Perioada agitată în plan politic de la nivel central nu a rămas nediscutată şi neaclamată de liderii celor mai importante formaţiuni politice din judeţul Bistriţa-Năsăud. Aşa cum era de aşteptat, ceea ce spune Ioan Oltean nu se potriveşte niciodată cu ideea lui Radu Moldovan, mai ales dacă îl mai punem la socoteală şi pe Ioan Ţintean. Pe lângă „artileria” grea au mai avut de-şi dat cu părerea şi şefii administraţiilor locale şi judeţene, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN), Liviu Rusu, marcaţi şi ei „profund” de perioadă critică pe care o traversăm în plan guvernamental.

Săptămâna trecută am asistat şi la Bistriţa la scene politice, unele cu „răcnete”, altele cu „plânsete”. Oricum, liderii PSD, PNL şi PD-L au ţinut să-şi spună păsul vis a vis de schimbările de pe tabla de joc de la nivel central. Şi, fiecare cu dreptatea lui. În timp ce Emil Radu Moldovan vede ca o reuşită perfect corectă trecerea moţiunii de cenzură, Ioan Oltean o consideră un atac înainte de alegerile prezidenţiale. Micul Prinţ Boc a fost compătimit din toate direcţiile, în timp ce altcineva îşi „ccccroieşte” drum înainte pentru a deveni premier, având toată susţinerea democrat-liberalilor.
Ca să nu fie cu supărare şi să îşi susţină cu dinţii partidul, conducătorii Primăriei şi ai Consiliului Judeţean au catadicsit să trâmbiţeze şi ei puţin despre abilităţile celor care trebuie să ne conducă în România şi despre locul de desfăşurare a „coridei”.
Pe lângă aceşti trâmbiţaşi, au mai zis din goarnă şi personajele gen Dorin Popescu (PNL) şi Ioan Sbârciu (PD-L), tot pe aceeaşi temă, dar în stilul lor inconfundabil: unul prea răsunător, iar altul… mai în şoaptă.

Radu Moldovan: “Băsescu vrea să păstreze PDL la butoane!”

Triumfător, aşa a apărut de această dată, săptămâna trecută, liderul social-democraţilor din judeţ, Emil Radu Moldovan. Acesta s-a declarat mulţumit de trecerea moţiunii de cenzură depusă de PNL şi UDMR şi a ţinut să menţioneze faptul că în continuare PSD optează pentru varianta Klaus Johannis, ca premier al României. În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Traian Băsescu, liderul PSD se declară convins că acesta vrea cu orice preţ să îi păstreze în continuare la butoane pe democrat – liberali. „Am trecut peste această săptămână super agitată din punct de vedere politic. Am înregistrat o primă moţiune de cenzură trecută în cei 20 de ani de democraţie. Am înregistrat o negociere politică extraordinar de scurtă, în mai puţin de 24 de ore. Cele patru partide, plus grupul minorităţilor, s-au pus de acord pentru a constitui o majoritate transparentă, aşa cum ne cerea preşedintele Traian Băsescu, şi am adus şi o soluţie la rezolvarea crizei. Din păcate preşedintele Băsescu a pus interesul propriu şi al Partidului Democrat Liberal, înaintea soluţionării crizei. Îşi doreşte să păstreze pe uşa din spate PDL – ul la guvernare şi la butoane. Constat că nu este interesat să soluţioneze această criză. L-am văzut pe Traian Băsescu la negocierile cu partidele când a spus că nu crede într-un premier independent, că nu crede în specialişti, în tehnocraţi, că îşi doreşte oameni politici, Dar dacă ne aducem aminte de declaraţiile lui Băsescu de-a lungul timpului, este foarte curios cum de acum a început să se îndrăgostească de oamenii politici. Am văzut că imediat a doua zi s-a îndrăgostit şi de independenţi, şi a găsit un independent modelul Boc pe care să îl promoveze în funcţia de premier. (…). Decizia PSD rămâne aceeaşi, de a-şi păstra acea majoritate transparentă de 65% de a-l susţine pe Klaus Johannis. Sper ca preşedintele Traian Băsescu să înţeleagă că dacă vrea să soluţioneze criza, o poate face în 24 de ore, atunci când va ţine cont de spiritul şi litera Constituţiei şi nu o va interpreta în interesul lui şi al PD-L. PSD a acceptat propunerea Partidului Naţional Liberal pentru că noi considerăm că în asemenea moment nu ne permitem să avem orgolii, adică să avem şi noi un candidat propriu şi să intrăm în jocul preşedintelui României. Lui Traian Băsescu nu îi place Klaus Johannis pentru că nu poate fi manipulat. Nu poate fi un independent modelul Boc care să execute la comandă tot ceea ce i se spune”, a declarat Emil Radu Moldovan.

