Uniunea Generală a Industriaşilor din România, Filiala Bistriţa –Năsăud (UGIR – 1903 B-N) şi –a propus ca, pe criză sau nu, anul viitor să pună în funcţiune un centru de afaceri ca la carte.
Reprezentanţii UGIR au cerut sprijinul autorităţilor locale şi judeţene pentru „sponsorizarea” unui spaţiu adecvat. Terenul preferat este cel pe care se află vechea centrală termică a municipiului Bistriţa, spaţiu la care foştii proprietari nu vor să renunţe, făcând intervenţie chiar şi la CEDO.
Primarul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu s-a arătat deschis colaborării, dar în acelaşi timp consideră firesc ca aceşti „oameni care produc bani buni” să se descurce singuri.

La începutul lunii februarie a acestui an, Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR – 1903), Filiala Bistriţa – Năsăud, care reprezintă interesele patronatului din judeţul nostru, a anunţat public, că doreşte să îşi construiască un centru de afaceri, într-un viitor apropiat. În acest sens, arhitectul Dan Duzinschi a prezentat la începutul lunii februarie o schiţă de proiect al viitorului centru de afaceri care va cuprinde: un sediu pentru patronate, centru de expoziţii, sală de conferinţe, dar şi o parcare. Pentru realizarea acestui obiectiv, UGIR are nevoie atât de bani cât şi de un spaţiu adecvat. Astfel, reprezentanţii UGIR din Bistriţa –Năsăud au apelat la „sensibilitatea” primarului Bistriţei, Ovidiu Creţu, pentru a le pune la dispoziţie un teren care să poată fi folosit pentru realizarea centrului de afaceri dorit. Potrivit edilului, cel mai adecvat teren de pe raza municipiului, este cel ocupat de fosta centrală termică. Această suprafaţă însă, este revendicată de foştii proprietari, care au apelat inclusiv la CEDO pentru a primi moştenirea în natură, şi nu sub forma unei recompense în bani, aşa cum au propus autorităţile. Pe de altă parte, primarul consideră că această asociaţie formată din „oameni care produc bani buni”, ar trebui să se descurce singuri şi să nu apeleze la primirea unui spaţiu gratuit. Reprezentanţii UGIR Bistriţa sunt însă decişi să primească terenul vechii centrale termice, chiar dacă vor trebui să scoată şi ceva bani din buzunar. Cu bune, cu rele, Uniunea Generală a Industriaşilor din România, Filiala Bistriţa – Năsăud e decisă ca anul viitor să pună deja în funcţiune centrul de afaceri al patronatelor din municipiul Bistriţa.

Un centru de afaceri de peste 1,5 milioane de euro!

Centrul de afaceri pe care doresc reprezentanţii UGIR să îl realizeze, se vrea a fi unul cu funcţiuni multiple. Potrivit proiectului realizat de arhitectul Dan Duzinschi, această investiţie este estimată la aproximativ 1,5 milioane euro, sau chiar mai mult, în funcţie de finisajele şi dorinţele beneficiarilor. Astfel, centrul va avea o sală expoziţională de circa 1.200 de metri pătraţi, izolată şi dotată cu panouri solare, 17 birouri pentru reprezentanţele unor firme, o sală de conferinţe şi o parcare cu circa 80 de locuri.
În viziunea arhitectului, clădirea va avea şapte etaje şi se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2.200 de metri pătraţi. Discuţiile privind realizarea acestui centru  sunt mult mai vechi, de mai bine de doi ani, dar schiţa de proiect a fost realizată abia anul acesta.

Creţu către UGIR: „ Sunt oameni care produc bani. Firesc este să se descurce!”

