cel care a achiziționat materialele necesare cultivării, extragerii, uscării plantelor.

Inculpatul Gotthard Istvan-Robert, ulterior uscării plantelor și depozitării mugurilor de cannabis, i-a predat inculpatului Mureșan Radu Mircea o parte din cantitatea obținută, la momente la care acesta mergea la locația unde se aflau drogurile – locație folosită în exclusivitate de inculpatul Gotthard Istvan-Robert”, au mai arătat anchetatorii.

Nu au fost crezuți pe cuvânt de instanță

Chiar dacă au susținut că au cultivat cannabis pentru consum propriuși au și încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, instanța bistrițeană nu i-a crezut pe cuvânt.

“Având în vedere faptul că cei patru inculpați nu sunt autorizați să cultive cannabis în vederea obținerii de ulei, precum și cantitatea însemnată din drogul de risc canabis, respectiv: 12.185,26 grame cannabis; 42.789.4 grame fragmente de plante de cannabis; 3.645,8 grame fragmente vegetale care conțin tetrahidrocanabinol; 2,1 gr semințe de cannabis; 6825 ml. lichid – care conține tetrahidrocanabinol , dar și faptul că, deși inculpații au fost chestionați asupra aspectului privind consumul personal de droguri, în afara inculpaților Mureșan Radu Mircea și Gotthard Istvan-Robert s-a dovedit că niciunul dintre ceilalți doi inculpați nu a putut face dovada consumului propriu de canabis , se va reține intenția acestora în punerea în vânzare, vânzarea, distrib uirea sau livrarea cu orice titlu a drogului de risc canabis.

Instanța apreciază că această intenție rezultă din numărul mare de obiecte corp delict descoperite cu ocazia perchezițiilor efectuate la locuințele inculpaților – respectiv grindere folosite la porționarea drogurilor, ambalaje folosite la droguri, care denotă fără putință de tăgadă că cei patru inculpați au efectuat acte privind traficul de droguri, întrucât doar pentru consumul propriu nu este nevoie de atât de multe ambalaje, cântare, grindere și de o așa mare cantitate de substanță – fiind imposibil consumul în timp scurt al acesteia.

Raportat la probele administrate în cursul urmăririi penale, coroborate cu declarațiile de recunoaștere a comiterii faptelor deduse judecății date în ședința publică din data de 15.07.2020 prin care inculpați au recunoscut acuzațiile și au relatat că au săvârșit faptele în modalitatea descrisă în rechizitoriu, instanța reține în sarcina acestora săvârșirea infracțiunilor pentru care sunt trimiși în judecată.

Cu ocazia perchezițiilor efectuate la locuințele inculpaților la data de 2.10.2019, au fost găsite, pe lângă cantitățile mari de cannabis, un laborator clandestin indoor pentru creșterea cannabisului, o instalație pentru distilarea maceratului de canabis și obținerea de ulei de cannabis, manuale de utilizare a instalațiilor, un uscător pentru plante de cannabis, cutii fertilizatori, răsadniță, aparat de vidat și lipit, folii, grindere, precum și suma sumei de 6.950 de lei, 1800 de euro și 100 USD aparținând inculpatului Matiș Mihai Sorin și suma de 600 de lei aparținând inculpatului Mureșan Radu Mircea”, a precizat instanța în motivare.

În apel, au dat-o în bară

Cei patru, așa cum am precizat mai sus, au atacat sentința Tribunalului Bistrița-Năsăud la Curtea de Apel Cluj, în speranța că vor scăpa mai ieftin.

Nu doar ei au atacat cu apel sentința, ci și procurorii DIICOT, și ei nemulțumiți, din punctul lor de vedere, de blândețea instanței bistrițene, astfel că au cerut pedepse mai mari. Și au învins, fiindcă magistrații clujeni au mărit pedepse celor patru inculpați.

Astfel, pe 19 ianuarie, Mureșan Radu Mircea a primit 3 ani, 11 luni și 10 zile de închisoare, Matiș Mihai Sorin a încasat 3 ani de închisoare, iar Gotthard Istvan-Robert și Săplăcan Doru Remus au fost condamnați la câte 2 ani și 7 luni de închisoare.

A doua zi, pe 20 ianuarie, toți patru au fost duși după gratii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.