Criza politică din România, cauzată de căderea guvernului Boc s-ar putea prelungi până în februarie. Cel mai negativ scenariu, al actualei crize politice ar fi ca românii să iasă în stradă. Rezultatul alegerilor prezidenţiale ar putea aduce sfârşitul crizei politice
Varianta post-prezidenţiale
Rezultatul alegerile prezidenţiale va decide soarta următorului guvern care conduce România. În cazul în care Traian Băsescu va fi reales preşedinte al României există două posibilităţi: PDL ar putea reface o alianţă, fie cu PSD fie cu PNL şi să salveze ultimele proiecte pe acest an într-un guvern condus de o alianţă a celor două partide sau Băsescu să numească un premier aparţinând PDL, dar care să nu fie agreat de celelalte partide şi care cel mai probabil nu va fi votat de Parlament. În cea de-a doua situaţie, Băsescu ar mai putea numi încă un premier aparţinând democrat-liberalilor, iar dacă acesta va fi respins din nou de către Parlament, preşedintele va putea dizolva Legislativul. În această situaţie, vor fi demarate alegeri parlamentare anticipate, iar principalul câştigător va fi, cel mai probabil PDL. Asta în condiţiile în care preşedintele proaspăt ales se bucură de popularitate ridicată, cel puţin în primele şase luni ale mandatului, fiind foarte probabil să „trăgă după el” şi partidul care l-a propulsat. În cazul în care cel de-al doilea scenariu va „prinde contur”, atunci este foarte posibil ca PDL să formeze un guvern majoritar, alături de UDMR şi grupul minorităţilor naţionale. În cazul în care Mircea Geoană sau Crin Antonescu vor obţine mandatul de preşedinte, atunci cel mai probabil ţara va fi condusă de o alianţă PSD-PNL, luând în calcul aproprierea dintre social-democraţi şi liberali din ultima perioadă, dar şi de relaţia bună din timpul Executivului condus de Călin Popescu Tăriceanu. În cazul în care Sorin Oprescu va fi ales în funcţia de preşedinte al României, situaţia va fi puţin mai „delicată”. Până în momentul de faţă Sorin Oprescu nu a făcut niciun fel de declaraţii cu privire la această problemă, varianta de guvernare în cazul în care Sorin Oprescu va obţine mandatul în fruntea ţării fiind extrem de complicată.
Criză politică până în februarie
Sociologul Vasile Dâncu susţine că actuala criză politică poate fi rezolvată abia după alegerile prezidenţiale din cauza încăpăţănării actualilor parlamentari, iar un scenariu mai pesimist ar arăta că această criză s-ar putea prelungi chiar cu câteva luni. “Actuala criză politică ar putea să se se prelungească la nesfârşit, dacă partidele îşi vor păstra poziţiile, pe baza a două scenarii, amândouă grele din punctul meu de vedere. Criza politică ar putea continua până prin ianuarie, februarie fără să avem o soluţie de rezolvare a acesteia. Astfel, deputaţii şi senatorii ar putea să intre în grevă parlamentară pentru a nu se putea dizolva Parlamentul. În această situaţie se va face o sesizare la Curtea Constituţională în care se va arata conflictul instituţional care se poate prelungi două-trei luni. O altă posibilitate ar fi un scenariu mult mai negativ, dar probabil mult mai bun, să se ajungă la alegeri anticipate”, consideră sociologul Vasile Dâncu.