Ţintean nu crede că Lucian Croitoru va ajunge premier

În tot acest joc politic, liderul liberalilor din judeţ, Ioan Ţintean vede pe viitor o continuă nelinişte la nivel central, atâta timp cât disputa dintre Parlament şi preşedintele României va mocni. În ceea ce îl priveşte pe Lucian Croitoru, Ţintean asigură că acesta nu are nicio şansă să ajungă premier. „În următorii 5 ani nu ştim ce va fi, dar cu certitudine că dacă se va păstra această formulă, în următorii trei ani, atâta timp cât se va păstra acest parlament uninominal ales, va exista mereu acest conflict între Parlament şi Instituţia prezidenţială, la mijloc nefiind altcineva decât Guvernul. Chiar nu văd cum un guvern în România ar putea guverna liniştit, sau s-ar putea apleca asupra problemelor specifice guvernamentale, atâta timp cât între Parlament şi instituţia prezidenţială va fi o permanentă luptă. (…). Croitoru nu va ajunge premier evident, dar s-ar putea să-l propună şi a doua oară. Dat fiind faptul că, Parlamentul României nu poate fi dizolvat  cu şase luni înainte de alegerile prezidenţiale, nu va fi această presiune pe parlamentari. Şi aici vor fi discuţii pentru că de fapt Constituţia nu prevede ce se întâmplă în cazul în care Băsescu iese din nou preşedinte şi a fost dărâmat Guvernul de două ori. Tot Curtea Constituţională va stabili ce se întâmplă”, a spus preşedintele PNL BN.

Ioan Oltean: „Ura uneşte!”

Preşedintele PD-L Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean se declară convins de faptul că, ceea ce le-a unit pe cele două partide politice PNL şi PSD, nu a fost grija faţă de ţară, ci ura împotriva preşedintelui României, Traian Băsescu. “Ura uneşte! Ura uneşte pe cei care sunt stăpâniţi de acest sentiment! A fost o acţiune parlamentară strict constituţională din acest punct de vedere, dar lucrurile sunt foarte clare. O moţiune de cenzură, conform Constituţiei, se depune împotriva unui Guvern pe care vrei să-l dai jos! De acea depunere nu avem ce să discutăm! Dar de comentat şi de analizat sunt cauzele şi motivele care au avut în vedere această coaliţie pentru a da jos un guvern tocmai în timpul alegerilor pentru prezidenţiale. (…). Au dat jos un prim-ministru ardelean, corect, cinstit, a cărui principală manifestare a fost administrarea corectă a Statului, printr-un program profund de reforme. Am avut, pentru prima dată din ’92, un prim – ministru care nu era preocupat de termopane, care nu avea mătuşi Tamara în spatele lui, care nu era preocupat de motociclete ca să-şi strângă picioarele, ci doar de reforma profundă din România. Şi l-au dat jos! Partidul Democrat Liberal nu poate decât să-şi exprime îngrijorarea faţă de modul în care Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat acţionează în acest moment şi la modul în care au determinat naşterea crizei guvernamentale în România. Noi suntem în continuare îndeaproape preocupaţi de corecta gestionare a crizei guvernamentale, de diminuarea efectelor acestei crize şi în acelaşi timp, de identificarea soluţiilor prin care criza guvernamentală să înceteze cât mai repede. De aceea, chiar dacă eram hotărâţi să susţinem un candidat la funcţia de prim-ministru, un om politic aşa cum normele constituţionale ne dau dreptul, PD-L a renunţat la această opţiune, s-a aşezat pe acceptarea unei propuneri din partea preşedintelui României, care să vină şi să dea satisfacţie tuturor celorlalte partide politice care s-au pronunţat în mod deschis în favoarea unui premier independent”, a declarat Ioan Oltean.

Somnul raţiunii naşte monştri!

Liberalul bistriţean Dorin Popescu se declară mândru de mişcarea isteaţă pe care a făcut-o partidul din care el face parte. „Ceea ce se întâmplă pe scena politică naţională ne afectează pe fiecare dintre noi. Am văzut cu toţii că Partidul Naţional Liberal, prin preşedintele Crin Antonescu, candidatul nostru la preşedinţie, a făcut o mişcare, pe care trebuie să o recunoaştem cu toţii că a fost excepţională. Şi spun acest lucru gândindu-mă la reacţiile pe care le-am văzut, în special în plan local. Toată lumea apreciază ceea ce a propus PNL, mă refer la propunerea de premier, în persoana primarului de la Sibiu. Acum, păstrând proporţiile, păstrând raporturile istorice şi dimensiunea faptelor, eu cred că pe undeva, noi liberalii, am avut un sentiment de mândrie, pentru că cineva se gândeşte să pună şi interesele generale înaintea intereselor particulare ale fiecărui partid. Somnul raţiunii naşte monştri, iar dacă nu suntem în stare să frânăm această pornire spre dictatură pe care o are preşedintele României, Traian Băsescu, nu ştiu zău dacă următorii cinci ani vor fi frumoşi pentru noi. Aţi văzut că preşedintele Traian Băsescu are soluţii din acestea miraculoase, după excepţionala progresie a lui Boc, acum l-a găsit pe Croitoraşul din Bucharest, care cred că va face o figuraţie superbă în Parlament …”, a declarat ironic Dorin Popescu.

