Peste 2000 de elevi din judeţul Bistriţa-Năsăud vor beneficia în următoarele patru luni de calculatoare de tip desktop, în cadrul Programului ,,Un calculator pentru fiecare elev”. Primele 35 au ajuns la Grupului Şcolar Agricol „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 87 din 24 iunie 2008 prevede că Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) va dota cu calculatoare tip desktop unităţile în care se desfăşoară învăţământul liceeal şi profesional de stat, calculatoare care vor fi date spre utilizare, la domiciliu, pe baza unui proces-verbal, fiecărui elev din clasa a IX-a şi a X-a.
Din 2009 unităţile în care se desfăşoară învăţământul liceeal şi profesional vor fi dotate cu calculatoare, astfel încât să poată asigura fiecărui elev din clasa a IX-a câte unul.
Pentru anul 2008/2009 achiziţionarea calculatoarelor se face de către MECT în funcţie de numărul elevilor din clasa a IX-a.
Conform Programului, până la sfârşitul acestui an, circa 30.000 de elevi de clasa a IX-a şi a X-a vor primi câte un calculator tip desktop, pe care vor putea începe să-l folosească imediat la domiciliu. Acest program se va derula şi în anul următor, când vor fi distribuite 420.000 calculatoare. Costul achiziţiilor se ridică la aproximativ 700 de milioane de lei. Fiecare computer achiziţionat valorează 400 de euro. Banii sunt alocaţi de la bugetul de stat. La sfârşitul ciclului liceeal, respectiv la finalizarea şcolii profesionale sau în situaţia în care elevul nu continuă studiile în aceeaşi unitate de învăţământ, calculatoarele sunt restituite unităţii de învăţământ, pe bază de proces-verbal.
Primii beneficiari din BN
Primele 35 de calculatoare de tip desktop achiziţionate în cadrul Programului ,,Un calculator pentru fiecare elev” au ajuns la şcolarii din judeţul Bistriţa – Năsăud, beneficiari fiind elevii Grupului Şcolar Agricol „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului.
Criteriile în baza cărora au fost distribuite aceste calculatoare, au fost în primul rand rezultatele foarte bune la învăţătură şi apoi elevii care nu şi-au putut achiziţiona unul prin programul “Euro 200”.
Pe parcursul următoarelor patru luni se vor achiziţiona încă 2000 de calculatoare. Mihai Mureşan, inspector şcolar general, afirmă că în judeţ şi în satele care au şcoli cu minim 50 de elevi acestea au fost dotate cu reţele de calculatoare. Dotarea unităţilor de învăţământ cu reţele de calculatoare s-a făcut în patru valuri fiind în derulare al V-val.
Data limită de depunere a necesarului de calculatoare trebuie depuse la ISJ BN până în 9 decembrie 2008.
Profesorii au urmat cursuri de instruire prin Casa Corpului Didactic şi periodic inspectorii şcolari au obligaţia de a verifica modul în care este utilizată baza existentă în cadrul procesului de învăţământ.
Pomană electorală
Elevii, prin studiu individual, vor trebui să se familiarizeze cu utilizarea calculatorului pentru ca acesta să nu fie pe post de decor în locuinţă şi ţinând cont că presupune lunar achitarea abonamentului de internet, acolo unde există această facilitate, ceea ce nu este la îndemâna oricărui sătean.
De altfel, premierul Tăriceanu pe parcursul campaniei electorale nu s-a sfiit să se bată cu pumnul în piept cu această realizare. În timpul unei vizite, tot electorale, la Grupul Şcolar Economic, Administrativ şi de Servicii „Barbu Ştirbey” din Buftea, unde 35 de elevi au primit calculatoare, premierul a declarat: “Accesul la lumea informaticii pentru generaţia voastră este esenţial, pentru a vă putea lărgi universul de cunoaştere, pentru a putea să deveniţi familiari cu calculatorul, care a devenit un instrument indispensabil în viaţa modernă”, adăugând că, pe lângă calculator, fiecare elev va primi câte un pachet de software educaţional şi va avea un abonament gratuit la internet pentru trei luni. Calculatoarele oferite prin programul finanţat de Guvern le permit elevilor utilizarea internetului de mare viteză, a mai spus premierul.
Din păcate, el nu s-a informat că din 35 de elevi care au primit calculatoare prin programul guvernamental, 34 mai aveau câte un calculator acasă.
Aici apare prima bulină neagră a acestui “măreţ” program. La nivel naţional, există elevi care, deşi au acasă deja un calculator sau chiar un laptop, mai primesc unul prin acest program. În ceea ce priveşte internetul, există în mediul rural încă multe zone neacoperite de acest serviciu şi în plus chiar dacă nu este un serviciu mult prea costisitor, sunt familii pentru care această cheltuială este una în plus şi pe care nu şi-o permit. Deci, cele trei luni de abonament gratuit asigurat de Guvern nu ajută la nimic.
Elevii sunt mai puţin preocupaţi de şcoală şi mai puţin pregătiţi, educaţia neconstituind o prioritate pentru ei.
Dezinteresul elevilor faţă de şcoală este cauzat de influenţa societăţii, de lipsa interesului pentru dezvoltarea culturii generale, de lipsa motivaţiei, de structura materiei şcolare, dar şi de mijloacele de comunicare la care sunt supuşi.
Programul ,,Un calculator pentru fiecare elev’’ vine ca o pomană electorală din partea guvernanţilor, fiind de altfel un proiect cu care aceştia s-au lăudat în campanie.
În plus, iniţiativa deschide accesul la mesenger, video-chat, siteuri porno şi cu manele, jocuri online etc. adolescenţilor care erau lipsiţi de aceste cookies.
Programe guvernamentale cu rateuri
Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţământ (FSLI) susţine că multe dintre calculatoarele distribuite de Guvern prin programul “Un calculator pentru fiecare elev” se strică foarte repede, fiind de proastă calitate.
„Calculatoarele pe care le-a dat guvernul sunt nişte jucării care se strică în 48 de ore. Avem informaţii că, din 24 de calculatoare date în Ialomiţa, 14 s-au stricat. E doar campanie electorală cu care se cheltuiesc banii publici. Bugetul de stat este, astfel, văduvit”, a declarat recent preşedintele FSLI, Aurel Cornea.
Nu trebuie uitat nici celălalt faimos program de dotare a elevilor cu calculatoare – Euro 200. Prin acesta, elevii ale căror familii aveau un venit de maxim 150 de lei pe cap de familie puteau primi bonuri valorice de 200 de euro, prin care aveau posibilitatea de a-şi achiziţiona un calculator.
Numai că respectivele calculatoare de 200 de euro, nu costau 200 de euro. Singurele firme care ofereau calculatoare prin acest program “Euro 200” erau Altex şi Ultra Pro Computers. La Altex nu intra în preţ monitorul, iar la Ultra Pro Computers, la cei 200 de euro se calcula şi TVA. În concluzie, cine a ţinut musai să-şi achiziţioneze un calculator prin acest program “Euro 200”, a fost nevoit să mai aducă bani de acasă.
Firma Altex este regăsită şi în cadul programului acum în derulare “Un calculator pentru fiecare elev”, consorţiul format din firmele Altex, Romtelecom şi Siveco fiind singurul ofertant la acest program guvernamental.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok
fara internet nu are rost sa primesti calculatorul