Producătorul Leoni este nevoit să renunțe la ultimul ajutor oferit de statul român, în valoare de aproape 5 milioane de euro. Potrivit Ministerului de Finanțe, Leoni Wiring Systems nu va mai implementa proiectul de investiții pentru care a cerut ajutorul de stat, care i-a fost aprobat în toamna anului trecut, mai mult, va restructura serios operațiunile locale.
Deciziile producătorului Leoni, care deține la Bistrița două fabrici și este cel mai mare angajator din județ, pare să zdruncine din temelii piața locală. Potrivit Ministerului de Finanțe, citat de ZF.ro, compania Leoni Wiring Systems a renunțat la un ajutor de stat în valoare de 4,77 de milioane de euro, în condițiile în care acordul pentru această finanțare a fost dat încă din toamna anului trecut.
Producătorul nu doar că nu va mai face investițiile pentru care ceruse ajutorul de stat, ci se află și într-un proces de restructurare al operațiunilor locale. Se pare că Leoni a comunicat decizia Ministerului Finanțelor în luna aprilie a acestui an, înainte de a face concedieri masive și de a închide unitatea de la Luduș.
Acordul de finanțare viza investiții serioase, dar și crearea de noi locuri de muncă, ajutorul de stat ținând cont de hotărârea de Guvern nr. 332/2014. Leoni avea obligația să creeze 445 de locuri noi de muncă în perioada 2023-2024.
Cea de-a doua fabrică de la Bistrița – sprijinită cu 10 milioane de euro
Acesta nu este singurul ajutor pe care statul român este dispus să îl ofere nemților de la Leoni. Cea de-a doua fabrică, din zona fostului CPL a fost „sprijinită” în 2015 cu un ajutor de stat de 10 milioane de euro. În total, investiția ar fi ajuns la 20 de milioane de euro.
Se vorbea la acea dată de crearea a 1.500 de locuri noi de muncă în cea de-a doua hală de producție din zona industrială. În realitate, contractul de finanțare semnat cu autoritățile statului obligau Leoni să creeze doar 613 locuri noi de muncă.
Acordul de finanțare presupunea ca producătorul să mențină investiția timp de 5 ani, până la finalul anului 2021. Ministerul Finanțelor ar fi verificat anual, până la finalul anului 2021 menținerea investiției, Leoni respectând această condiție.
Noua unitate de producție se întinde pe 6.000 de metri pătrați și include o hală de producție, parcări și spații verzi. Aceasta a fost dedicată în prima fază producerii cablurilor pentru Mercedes Benz. Capacitatea de producție anunțată la acea dată era de 26.000 de cablaje/lună.
Leoni a venit la Bistrița în anul 2002, după ce a oscilat între mai multe orașe din țară. Autoritățile locale au sprijinit la maxim afacerea nemților încă de la înființare. Primăria Bistrița a oferit gratuit o parte bună din terenul pe care a fost construită prima fabrică a companiei, la care s-au adăugat facilități fiscale, precum reduceri ale impozitului pe venit sau ale impozitului pe clădiri nerezidențiale.
Leoni a închis fabrica din Luduș și una din Bulgaria
Producătorul german pare să taie în carne vie și nu recurge doar la restructurări de personal, ci chiar la închiderea unităților de producție. Prima închisă a fost fabrica de la Luduș, județul Mureș, unde munceau 200 de angajați.
Anunțul închiderii a venit în luna mai a acestui an, la un deceniu de la inaugurare. Angajaților le-a fost oferită posibilitatea să se relocheze, la fabricile din Bistrița și Arad. Cei mai mulți, însă, au preferat să își caute altceva de muncă mai aproape de casă.
A urmat apoi, în iulie, anunțul închiderii fabricii din Plevna, una dintre cele mai mari capacități industriale existente în nordul Bulgariei. Oficialii au anunțat această mișcare într-o conferință de presă, una dintre puținele susținute de grupul german, care comunică cu jurnaliștii extrem de rar. Fabrica se va închide la finalul acestui an. Concedierile angajaților încep în luna septembrie și se vor face în etape, anunța compania. Cel mai mult, Leoni, a avut la Plevna 2000 de angajați. Între timp, Leoni s-a îndreptat spre Serbia, unde a anunțat că va deschide o nouă fabrică. La nivel global, grupul de firme are aproximativ 95 000 de angajați în 27 de țări și a realizat în 2023 vânzări consolidate de 5,46 miliarde de euro.
Ce se întâmplă în România
Situația din România este incertă. Aici, Leoni are mai multe unități de producție, la Luduș, închisă ulterior, Arad, Bihor, Argeș, Gorj și Bistrița, cu peste 12.000 de angajați, în total. La Bistrița, angajații au început să simtă cum se strânge cureaua încă de la începutul acestui an, când au fost trimiși în șomaj tehnic, pe rând.
De la ce a pornit totul? Se pare că Leoni s-ar fi concentrat pe mașinile electrice, iar apetitul cumpărătorilor pentru acest gen de mașini nu a fost cel așteptat. Vânzările au fost sub așteptări, astfel că și comenzile pentru Leoni au scăzut considerabil.
Cel mai mult, la Bistrița, Leoni a avut peste 8000 de angajați, ajungând, după mai multe reduceri la în jur de 3.600 de angajați. În iulie, când anunța închiderea fabricii din Bulgaria, Leoni anunța și reducerea cu 10% a personalului fabricilor din Bistrița.
La un calcul simplu rezultă că își vor pierde locul de muncă 360 de angajați de la fabricile din Bistrița. Este vorba și despre muncitori, dar și despre ingineri și maiștri.
„În contextul economic generat de scăderea drastică a comenzilor pentru vehicule electrice, Leoni Bistriţa este nevoită să ia măsuri pentru consolidarea şi stabilizarea sustenabilă a operaţiunilor fabricilor din Bistriţa. În urma unei analize detaliate a situaţiei economice şi operaţionale actuale în zona electromobilităţii şi ca urmare a informării de către managementul companiei a organizaţiei sindicale, s-a decis reducerea numărului de angajaţi cu până la 10%. Această măsură este necesară pentru a menţine competitivitatea şi viabilitatea pe termen lung a companiei”, explicau oficialii companiei decizia adoptată.
Oficialii companiei precizau în același comunicat de presă că, pentru a asigura un proces de reducere echitabil și transparent, vor fi aplicate criterii de evaluare obiective, care vor ține cont de evaluarea anuală a performanțelor profesionale, vechimea în cadrul companiei, competențele și calificările individuale, precum și necesitățile operaționale ale fiecărui departament.
„În cadrul acestui proces, categoriile vulnerabile (angajați care sunt părinți unici etc) vor beneficia de protecție suplimentară. Aceste criterii sunt adoptate pentru a minimiza impactul social și pentru a asigura un tratament corect și echitabil pentru toți angajații noștri. Înțelegând consecințele pe care o astfel de decizie le poate avea asupra angajaților afectați, Leoni Bistrița va oferi suport în găsirea de noi oportunități de angajare”, a mai spus grupul, într-un comunicat de presă.