Lucian Croitoru notat cu „10+” de Ioan Oltean

Ioan Oltean spune că propunerea pe care preşedintele României, Traian Băsescu a făcut-o în persoana lui Lucian Croitoru pentru funcţia de premier a fost acceptată de PD-L fără niciun fel de reţinere. „Este o propunere responsabilă, o propunere care vine să se încadreze, să se aşeze pe cerinţele celorlalte formaţiuni politice. Este o propunere care vine şi în întâmpinarea problematicii cu care se confruntă societatea românească şi mai ales un guvern care trebuie să se bucure de încrederea parlamentară. Lucian Croitoru este un specialist incontestabil în domeniul economic, este un om cu o vastă experienţă în acest domeniu, cu o vastă experienţă în cadrul unor instituţii internaţionale, este un om care a lucrat şi în Guvern, fiind consilierul primului ministru din 2000 până în 2003. Este un om care a fost consilier al ministrului de Finanţe, un om care a fost consilier la Fondul Monetar Internaţional, un om care este specialist în probleme bancare, fiind din 2004 până în 2009 viceguvernator, un om care la vârsta lui are şi experienţa de viaţă, dar şi experienţa profesională care îl recomandă fără niciun fel de reţinere pentru o asemenea demnitate înaltă. De aceea, PD-L îl susţine necondiţionat pe Lucian Croitoru şi crede cu adevărat că poate fi o formulă care să determine crearea unei majorităţi parlamentare în jurul acestuia, care să-i permită evident gestionarea, în primul rând a crizei cu care se confruntă România şi, de ce nu, pregătirea în mod corect a alegerilor prezidenţiale. PD-L va participa la toate negocierile pe care premierul desemnat le va avea începând de acum, cu toate formaţiunile politice, în vederea identificării majorităţii parlamentare şi a programului de guvernare pe care să-l supună atenţiei Parlamentului în maxim 10 zile, aşa cum prevede Constituţia. Propunerea preşedintelui Băsescu este perfect constituţională, el nu s-a abătut de la Constituţie nici măcar un milimetru. Orice fel de altă atitudine sau afirmaţie este fie rău voitoare, fie a unor necunoscători ai nomelor constituţionale. (…) Eu cred şi sper în responsabilizarea forţelor politice din România. Lucian Croitoru este un om care poate fi un excelent prim -ministru, cu un guvern politic făcut de către forţe politice responsabile. O să vedem ce va fi, dar să nu uităm că în Parlamentul din România este posibil orice!”, a spus Oltean.

Ovidiu Creţu: „Traian Băsescu ne duce să jucăm pe terenul lui!”

O reacţie neaşteptată la vijeliile politice de la nivel central, a fost cea a primarului Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu care a ţinut să precizeze că preşedintele României, Traian Băsescu face regulile jocului şi vrea ca bătălia să se dea acolo unde vrea el. „Preşedintele Băsescu ne duce să jucăm pe terenul lui. În loc să discutăm în campania electorală ceea ce discută preşedinţii de obicei, adică strategii de dezvoltare, perspective, variante, trebuie să gestionăm o criză pe care el a creat-o. Şi trebuie să recunoaştem că este deosebit de abil în acest domeniu, inclusiv prin numirea lui Lucian Croitoru care, are din punctul meu de vedere un singur lucru pentru care a fost numit, acela că numele lui se leagă de FMI. Iar de FMI se leagă 2,5 miliarde de euro, tranşele care trebuie scoase, faţă de 2,5 miliarde de euro din cazul Ridzi şi Udrea, cu milioane de euro, care nu mai au niciun fel de însemnătate. Şi uite aşa, preşedintele României ne mută să jucăm într-o zonă în care lui îi convine cel mai bine. Senzaţia mea este totuşi că dacă în mediul rural mai poate să păcălească, în mediul urban lumea este mult mai avizată, iar aceste strategii nu au darul să îl promoveze, ba dimpotrivă. Pentru mine, preşedintele Traian Băsescu rămâne o ameninţare pentru ţară, pentru dictatură. Un nou mandat pentru preşedintele Băsescu va însemna o dictatură sau o semi – dictatură pentru România. Ne-am convins acum, la cel de-al treilea preşedinte al României, că de fapt preşedintele conduce România. Adică, probabil că a făcut-o şi Ion Iliescu şi nu ne-am dat seama. Cu certitudine Emil Constantinescu nu a condus nimic, dar Traian Băsescu a arătat brutal că el conduce ţara, fără să îi pese de Parlament, fără să îi pese de Guvern, şi aşa mai departe”, a declarat primarul Bistriţei.