Alegeri anticipate după prezidenţiale
Sociologul consideră că cea mai bună soluţie pentru rezolvarea crizei este cea a alegerilor anticipate. „Dacă tot am avut şi primul guvern demis prin moţiune de cenzură, vedem că s-au format tot felul de alianţe în Parlament care nu vor ceda. După ce vom avea un nou preşedinte, am putea face alegeri anticipate pentru a avea o nouă majoritate transparentă care să îşi asume guvernarea. Aşa, politcienii se ascund după tot felul de figuri care dau încredere în spaţiul public, însă cu actualii politicieni, chiar dacă facem un guvern, acesta nu va avea nicio forţă. Parlamentul, cu toate interesele partidelor va bloca de fiecare dată un guvern de tehnicieni”, a declarat Vasile Dâncu. În cazul în care vor exista alegeri anticipate pentru Parlament sociologul Vasile Dâncu expune trei scenarii principale şi încă unul de rezervă. În fiecare scenariu cel puţin unul dintre partide va avea de suferit. De asemena, sociologul explică că în momentul în care „bătălia” se poartă între trei partide, lupta în cadrul democraţiei devine una mai acerbă. „Democraţia în trei e mai complicată decât cea cu două partide. Acum şi liberalii au reuşit să se insinueze şi vor fi alte tipuri de jocuri decât cele de dinainte. Dacă Traian Băsescu câştigă alegerile, atunci cei mai mari perdanţi ai unor alegeri anticipate ar fi PSD şi PNL. În cazul în care Mircea Geoană ajunge preşedinte, atunci PDL va fi este cel mai mare pierzător al voturilor în viitoarele alegeri anticipate. Dacă iasă Crin Antonescu, atunci va creşte Partidul Naţional Liberal, dar nu suficient cât să aibă majoritate şi clar vor pierde din electorat PSD şi PDL. Dacă Sorin Oprescu ar ieşi preşedinte, deşi îmi este greu să îl văd în turul doi fără a fi implicat în acest scandalurile actuale, atunci ar avea de câştigat PDL şi PSD, într-un nivel egal în cazul alegerilor anticipate”, consideră Vasile Dâncu.
Lumea iese în stradă
Analistul politic Bogdan Chireac consideră că cel mai negativ efect pe care această criză politică l-ar putea avea asupra societăţii ar putea fi o nouă revoluţie care să ceară instituirea unui nou guvern. De asemenea, cel mai probabil, până la alegerile prezidenţiale România va avea drept intermiar guvernul Boc, care are în momentul de faţă doar funcţia administrativă. „Scenariul cel mai negativ ar fi să iasă lumea în stradă şi să pună ea un guvern. Lumea nu se satură de politică niciodată, pentru că oamenii tot timpul vreau scandal. Oamenii vor ieşi în stradă pentru că nu vor avea ce să pună pe masă. Dacă apar întârzieri la plata pensiilor şi a salariilor atunci lumea va ieşi în stradă. Acesta este cel mai negru scenariu, dar nu cred în el. Cred că salariile vor fi plătite din împrumuturi, vor fi luaţi bani de la investiţii”, consideră Chiriac. Analistul consideră că situaţia cea mai dezastruoasă va fi în luna ianuarie, când criza economică se va adânci. „În ianuarie nu ştiu ce se va întâmpla pentru că nu avem resurse să împrumutăm bani. Criza economică care e mult mai gravă decât cea politică se adânceşte extraordinar de mult anul viitor”, a explicat Chiriac. Analistul politic susţine că dacă Băsescu va dizolva Parlamentul pe 7 decembrie atunci Curtea Constituţională va trebui să dezbată această problemă. „Criza politică se termină după alegerea noului preşedinte, până atunci în niciun caz nu se va termina. Mă îndoiesc că deputaţii şi senatorii vor risca să prelungească criza financiară votând de două ori împotriva unui premier şi să îi dea posibilitate preşedintelui să dizolve Parlamentul. A doua oară premierul propus de Traian Băsescu va fi un membru al PDL, după cum a spus astăzi (n.r. vinerea trecută) la emisiunea De la Est la Vest preşedintele. Chiar dacă Băsescu iese sau nu preşedinte, pe 7 decembrie, cu o zi după al doilea tur de scrutin el va putea dizolva Parlamentul. Problema va fi tratată de Curtea Constituţională”, a conchis Chiriac.
Tiberiu Hrihorciuc