SC Lucrări Drumuri și Poduri (LDP) SRL va vinde două sedii deținute în municipiu, în încercarea de a scăpa din datoriile acumulate anii trecuți. Societatea are datorii la angajați, la stat, la furnizori și la bănci. LDP va pune mâna pe cel puțin 1,2 milioane de lei, în urma vânzării activelor sale.

Societatea Lucrări Drumuri și Poduri, al cărui acționar majoritar este Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, nu pare să se descurce deloc cu banii, deși a tot primit contracte cu statul în ultimii ani. În prima fază, SRL-ul specializat pe construcții civile, a încercat să ia un credit de un milion de lei, să ajute la achitarea datoriilor.

Acest lucru nu s-a întâmplat până la început de 2022, astfel că s-a decis vânzarea a două proprietăți. LDP are datorii la angajați ( de peste jumătate de milion de lei), la stat (1,1 milioane) la bănci (1,3 milioane) și la furnizori (2,5 milioane)

„La solicitarea Societății „Lucrări Drumuri și Poduri” SA Bistrița, prin Hotărârea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nr 135/2021 s-a aprobat acordarea mandatului special reprezentanților județului Bistrița-Năsăud în Adunarea Generală a Acționarilor la Societatea „Lucrări Drumuri și Poduri” SA Bistrița, să aprobe contractarea unui credit bancar (linie de credit) în limita sumei de 1.000.000 lei. Conducerea societății „Lucrări Drumuri și Poduri  SA Bistrița nu a reușit până la finalul lunii ianuarie 2022 să contracteze o linie de credit, care să asigure plata datoriilor restante și eficientizarea activității societății, întocmind în acest sens Raportul „situația financiară” nr 125/26.01.2022 pe care l-au înaintat spre analiză Consiliului de Administrație. În raportul menționat mai sus, se precizează că la data de 25.01.2022 societatea înregistrează datorii totale de 5.800.390 de lei, din care: salarii restante 686.624 de lei, credit restant la Banca Comercială Română: 1.346.253 de lei, datorii la bugetul statului 1.175.060 și furnizori: 2.592.453 lei. De asemenea, societatea avea la data de 25.01.2022 facturi de încasat de 470.000 de lei și contracte în curs de executare pe anul 2022 în sumă totală de 24.532.407 lei”, se arată într-un raport al societății.

Consiliul Județean cere să știe unde merge fiecare leu

Consiliul Județean a dat okey-ul pentru vânzarea a două active, cu condiția să fie informat lunar despre ce se întâmplă cu banii încasați. Solicitarea a aparținut consilierului județean PNL Calo Viorica și a fost acceptată de președintele CJ Radu Moldovan.

„Situația LDP-ului nefiind una foarte fericită, aș vrea să vă readuc aminte că SC LDP SA este în procedură de privatizare, aprobată în urmă cu mai bine de doi ani. În momentul de față, le cer și eu public colegilor mei de la Consiliul Județean să urgenteze achiziția publică pentru compania de specialitate care va derula ultima etapă din procesul de privatizare aprobat de către Consiliul Județean. În paralel îi rog pe colegii din AGA ca lunar să ceară consiliului de administrație și directorului general acel raport la care făcea trimitere dna consilier Calo. Mi se pare corect ca noi să fim informați cu punct și cu virgulă despre tot ce se întâmplă acolo”, a spus Radu Moldovan, la ultima ședință de Consiliu Județean.

LDP va vinde un teren și construcții de pe strada Cuza Vodă nr 17A, care și este ipotecat pentru creditul luat deja de la Banca Comercială Română. Terenul are o suprafață de 3.564 de metri pătrați și include un sediu administrativ cu un regim de înălțime P+1, care se întinde pe 240 de metri pătrați și are o suprafață desfășurată de 480 de mp.

Mai include o clădire cu o sală de ședințe cu parter de 142 de mp, sediu de proiectări și laborator P+1, suprafață a sol de 62 mp și suprafață construită desfășurată de 124 mp și clădire punct control de 31 de mp. Toate acestea au fost estimate la 947.500 de euro, la care se adaugă TVA-ul.