Liviu Rusu: „România trebuie guvernată de oameni pricepuţi şi nu de artişti!”

Nici preşedintele CJ BN, Liviu Rusu, nu s-a lăsat mai prejos în declaraţii, nu despre judeţ, ci despre politica vremii. „Pare a se spune de către cei care au avut grijă să dea guvernul jos, exact aşa: Cine nu-i cu noi, e împotriva noastră! Ei mereu sunt la guvernare de 20 de ani, iar rezultatele se văd: alergarea pe acea bandă rulantă, adică menţinerea în aceeaşi poziţie. Realizările unui guvern se văd peste tot, şi în judeţul nostru. Nici nu se compară ce s-a făcut în acest an, cu ce s-a făcut în alţi ani. (…). Ei merg pe ideea că nu convine şi dau guvernele jos. Eu nu cer nimănui să ne dea nouă dreptate sau să fie de aceeaşi opinie cu noi. Lumea e frumoasă şi viaţa politică e frumoasă în diversitatea ei. Şi este normal ca cei care analizează viaţa socială, politică şi administrativă să nu fie de acord întotdeauna cu cei care conduc. Este o situaţie de normalitate. Pentru că dacă ar fi altfel, ne-ar lăuda şi ne-ar aplauda şi ni s-ar urca la cap. Până aici totul e normal! Deocamdată, cu lucrările şi cu alocările bugetare suntem în grafic. De obicei, alocările care se fac în baza hotărârii de guvern se operează la sfârşitul lunii calendaristice. Suntem la mijlocul lunii octombrie şi cred că validarea noului guvern va face să se deruleze în continuare programele aşa cum au fost ele planificate şi să nu fie probleme în ceea ce priveşte decontarea şi plăţile făcute pentru societăţile care au angajate lucrări. Dar sigur, în situaţia în care suntem, orice este posibil. Oricum, o lovitură de acest gen, un guvern dat jos în plină iarnă, nu face bine nimănui. Şi dacă tot vrem respect pentru noi înşine, cel care vrea respect trebuie să înceapă prin a respecta el pe ceilalţi, pe cei mulţi. Va fi o campanie virulentă, de genul – care pe care. Dar să nu uităm un lucru: România trebuie guvernată de oameni pricepuţi şi nu de artişti! Incisivitatea cu care se comunică în aceste zile nu demonstrează că cei care fac jocurile politice şi trag sforile sunt oameni de calitate. Un om normal vorbeşte normal. Un om normal pune mâna şi lucrează, şi nu se ţine numai de tras sfori!”, a precizat Liviu Rusu.

Sbârciu s-a mai ales cu… ceva experienţă!

Senatorul PD-L, Ioan Sbârciu a fost cel mai „sbârcit” în afirmaţii, poate pentru că tot arta îi este mai dragă. De ce a fost mai impresionat Sbârciu, ar fi modul în care „găştile” răzvrătite din Parlamentul României au sărit să se „omoare”. „Îmi exprim regretul că se poate întâmpla aşa ceva în România, că poate să fie sacrificat un guvern pentru un interes, pentru alegerea indiferent a cui… Pentru Emil Boc cred că va fi mai uşor în continuare, dar pentru Cluj, pentru Bistriţa cred că este un lucru rău, acela că nu mai avem un prim-ministru din Ardeal. Modul cum s-a procedat mi se pare incredibil şi oricum a fost declanşat, forţat de PSD, după care rapid, s-au luat aşa cumva în stil de gaşcă… Pentru mine a fost o experienţă uluitoare, ceva de necrezut că se pot face astfel de lucruri”, a spus senatorul Sbârciu.
Cam aceasta a fost sceneta locală „jucată” de actorii politici bistriţeni la finele săptămânii trecute. Şi cum spunea Florian Pittiş „ Piesa-i gata/ Trag oblonul/ Hei, ce ploaie e afară,/ Dacă v-a plăcut bufonul,/Mai poftiţi şi mâine seară!”

Iulia STUPINEAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.