Cu o licitație refăcută de nenumărate ori, din lipsă de firme interesate pentru a aduce rețelele de apă și canalizare din municipiul Bistrița la standarde europene, Aquabis mai pregătește un proiect de aproape 10 milioane de lei, pentru a înlocui rețelele de apă și canal din zona 0 a Bistriței. Deocamdată, furnizorul de apă și canal este doar în faza de studiu de fezabilitate.
Aquabis mai pregătește un proiect menit să rețelele de apă și canal din Bistrița în secolul actual. Deocamdată, proiectul care are în vedere rețele de apă și canal din zona zero a municipiului, este doar în fază de studiu de fezabilitate și obținere a avizelor și autorizațiilor necesare.
Potrivit memoriului depus de furnizorul de apă și canal la Agenția pentru Protecția Mediului pentru obținerea acordului de mediu, sunt luate în calcul străzile: Valea Budacului, Grănicerilor, Independenței, Lalelelor, Lăcrimioarelor, Arțarilor, Șoimilor, Dragoș Vodă, Bârgăului, Emil Gârleanu, Mihai Eminescu, Nicolae Bălcescu, Sălciilor, Toamnei, Alba Iulia, Simion Bărnuțiu, Ion Rațiu, Heniu și Someșului. Aceste străzi vor avea parte de rețele de apă și canal noi, deversarea urmând să se facă în stația de epurare existentă.
„În contextul legislației europene transpusă în cea națională prin Legea Apelor, Municipiul Bistrița din județul Bistrița-Năsăud își propune realizarea unei investiții noi în ceea ce privește infrastructura de ape, ape uzate prin reabilitarea unei părți a sistemului centralizat de colectare, transport și epurare a apelor uzate menajere din municipiul Bistrița. Prin realizarea acestui obiectiv se va ridica standardul de viață pentru o parte din locuitorii municipiului Bistrița și se va reduce semnificativ pierderea de apă prin aceste rețele”, se arată în memoriul de prezentare depus la APM.
Pe traseul rețelei reabilitate se vor reface căminele de vane și se vor monta hidranți de incendiu. Se vor cupla la rețeaua nouă toți consumatorii existenți până în căminul de branșament.
Aquabis recunoaște și în memoriu că rețelele actuale sunt dezastru
Lungimea totală a rețelelor de apă propuse pentru reabilitare este de 6.414 metri. Străzile care vor avea parte și de un sistem de canalizare nou sunt Heniu – 267 de metri și Someșului 184 de m. În total, reabilitarea vizează doar 451 de metri de canalizare.
Furnizorul de apă și canal recunoaște inclusiv în memoriul depus la Agenția pentru Protecția Mediului că rețelele actuale din municipiu sunt dezastru. Unele dintre ele datează din anii `70.
„În situația actuală, Municipiul Bistrița dispune de un sistem centralizat de alimentare cu apă și canalizare, dar care nu corespunde în totalitate noilor cerințe de consum, rețelele fiind îmbătrânite defectele apărând foarte des în anumite zone, iar pierderile de apă fiind foarte mari”, se arată în memoriu.
Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată din Bistrița-Năsăud nu include și reabilitări de rețele existente pentru zonele respective, astfel că Aquabis a trebuit să facă demersuri separate pentru a rezolva și această problemă.
Investiția se apropie de 10 milioane de lei, cu TVA. Perioada de implementare este de 12 luni. Deocamdată nu se știe dacă investiția va putea fi asigurată din fonduri europene, cum este cazul celorlalte proiecte.
Aquabis asigură că va lăsa bistrițenii cât de puțin se poate fără apă, distribuția de apă asigurându-se prin intermediul rețelelor deja existente, până la finalizarea celor noi. Aceștia vor rămâne fără apă doar la racordare. De reabilitarea rețelelor de apă și canal de pe aceste străzi vor benefia în jur de 1.500 de bistrițeni.
„După finalizarea lucrărilor de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare existente și punerea sub presiune a rețelelor noi se va trece la demolarea rețelelor existente. Deșeurile metalice rezultate în urma demolării rețelelor existente, precum și a reechipării cpminelor de vane existente se vor inventaria de către antreprenor și se vor preda investitorului respectiv Aquabis SA, prin grija căruia se vor preda la REMAT sau se vor refolosi în funcție de necesități. Cantitatea de deșeuri metalice rezultată se estimează a fi în jur de 56 de tone.
Furnizorul de apă și canal, în aer cu o licitație de 100 de milioane de lei
Aquabis este în aer cu o licitație de 100 de milioane de lei, care are în vizor tot municipiul Bistrița. Asta deși este unul dintre cele mai importante contracte scoase la licitație de Aquabis. Constructorii nu par să se înghesuie, licitația fiind refăcută de mai multe ori.
Aquabis a ajuns la licitația cu numărul trei pentru prelungirea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, după ce la primele două nu s-a prezentat niciun constructor. Investiția este parte din proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată și este finanțat în proporție de 85% din fonduri europene.
Contractul include lucrări de construcție, furnizare și montaj utilaje și echipamente tehnologice, testare și punere în funcțiune și remedierea eventualelor defecte apărute în perioada de garanție. Lucrările la extinderea rețelelor de apă și canalizare trebuiau să înceapă mai devreme, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Pentru reabilitarea rețelelor de aducțiune de apă sunt luate în calcul Valea Rusului, Valea Căstăilor, străzile Drumul Tărpiului, Drumul Cetății, strada Horticultorului. De asemenea, vor fi reabilitate rețelele de alimentare cu apă de pe strada 1 Decembrie, Aleea Fântânele, Bulevardul General Grigore Bălan, Aleea Pârcălabului, Aleea Plăieșului, Aleea Spătarului, Aleea Trandafirilor, Strada Alexandru Odobescu, strada Avram Iancu, strada Baba Novac, Bulevardul Decebal, Bulevardul Republicii, Calea Moldovei, strada Constantin Roman Vivu, strada Crinilor, strada Dâmbului, Drumul Cetății, Drumul Înfrățirii, Drumul Sigmirului, strada Dumbravei, Strada Eroilor, Strada Gării, strada General Eremia Grigorescu, strada George Coșbuc, strada Gheorghe Pop de Băsești, strada Griviței, strada Industriilor, strada Intrarea Muncelului, strada Intrarea Pârcălabului, strada Ion Slavici, strada Ion Luca Caragiale, strada Lacului, strada Libertății, strada Mihail Kogălniceanu, strada Miron Cristea, strada Nicolae Drăgan, strada Nicolae Titulescu, strada Octavian Iosif, strada Pescarilor, strada Pietrosu, strada Sergent Major Octavian Popa, strada Solomon Halița, strada Someșului, Strada Ștefan cel Mare, strada Sucevei, strada Tărpiului, strada Țibleșului, strada Tudor Vladimirescu, strada Ursului, strada Valea Ghinzii, strada Vasile Alecsandri, Strada Vasile Lupu, strada Zorilor. În total peste 25.000 de metri de rețea de distribuție reabilitată.