Ocolul Silvic al municipiului Bistrița a cerut o suplimentare a bugetului de jumătate de milion de lei, pentru a putea asigura o parte din lemnul de foc pentru populație, dar și pentru a-și acoperi cheltuielile în plus generate de creșterea prețului la combustibili, energia electrică și gaze naturale.

Consilierii locali au aprobat în cadrul ședinței de săptămâna trecută o suplimentare a bugetului Ocolului Silvic al municipiului Bistrița cu jumătate de milion de lei.

Reprezentanții ocolului silvic motivează această creștere a bugetului cu faptul că a crescut solicitarea populației din municipiu și din localitățile componente pentru lemne de foc. De asemenea, aceștia spun că a crescut și prețul la combustibili, energia electrică și gazele naturale, care au generat creșterea altor cheltuieli cum ar fi piese și materiale sau servicii.

Astfel cheltuielile cresc de la 3.421.000 de lei la 3.915.000 de lei. Cei 494.000 de lei care se cheltuiesc ar urma să fie recuperați din vânzarea de masă lemnoasă. Veniturile cresc și ele de la 3.884.000 de lei, la 4.378.000 de lei.

Cheltuieli cu bunurile și servicii cresc de la 860.000 de lei la 1.339.000 de lei. Cheltuielile cu materialele consumabile cresc cu 33.000 de lei, cheltuielile cu piesele de schimb cresc cu 16.000 de lei, cheltuielile cu combustibili cresc cu 40.000 de lei, cheltuielile cu energia electrică, apă și gaze naturale cresc cu 16.700 de lei.

Ocolul Silvic este nevoit să apeleze la firme specializate

Ocolul Silvic al municipiului Bistrița este nevoit să apeleze la firme specializate pentru exploatarea lemnului. Pentru aceste servicii a fost nevoit să suplimenteze bugetul cu 313.000 de lei.

”Această suplimentare de cheltuieli la servicii de exploatare masa lemnoasă se datorează creșterii solicitărilor de masă lemnoasă pentru populație în faza apropiat și depozit (ocolul silvic a amenajat un depozit de material lemnos de foc și pentru foc pe Valea Căstăilor) ocolul silvic neavând capacitatea, utilajele și forța de muncă necesare pentru exploatarea masei lemnoase aprobată spre exploatare în anul 2022, acest serviciu se va executa cu alți agenți economici specializați în exploatarea masei lemnoase”, se arată în motivarea Ocolului Silvic, remisă Consiliului Local al municipiului.

Și taxele pe care trebuie să le plătească Ocolul Silvic au crescut cu aproape 30.000 de lei.

Ocolul Silvic al municipiului Bistrița mișcă în sfârșit ceva, după ce întreaga țară se confruntă cu cea mai mare criză de lemn de foc, iar directorul Direcției Silvice, Gheorghe Ivan declara la început de toamnă că instituția este depășită de situație și că nu are cum să onoreze toate comenzile de lemn de foc.

„Numai la nivelul orașului (n.r. Bistrița) ar trebui cel puțin încă 30.000-40.000 de metri cubi. Mai avem 80 de cereri la Ocolul Silvic Bistrița. Până la sfârșitul anului mai putem asigura în jur de 2.500 de metri cubi pentru populație. Nu putem onora întreaga cantitate de lemn pe care o cere orașul Bistrița. Suntem chiar la sfert din ce solicitări sunt. În Bistrița sunt multe case, multe vile, multe șeminee, mulți își pun centrale pe lemn”, spunea Gheorghe Ivan într-un interviu pentru Bistrițeanul.ro.

Bogății multe, profit modest

Ocolul Silvic al Primăriei Bistrița funcționează încă din 2002 și are în administrare nu mai puțin de 5.693 de hectare de fond forestier, pe teritoriul municipiului și al comunei Livezile.

Cu 3.418 de hectare pe teritoriul municipiului Bistrița și cu încă 2.235 pe teritoriul comunei Livezile, Ocolul Silvic al municipiului Bistrița este în primele 10 din județ când vine vorba despre suprafața administrate.

Ocoalele silvice cu cele mai mari suprafețe de pădure în administrare sunt Telciu și Șanț, pe care le regăsim și în top 15 național al celor mai mari proprietari de păduri. Telciu ocupă locul 4 cu 17.600 de hectare de pădure, iar Șanț are 9.000 de hectare de pădure locul 14.

Practic Ocolul Silvic Izvorul Someșului Mare din subordinea Consiliului Local al comunei Șanț are cu 3.500 de hectare de pădure mai mult decât municipiul Bistrița.

Cu 3.500 de hectare de pădure mai mult, potrivit unor date financiare aferente anului 2018, Ocolul Silvic Izvorul Someșului Mare încasa anual, din exploatare nu mai puțin de 13,5 milioane de lei, de trei ori mai mult decât Ocolul Silvic Bistrița. În bugetul comunei Șanț ajungeau nu mai puțin de 3,2 milioane de lei anual de la ocolul silvic.

Ocolul Silvic al municipiului Bistrița mai are și câteva plusuri, care nu par să-l ajute. Deține și propria pepinieră, unde produce atât arbori forestieri, care sunt folosiți în fondul forestier administrați, dar și arbori ornamentali, folosiți la spațiile verzi din municipiu.

Ocolul Silvic are în gestiune și fondul de vânătoare Cușma, care are unul dintre cele mai importante fonduri cinegetice din județ, cu specii de vânat mic (fazan, iepure, căprior) și vânat mare (mistreț, cerb, urs). Ocolul Silvic organizează, contra cost, în sezonul de vânătoare, inclusiv partide de vânătoare pentru români și străini.

Primăria Bistrița se alege cu sume infime de la ocolul silvic

Deși se află în subordinea Primăriei Bistrița, Ocolul Silvic virează anual o sumă modică în conturile municipalității. Anul acesta, de exemplu, în vistieria Primăriei Bistrița vor ajunge doar 180.000 de lei.

Asta pentru că profitul ajunge la doar 365.600 de lei anul acesta. Veniturile estimate pentru 2022 ajungeau la 3,8 milioane de lei și provin din activitățile silvice (3,5 milioane de lei) și pepinieră (15.000 de lei). Reprezentanții Ocolului Silvic estimează că vânătoarea, în unul dintre cele mai râvnite fonduri de vânătoare din județ va aduce la buget doar 40.000 de lei, adică mai puțin de 10.000 de euro.

Cheltuielile de funcționare programate acoperă fondul de salarii și alte cheltuieli și ajung la 3,4 milioane de lei. Pe bunuri și servicii merg 860.500 de lei, pe impozite, taxe și vărsăminte 98.000 de lei, pe salariile angajaților peste două milioane de lei, iar cheltuielile de exploatare reprezintă 374.000 de lei.

182.800 de lei din profit vor ajunge în bugetul Primăriei Bistrița, iar 182.800 de lei vor fi folosiți pentru investiții. La acest profit se mai adaugă și 94.000 de euro primiți de la stat prin APIA. Banii vor ajunge la Primăria municipiului Bistrița, anual, pe o perioadă de 5 ani.

Întrucât funcționa într-un spațiu închiriat de la Direcția de Administrare a Piețelor de pe Calea Moldovei, Ocolului Silvic a primit un sediu nou-nouț. Acesta a costat un milion de lei și a fost amenajat în locul unui fost punct termic, în zona Ștefan cel Mare.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.