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a fost invitat şi la el la discuţiile privind realizarea acestui centru, la începutul lunii februarie. Edilul a precizat atunci că ar putea oferi asociaţiei, două terenuri: unul care este momentan cerut spre retrocedare (spaţiul fostei centrale termice), iar celălalt, care nu are infrastructura adecvată unui astfel de centru. Potrivit lui Creţu, dacă personal ar putea, i-ar ajuta pe cei de la UGIR şi le-ar da spaţiul fostei centrale termice, chiar şi mâine. Primarul susţine însă că acest spaţiu este revendicat de foştii proprietari, care au apelat inclusiv la CEDO şi nu doresc să renunţe la despăgubirea în natură. Pe de altă parte, Creţu spune că această asociaţie (UGIR Bistriţa –Năsăud) se poate descurca şi singură, iar municipalitatea nu poate să dea aşa, la toată lumea, spaţii gratuite, mai ales dacă este vorba şi de oameni care fac bani. „Eu am deschidere faţă de ei şi o să căutăm să găsim nişte spaţii dacă vor să construiască, pentru că se mai găsesc. Sigur că, sunt şi multe spaţii în domeniul privat pe care le-ar putea folosi. Doar că, UGIR trebuie să se manifeste ca atare, pentru că discutăm de o asociaţie de industriaşi, deci de oameni care fac bani buni. Şi-atunci, firescul este să se descurce. În social, noi intrăm cu finanţare şi asigurare de fonduri, dar dacă toată lumea primeşte gratuit de la municipiu, până la urmă la ce se ajunge? (…). Spaţiul fostei centrale termice l-aş da şi mâine, pentru că acest teren este potrivit pentru aşa ceva, doar că este revendicat, şi e în litigiu, şi nu pot. Spun că l-aş da şi mâine, pentru că acolo este exact ce le trebuie lor”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Ovidiu Creţu.      

UGIR BN, dispusă să cumpere terenul vechii centrale termice „cu CEDO cu tot”

Mihai Rotaru, directorul executiv al Filialei Bistriţa –Năsăud UGIR – 1903, spune că asociaţia pe care o reprezintă speră la o rezolvare pe cale amiabilă între Primăria Bistriţa şi proprietarul terenului pe care se află fosta centrală termică. Potrivit lui Rotaru, acest spaţiu este cel mai potrivit pentru realizarea centrului de afaceri dorit, iar UGIR este dispusă chiar să cumpere terenul, nu neapărat să îl primească gratuit. Oricum, directorul executiv al UGIR asigură că anul viitor, indiferent de locaţie şi spaţiu, acest centru de afaceri va putea fi pus în funcţiune. „Terenul respectiv este în litigiu cu foştii proprietari cărora li s-a dat altceva, dar nu vor şi au reclamat la CEDO. Probabil că situaţia se va clarifica. Este un spaţiu convenabil, pentru că este în oraş totuşi, iar la aceste expoziţii permanente ar putea să vină şi populaţia, nu numai cei care fac expoziţia. Primarul zice că, dacă ne-am limita la un spaţiu mai mic, ar mai fi şi alte soluţii. Dar acolo (n. r – pe terenul fostei centrale termice) este ceea ce ne trebuie nouă, pentru că sunt mai multe elemente: expoziţia, spaţiul expoziţional care nu poate fi făcut pe nivel, ci trebuie să fie neapărat la parter, expoziţia care necesită un spaţiu mai mare, iar în jurul expoziţiei trebuie să se mişte tirurile care vin cu marfă, şi apoi, în timpul expoziţiei vin maşinile care se parchează. (…) Acum aşteptăm să vedem o soluţie dacă se rezolvă acesta la CEDO, ne-ar conveni cel mai mult, şi atunci mergem pe această variantă. Dacă nu, poate va fi altceva. Deocamdată, cu primarul este în litigiu cetăţeanul respectiv, Primăria trebuie să dea cetăţeanului alt teren, aşa cum se face recompensarea în natură sau în bani, după care noi, urmează să primim de la Primărie, prin concesiune terenul respectiv sau chiar şi prin cumpărare, nu contează, şi să facem lucrarea. (…). Termenul nu este decât cel propus de noi. Oricum, noi (n. r – reprezentanţii UGIR BN) credem că în 2011, orice condiţii ar fi, vom avea realizat acest centru. Ne-am propus ca anul viitor să punem în funcţiune acest obiectiv”, a precizat Mihai Rotaru.
De asemenea, preşedintele UGIR – 1903 Bistriţa-Năsăud, Gavril Mureşan susţine că realizarea acestui centru vine ca urmare a faptului că nu există alte spaţii adecvate pentru expoziţii permanente sau periodice, şi pentru întâlnirile între patronate: „Sper să avem concursul tuturor factorilor, în special al patronilor şi patronatelor. Sigur, oamenii de afaceri trebuie să facă primul pas şi să constituie un fond pentru începerea proiectării”, consideră Mureşan.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.