LDP mai vinde un teren și construcții pe Drumul Cetății la nr. 53A, cu prețul de pornire de 321.500 de euro, la care se adaugă TVA-ul. Terenul are 2.465 de metri pătrați și include o centrală termică de 55 de mp, pe un nivel, patru rezervoare bitum pe 111 mp, stație soluție cationică cu 3 rezervoare pe 104 mp, clădire compusă din atelier mecanic și laboratoare cu un nivel 448 mp și o stație de gaz pe 12 mp. Vânzarea activelor se va face prin licitație publică cu strigare.

„Decizia Consiliului de Administrație privind propunerea de vânzarea a unor active fixe ale societății a fost luată în urma discuțiilor purtate de către membrii Consiliului de Administrație, în baza raportului „Situație Financiară” fiind singura variantă legală și urgentă de a se achita datoriile societății, pentru a asigura resurse financiare în vederea derulării, în condiții optime a contractelor aflate în executare, pe anul 2022, contracte care vor asigura atragerea de resurse financiare certe, determinând astfel o eficientizare optimă a activității societății”, motivează societatea decizia de a vinde.

Consiliul Județean vrea să se „lepede” de LDP din 2018

În anul 2020, Lucrări Drumuri și Poduri a raportat o cifră de afaceri de 12,3 milioane de lei și un profit net de doar 43.700 de lei. Firma are aproape 100 de angajați și datorii care trec de 7,6 milioane de lei. Datoriile raportate în 2020  sunt cele mai mari din ultimul deceniu. Acestea par să fi crescut cu fiecare an.

Cu un an înainte, în 2019, LDP raporta o cifră de afaceri de 14, 2 milioane de lei și un profit net de 135.000 de lei. În 2018, LDP a fost pe pierdere, înregistrând pierderi de peste 2,6 milioane de lei, la fel și în 2017, când pierderile ajungeau tot la 2,2 milioane de lei.

În 2018, Consiliul Județean lua în calcul prima dată privatizarea. În spatele deciziei erau pierderile din ultimii ani, dar și competiția serioasă din domeniul construcțiilor. Asta deși nu a fost un secret faptul că LDP SA a avut livrate numeroase contracte cu statul.

„Având în vedere că societatea a încheiat ultimii ani pe pierdere, iar concurența în domeniu de activitate al societății este ridicată, pentru a evita crearea unor datorii către diverși furnizori și către bugetul de stat, se poate supune analizei posibilitatea declanșării procesului de privatizare a SC LDP SA Bistrița. Legislația existentă în acest moment permite autorității publice tutelare, în calitatea sa de instituție publică implicată, să declanșeze procedurile aferente procesului de privatizare”, se arăta într-un proiect de hotărâre al Consiliului Județean din anul 2018.

Pentru situația în care se afla, LDP a dat vina pe creșterea prețurilor materialelor și carburanților și pe întârzierea în încasarea facturilor:

„O influență negativă asupra activității societății o are creșterea prețurilor materialelor și carburanților, fapt ce duce la scăderea ratei profitului. De asemenea, întârzierea în încasarea facturilor determină decalaje mari ale achitării în aval a furnizorilor de material și servicii”, susțineau reprezentanții SRL-ului într-un raport din 2018.

Primul contract de anul acesta a fost semnat de LDP cu Primăria Bistrița, pentru amenajarea unei străzi. Pentru această lucrare, compania va încasa 815.000 de lei. În noiembrie anul trecut, LDP mai câștiga un contract în urma unei licitații organizate de Primăria Bistrița, în valoare de 674.000 de lei, tot pentru amenajarea unei străzi.

În toamna anului trecut, Primăria Bistrița semna cu LDP un contract de 592.000 de lei pentru lucrări de reparații curente pe străzile din municipiu. Tot în toamnă, Consiliul Județean semna un contract cu LDP pentru întreținerea curentă pe timp de vară a drumurilor județene. LDP se ocupă și de lucrările de siguranță rutieră pentru următorii ani, contractul venind tot de la Consiliul Județean.

Andreea Moldovan

2 COMENTARII

    • Las ca nici tu nu esti mai destept…papagalule …Am vazut cat te pricepi in Parlament …intre 0 si degeaba…cam asta e valoarea ta ,aici te invarti .Nici de gura nu esti bun!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.