Tudor Cristian, patronul SC Prime Financial Consulting, este la un pas de a fi trimis în judecată de procurorii bistriţeni. La finele lunii aprilie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud au finalizat cercetările în cauza penală privind pe Tudor Cristian şi au înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud cu propunerea de trimitere în judecată pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.

Dosarul penal nu este singura problemă pe care Tudor Cristian o are, întrucât firma pe care o administrează şi prin intermediul căreia a comis practic infracţiunea de care este acuzat în dosarul de cercetare penală – SC Prime Financial Consulting SRL – a intrat în procedura de faliment din cauza datoriilor. Suma debitelor înregistrate se ridică la peste 8,6 milioane de lei, potrivit tabelului definitiv al creanţelor.

Potrivit procurorilor, Tudor Cristian a indus în eroare 11 persoane fizice şi juridice, cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de proiectare şi/sau consultanţă în domeniul accesării de fonduri nerambursabile, creându-le un prejudiciu de circa o sută de mii de euro.

Ancheta în cazul lui Tudor Cristian a durat mai bine de trei ani, începerea urmării penale fiind declarată oficial în toamna anului 2011. La acea vreme, prejudiciul estimat era jumătate din suma actuală, mai precis 248.476 lei. Gazeta de Bistriţa a fost singura publicaţie care a arătat cum îşi derula „afacerile” Tudor Cristian.

Pe lângă această problemă, pe rolul instanţei Tribunalului Bistriţa-Năsăud se află şi dosarul nr. 2367/112/2012 cu privire la falimentul SC Prime Financial Consulting SRL, la cererea debitorului. După şapte luni de proces, instanţa a decis că firma va intra în faliment şi nu în reorganizare judiciară, cum ar fi dorit administratorul şi asociatul unic al acesteia, Tudor Cristian.

 

Instanţa a decis declanşarea procedurii falimentului

„Prin încheierea civilă nr. 999/11 mai 2012, pronunţată de judecătorul sindic în dosar nr. 2367/112/2012 al Tribunalului Bistriţa-Năsăud. S-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei la cererea debitorului SC prime Financial Consulting SRL, fiind desemnat în calitate de administrator judiciar SC Levitomi Expert SPRL.

Iniţial, debitoarea şi-a exprimat intenţia de a propune un plan de reorganizare. Cu toate acestea, debitoarea şi nici celelalte persoane îndreptăţite de art. 94 din lege nu au propus un plan de reorganizare în termen, astfel că administratorul judiciar în temeiul prevederilor art. 94 din lege a propus trecerea debitoarei în faliment din dispoziţiile judecătorului-sindic în condiţiile art. 107, alin 1, lit. B”, constată instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

Prin urmare au fost stabilite termenele până la care trebuiau să fie înregistrate creanţele, verificarea acestora, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar, depunerea contestaţiilor şi, evident, întocmirea tabelului definitiv consolidat ale creanţelor.

 

Recurs respins

SC Prime Financial Consulting SRL, prin intermediul administratorului Tudor Cristian, a declarat recurs la sentinţa pronunţată de instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud, care s-a judecat la Curtea de Apel Cluj.

Potrivit acţiunii depuse la instanţa clujeană, Tudor Cristian, în calitate de administrator al SC Prime Financial Consulting SRL, a solicitat casarea sentinţei pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud pe motiv că este nelegală. În conţinutul documentului citat, Tudor Cristian susţine că de fapt a predat lichidatorului un plan de reorganizare.

„Lichidatorul nu a înregistrat acest plan, motivând că el nu va fi aprobat de adunarea creditorilor. Acest refuz nu-mi este imputabil. Subsemnatul în calitate de administrator mi-am manifestat intenţia de reorganizare a societăţii. Tabelul de creanţe nu mi-a fost comunicat şi nu am avut cunoştinţă de existenţa acestuia. În această perioadă subsemnatul am fost plecat în străinătate în interesul societăţii pentru a încheia o serie de contracte în interesul acesteia. Planul de reorganizare era viabil şi el era de natură să conducă la redresarea activităţii societăţii şi plata tuturor datoriilor pe care le are aceasta. Societatea deţine active a căror valoare acoperă datoriile societăţii. Declanşarea procedurii falimentului este de natură să conducă la scăderea valorii activelor, situaţie care nu este în interesul creditorilor”, scrie Tudor Cristian în documentul prin care declară recursul.

Magistraţii clujeni însă au respins acţiunea bistriţeanului, astfel că procesul pentru declararea falimentului îşi urmează cursul la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

 

Are 14 creditori

În tabloul definitiv al creanţelor sunt înscrişi nu mai puţin de 14 creditori cărora firma lui Tudor Cristian le datorează bani. Suma totală este una impresionantă, nu mai puţin de 8.639.241, 45 lei. Din această sumă, doar Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud datorează 7.425.767 lei.

Ceilalţi 13 creditori sunt după cum urmează: BRD Group Societe Generale Cluj – 645.277, 13 lei (garantată); SC Electrica Furnizare SA Agenţia Bistriţa – 1.011, 75 lei (chirografară); Primăria Bistriţa – 53.164 lei (bugetară); E-on Gaz – 2.395 lei; SC MKB Romextera Leasing – 307.794,23 lei (chirografară); SC Supremoffice SRL Cluj – 36.326, 08 lei (chirografară); SC Pyramyda Computers SRL Bistriţa – 101.262,39 lei (chirografară), SC Vodafone România SA – 15.182,71 lei (chirografară); SC Trustul de Presă SRL Bistriţa – 10.096 lei (chirografară); SC Schubert&Franzke – 4.390,56 lei (chirografară) şi SC Murivisan SRL Bistriţa – 27.902,11 lei (chirografară).

Pentru recuperarea unor creanţe a depus cerere de acceptare în tabloul creditorilor însuşi patronul SC Prime Financial Consulting – Tudor Cristian – care susţine că a împrumutat societatea cu 145.276,70 lei. Creanţa i-a fost însă respinsă pentru tardivitate, întrucât solicitarea a fost depusă la dosarul cauzei după termenul limită de 25 iulie 2012, mai precis pe data de 4 decembrie 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.