Șapte milioane de euro are pe mână clubul Gloria, care adună mai multe ramuri sportive. Cum sunt distribuiți banii este la secret, varianta Consiliului Județean fiind că practic finanțează multe sporturi și sprijină sute de copii să facă mișcare în mod organizat. Practic, mare parte din buget este păpat de echipa de handbal, unde, de asemenea, salariile și onorariile sunt „la secret”. În plină vară, Consiliul Județean s-a gândit să mărească nițel salariile celor mai „amărâți” de la club: îngrijitoarea și un referent. 

Consiliul Județean și-a dat acordul săptămâna trecută pentru ca la Gloria Bistrița să fie înființate două posturi, unul de consilier IA și altul de consilier juridic. Salariile de bază pentru aceste două posturi sunt de 7350 de lei – consilierul IA și 5.778 de lei – consilierul juridic. Acestea pot crește dacă persoanele respective au experiență sau încasează și sporuri. 

Gloria Bistrița a cerut și ca salariile îngrijitorului și ale unui referent să crească. Este vorba tot de salariile de bază, care pot să se mărească cu vechimea și sporurile. Referentul cu 3.465 de lei va avea un salariu de 3.700 de lei, îngrijitoarea va avea și ea o creștere de la 3.465 de lei la 3.700 de lei.

„Prin adresa nr. 4341 din 04.07.2024 a Clubului Sportiv „Gloria 2018” Bistrița-Năsăud, înregistrată la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud cu nr. II/14485 din 04.07.2024, s-a solicitat inițierea și adoptarea unui proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nr. 54/2018 privind stabilirea salariilor de bază aferente funcțiilor contractuale din cadrul Clubului Sportiv „Gloria 2018” Bistrița-Năsăud, cu modificările și completările ulterioare. Astfel se propune modificarea salariilor de bază pentru 2 funcții contractuale de execuție, având în vedere că acestea sunt sub nivelul salariului de bază minin brut pe țară garantat în plată”, motivează cererea clubul Gloria Bistrița. 

Clubul Gloria are pe mână un buget de 7 milioane de euro!

Măririle de salariu cerute de Gloria sunt nimic, dacă luăm în calcul bugetul pe care îl are clubul pe mână. Este vorba despre 33.238.000 de lei, adică peste 7 milioane de euro.

Cum sunt cheltuiți banii, nimeni nu prea știe. Proiectul de buget pe anul în curs este destul de „lacunar” când vine vorba despre informații privind destinația banilor, deși este vorba despre bani publici.

Printre informațiile ținute la secret sunt salariile handbalistelor, care sunt băgate la capitolul „cheluieli cu bunuri și servicii”, unde este alocată suma de 6,6 milioane de euro. Se pare că jucătoarele dețin PFA-uri și încasează salariile sub formă de indemnizații și prime, folosindu-se de PFA-urile deținute.

Potrivit unor informații obținute de Gazeta de Bistrița, salariile handbalistelor variază între 4.000 de euro și 10.000 de euro. Bugetul secțiunii bunuri și servicii a crescut de anul trecut și nu cu puțin: este vorba despre două milioane de euro. Anul trecut, pe bunuri și servicii mergeau 21.877.412 lei. 

Oficial, cheltuielile de personal ajung la 350.000 de euro, adică un milion și jumătate de lei, pe tot clubul. Aici însă nu intră și indemnizațiile încasate de handbaliste. Clubul avea până acum 21 de locuri de muncă, parte din ele fiind vacante. 

Directorul clubului, Eugen Cosma încasează lunar de la Gloria 15.000 de lei, adică 3.000 de euro. Un șef serviciu ia 11.000 de lei, iar un expert sportiv 8.700 de lei. Anul trecut s-au dat și indemnizații de hrană în valoare de 44.500 de lei, dar și vouchere de vacanță, în valoare de 16.652 de lei.

Teoretic, din bugetul de peste 7 milioane de euro sunt susținute mai multe ramuri sportive, dar și echipele de juniori de la handbal și fotbal. Clubul Gloria mai suține boxul, tenisul, baschetul, trei tipuri de schi, rugby sau rugby tag. 

În 2022, Cosma a sistat plata salariilor handbalistelor, cerând performanțe!

Dacă acum echipa de handbal chiar face performanță, în 2022, Eugen Cosma a fost nevoit să sisteze plata salariilor handbalistelor, cerând performanță pe teren. La acea vreme, Cosma anunța o sistare a salariilor, pe perioadă nedeterminată. La acea dată, echipa de handbal feminin se clasa pe locul 10 în Liga Florilor. Și atunci, bugetul avut pe mână era al doilea cel mai mare din țară, după CSM București, care și avea cea mai bine plătită jucătoare din România. 

 „Din respect pentru comunitate, suporteri și iubitorii handbalului din județul Bistrița-Năsăud, din cauza rezultatelor sub așteptări ale echipei din Liga Florilor MOL, dar și pentru că nu tolerăm lipsa de implicare și atitudine în joc, la propunerea antrenorului principal și în urma raportului efectuat de acesta, conducerea CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a luat o serie de decizii importante. S-a decis blocarea plății remunerațiilor către întreaga echipă din Liga Florilor MOL, până când rezultatele vor impune plata performanței. De asemenea, s-a hotărât ca jucătoarele care nu au respectat și nu vor îndeplini sarcinile tehnico-tactice, indiferent de nume și valoarea acesteia, dar și cele care nu vor avea atitudinea demnă de o echipă care își dorește performanțe, vor fi trimise pentru a se pregăti și activa în cadrul echipei de Divizia A a clubului nostru sau i se vor rezilia contractele de activitate sportivă”, preciza Cosma în comunicatul de presă din 2022. 

Cu un an în urmă, Gloria îl angaja pe Kim Rasmussen, care câștigase Campions League cu CSM București, dar și mai multe jucătoare de renume internațional. Cu jucătoare de renume internațional și un antrenor de top, echipa tot nu ajunsese la performanțele mult visate. 

Alexandrina Barbosa, una dintre achiziții ale clubului din 2021 era la acea vreme a doua cea mai bine plătită jucătoare din România. Aceasta încasa lunar 15.000 de euro, la Bistrița, după ce a fost adusă de la CSM București, unde, în perioada 2020-2021 încasa 12.500 de euro. Cel mai mult încasează Cristina Neagu de la CSM București, 20.000 de euro.

La Kim Rasmussen s-a renunțat la final de 2021. Prosport.ro dezvăluia la acea dată că tehnicianul echipei bistrițene se număra și el printre cei mai bine plătiți antrenori din țară Acesta încasa, de la Bistrița nu mai puțin de 8.000 de euro. Doar Adi Vasile de la CSM București mai încasa această sumă. De-a lungul carierei sale, Kim Rassmusen, care a avut rezultate dezamăgitoare la Bistrița, a fost selecționerul echipelor Poloniei și Ungariei. Cu echipa poloneză a jucat două semifinale ale Campionatului Mondial din 2013 și 2015.

Anul acesta, Gloria Bistrița a avut ocazia să joace finala EHF European League, fiind la un pas de un trofeu european. Au pierdut meciul în fața celor de la Storhamar Handball Elite, cu un scor destul de strâns: 27-29.

La finalul acestui an, Gloria Bistrița va avea ocazia să joace în Champions League la handbal feminin, alături de CSM București și CS Rapid. Pregătirile au început încă din vară, cu achiziții de jucătoare. Pe ce bani… tot nu se știe. 

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.