Săptămâna trecută a avut loc prima întâlnire oficială dintre reprezentanţii Partidului Democrat-Liberal şi cei ai Partidului Social Democrat din Bistriţa-Năsăud, în vederea demarării negocierilor pentru împărţirea conducerilor instituţiilor deconcentrate.
Miercuri seara, pe 28 ianuarie, liderii celor două formaţiuni politice, Ioan Oltean (PD-L) şi Emil Radu Moldovan (PSD) au semnat Protocolul de constituire a coaliţiei şi la nivel de judeţ, „având ca scop punerea în aplicare a programului de guvernare şi realizarea obiectivelor guvernării pentru perioada 2009-2012”. Nu s-a spus, însă, nimic despre împărţirea efectivă numeroaselor servicii deconcentrate existente.
Felii de tort
Singura certitudine este, deocamdată, nominalizarea pentru funcţia de prefect al judeţului a lui Cristian Daniel Florian, din partea PD-L. Pentru funcţiile de subprefect au fost, iniţial nominalizaţi doi social-democraţi: Adriana Pană – consilier judeţean – şi Ovidiu Frenţ – consilier local. Aici însă, lucrurile au fost date puţin peste cap, dat fiind faptul că Adriana Pană a fost nominalizată pentru funcţia de secretar de stat în Ministerul Învăţământului, Cercetării şi Inovării (MECI). Astfel, conducerea PSD BN va trebui să nominalizez un alt membru al partidului pentru cea de-a doua funcţie de subprefect, cel mai vehiculat nume fiind al consilierului judeţean Daniel Suciu.
În ceea ce priveşte instituţiile deconcentrate, există mai multe variante de împărţire a deconcentratelor. Cea mai probabilă este aceea a atribuirii directe, adică se va ţine cont de culoarea ministerului în subordinea căruia este instituţia deconcentrată respectivă. De acest aspect este însă puţin posibil să se ţină seama, având în vedere că ceea ce se împarte la masa negocierilor va fi predominant.
Deocamdată se ştie că Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) a revenit PD-L, pentru şefia acestei instituţii fiind nominalizat democrat-liberalul Sabin Ilieşi. De asemenea, potrivit declaraţiilor liderului PSD BN, deputatul Emil Radu Moldovan, filiala pe care o conduce a decis că funcţia de inspector şcolar general a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN) constituie prioritatea numărul unu pentru socialii democraţi bistriţeni, ceea ce era şi de aşteptat.
Din surse neoficiale, se pare că PD-L a pus ochii pe Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (AJOFM), APIA, Garda de Mediu, Garda Financiară, SGA, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), şi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu. De partea cealaltă, PSD vizează, se pare, pe lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean, Agenţia de Mediu, OJPC, Casa Judeţeană de Pensii, Direcţia Agricolă şi Autoritatea de Sănătate Publică.
Liberalii, primii vizaţi
Multe dintre actualele conduceri ale instituţiilor deconcentrate sunt de factură liberală, astfel că aceşti directori sunt primii vizaţi să rămână fără posturi.
La nivel naţional, Partidul Naţional Liberal a hotărât să acorde consiliere juridică gratuită directorilor de instituţii deconcentrate care sunt ameninţaţi cu destituirea din funcţii prin „metode ilegale”, idee la care va adera şi PNL BN, dacă este nevoie. Drept urmare, conducerea liberală va apela la toate pârghiile pe care i le oferă legea în interesul directorilor de instituţii deconcentrate care vor fi demişi abuziv din funcţii.
Ioan Turc, liderul PNL BN, nu crede că va fi o vânătoare de vrăjitoare, cu atât mai mult cu cât atunci când liberalii au fost la putere, aceştia nu au demis din funcţii, în judeţul Bistriţa-Năsăud, directorii de altă factură politică, deşi ar fi avut această posibilitate.
Printre şefii liberali vizaţi de vântul schimbării amintim pe Valeria Tămăşoi Direcţia de Muncă, Cosmin Wechter – Registrul Auto Român, Liviu Râpan – APIA, Ioan Bogolin – DSVSA şi Mihai Mureşan – ISJ. Rolul BPCJ
Biroul Politic Coordonator Judeţean (BPCJ) este forul care veghează ca la nivel judeţean Protocolul de coaliţie semnat între PSD şi PD-L să fie pus în aplicare.
Acesta este format din preşedinţii filialelor teritoriale ale părţilor coaliţiei, însoţiţi de către patru reprezentanţi ai partidului respective, şi se întruneşte în şedinţă ordinară săptămânal sau în şedinţă extraordinară de câte ori este nevoie, la convocarea oricăruia dintre preşedinţii filialelor teritoriale.
BPCJ coordonează politic activitatea reprezentanţilor coaliţiei în structurile deconcentrate, negociază şi adoptă decizii aceste structuri. De asemenea, acest for soluţionează sesizările care se referă la încălcarea la nivel judeţean a dispoziţiilor Protocolului de constituire a coaliţiei, va lua deciziile comune ale PSD-PD-L şi va soluţiona eventualele diferende apărute între cele două partide. La nivel local, deciziile coaliţiei vor fi luate de către comisii paritare PD-L-PSD, omoloage ale Biroului Politic de Coordonare. Întrunirile ordinare ale biroului judeţean se pot desfăşura în prezenţa a cel puţin trei reprezentanţi ai fiecărei părţi, iar întrunirile extraordinare se pot desfăşura dacă sunt prezenţi ambii preşedinţi ai filialelor teritoriale.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok