Business Park Bistrița Sud SRL are pe mână 21 de hectare și jumătate de teren în Sărata. Deși pare greu de crezut, jumătate din această suprafață, mai exact 11 hectare nu poate fi închiriată firmelor care vor să își desfășoare activitatea aici pentru că este pe dealuri și nu se poate construi. Într-un raport de activitate, conducerea parcului industrial anunță că va folosi dealurile respective pentru panouri fotovoltaice. Același raport de activitate scoate în evidență faptul că inclusiv rețeaua de iluminat public a fost montată prost de la început, ducând la o avarie serioasă.

Gazeta de Bistrița dezvăluia într-o ediție anterioară faptul că din cele 21 de hectare și jumătate ale Business Park Bistrița Sud, doar mai puțin de jumătate din suprafață poate fi închiriată firmelor. 11 hectare de teren reprezintă un deal, unde nu se poate construi.

„Relieful Parcului Industrial Bistrița Sud, pe actuala suprafață permite activități de închiriere pentru industrie pe circa 12 ha. Diferența până la suprafața totală închiriabilă din Parcul Industrial Bistrița, de 19,6 ha, reprezintă terenuri care nu se pretează activităților de închiriere din cauza reliefului în pantă”, se arată în raportul societății.

Potrivit unui raport de activitate, suprafața respectivă va fi acoperită cu panouri fotovoltaice, pentru a mai reduce din „pagubă”: „Pentru că această suprafață în pantă este optimă pentru energie verde, respectiv instalarea de panouri fotovoltaice, conducerea SC Business Park SRL poartă discuții cu doi investitori pentru o eventuală colaborare”.

Iluminatul public, montat greșit încă de la început!

Faptul că nu s-a luat în calcul relieful atunci când s-a ales un teren pentru dezvoltarea parcului industrial nu este singura greșeală. Același raport întocmit de conducerea parcului industrial arată că inclusiv iluminatul public a fost montat greșit încă de la început, ceea ce a dus la o avarie, scump de remediat. Costurile pentru refacerea lucrării au fost evaluate la 100.000 de lei, fără TVA. Din cauza complexității ridicate, abia în a doua parte a acestui an se va remedia problema.

„În acest moment, iluminatul public funcționează, deocamdată pe axa principală. Defecțiuni provenite din montajul eronat făcut la legăturile electrice ale stâlpilor de iluminat în momentul realizării rețelei au făcut, după un scurtcircuit, ca o parte din rețea să fie afectată (practic 196 din cei 256 de stâlpi au fost legați direct, fără cleme de legătură, iar un scurtcircuit la unul dintre aceștia a afectat o mare parte din rețea, a constatat echipa de intervenție chemată să rezolve problema)”, se precizează în raport.

Nici măcar cele două bariere de acces dinspre Sărata nu au funcționat o vreme bună, fiind reparate abia în primăvara acestui an. Porțile au fost dotate cu cartele CSM care la un apel telefonic se deschid în mod automat, iar după 10 secunde se închid, blocând intrarea. Conducerea parcului a încheiat un contract ce mentenanță a barierelor cu o firmă specializată.

„Sistemul de supraveghere video din interiorul Parcului Industrial și a activității din interior a fost îmbunătățită prin repoziționarea și revizia celor șapte camere de supraveghere montate în zonele vulnerabile și în cele de interes ale tuturor rezidenților. Camera poziționată la intrarea în parc la sistemul de bariere are capacitatea să citească numerele de înmatriculare a autoturismelor care intră și ies din Parcul Industrial. Alte opt camere video comandate urmează să fie montate în zonele de interes, în funcție de începerea lucrărilor de construire a rezidenților chiriași. Revizuirea sistemului de supraveghere video și lucrărilor aferente sunt realizate de Datacor SRL, companie rezidentă în Parcul Industrial Bistrița-Sud”, se explică în raport.

De asemenea, stația de pompare a apei și stația de compensare a energiei electrice au fost dotate cu senzori de mișcare și alarme aferente. O aplicație permite urmărirea de la distanță de pe telefonul mobil a activității în această locație. Se dorește și montarea a încă două bariere de acces în incintă la drumul de acces dinspre Zăvoaie.

Parcul Industrial Bistrița-Sud are în prezent 21 de rezidenți-societăți comerciale care-și desfășoară activitatea sau realizează încă lucrări de amenajare-construcție pe o suprafață închiriată de 12 ha. În primii 4 ani de la înființare, parcul industrial nu a avut niciun rezidenți. Mai apoi au apărut 4 rezidenți pe doar două hectare, numărul crescând la 6 rezidenți care ocupau 3,5 hectare.

SC Business Park SRL are un administrator, pe Ioan Magda și un director executiv, pe Dumitru Daniel Ciobănică, acesta din urmă fiind și consilier local. De asemenea, societatea are și un economist care este angajat cu doar două ore.

Parcul Industrial – satul fără câini!

În cadrul unei ședințe de Consiliu Local de la începutul acestui an, consilierul local Anamaria Avram dezvăluia ce se întâmplă în parcul industrial. Potrivit acestuia, parcarea parcului este folosită pentru curse ilegale de mașini, care, nu de puține ori, a dus la avarierea autoturismelor locatarilor.

De asemenea, se pare că se fură ca-n codru, de la sculele locatarilor până la combustibil din autoturismele parate. Nici nu e de mirare, dacă ținem cont de faptul că barierele nu au funcționat până prin februarie-martie, iar paznicul lipsește cu desăvârșire. Cei păgubiți s-au adresat în prima fază conducerii parcului industrial, însă n-au prea fost băgați în seamă, astfel că au mers în cele din urmă la poliție.

„Se organizează curse de mașini ilegale în interiorul parcului, s-au lovit mașini în parcarea parcului în timpul nopții, nu merg barierele de la intrare în parc, poarta dinspre parcare e tot timpul deschisă, nu funcționează iluminatul stradal. Toate acestea au cauzat prejudicii rezidențiilor de acolo. S-a furat combustibil din mașini, scule și ce mai au societățile acolo. Toate societățile păgubite au făcut adrese către conducerea parcului și nu au primit niciun răspuns”, a precizat în ședința respectivă de Consiliu Local, Anamaria Avram.

Conducerea parcului a primit două luni pentru a rezolva toate aceste probleme: „Le-am dat termen pentru a soluționa, inclusiv barieră, să discute cu toți cei care sunt astăzi în parc și să soluționeze. Într-adevăr este o problemă și trebuie reglementată chiar dacă sunt acești teribiliști, că nu pot să-i numesc altfel, care fac concursuri prin zona parcului. Am dat un termen ca în maxim două luni de zile să fie reglementată problema, inclusiv să vină cu propuneri de buget și soluții. Am cerut camere de supraveghere și să aibă acces și poliția locală la ele, să îi prindă în flagrant”, a completat consilierul local Florin Urîte, în aceeași ședință de Consiliu Local.

Până una alta, Parcul Industrial Bistrița-Sud se laudă că a încheiat anul financiar 2023 cu un profit care depășește 200.000 de lei și că va plăti dividende, în premieră, acționarului său, Consiliul Local Bistrița.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.