Criza economică, dar şi măsurile luate de Guvernul României, produc răsturnări grave de situaţie în rândul instituţiilor, dar şi în rândul angajaţilor.
Astfel se explică faptul că de la începutul acestui an, până acum, aproximativ 1.500 de firme din judeţul Bistriţa-Năsăud şi-au suspendat sau şi-au încheiat activitatea.
Peste o mie de firme radiate
Criza economică afectează din ce în ce mai rău societăţile comerciale din judeţul Bistriţa-Năsăud, sute de firme îşi încheie activitatea cu sute de mii de lei datorii la stat. Cu privire la această decizie de suspendare a activităţii, 1.195 de societăţi au trecut la această acţiune anul acesta, o cifra zece ori mai mare dacă facem o comparaţie cu cea din anul precedent, care se ridică la 115. La fel se întâmplă şi în cazul celor care şi-au anunţat dizolvarea firmei, în 2008 erau înregistrate 27 de cazuri, iar în 2009numărul este de aproape nouă ori mai mare – 214.
Rata şomajului creşte
În judeţul Bistriţa-Năsăud, ani la rând rata şomajului era sub trei la sută. În schimb, doar în prima jumătate a anului 2009 rata s-a dublat, ajungând la şase procente.
La începutul acestei luni, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud a înregistrat doar 118 posturi vacante, dintre care 14 se adresează persoanelor cu studii superioare, iar restul posturilor – 104 – persoanelor cu studii medii şi profesionale.
Sute de bistriţeni au rămas fără loc de muncă
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud (AJOFM BN) nu mai dispune de fonduri pentru a subvenţiona firmele care angajează studenţi, elevi sau şomeri cu vârste de peste 45 de ani. Purtătorul de cuvânt al AJOFM, Adina Preda, declara recent că nu se vor aloca bani pentru burse de muncă destinate elevilor, studenţilor, iar mai mulţi patroni care au angajat tineri pe perioada verii declarau că nu se vor mai face angajări în această vară. Comparativ cu locurile de muncă de anul trecut care se ridicau la 2.400, în primul semestru al acestui an au fost angajate doar 376 de persoane.
Pentru luna iulie, alţi trei agenţi economici şi-au anunţat intenţia de a disponibiliza colectiv 209 angajaţi.
De teama zile de mâine, se apelează la pensionare
Pentru a evita şomajul şi din teama de a rămâne fără nicio sursă de venit, foarte mulţi bistriţeni au ajuns să aleagă pensionarea pe caz de boală.
La ora actuală, în evidenţele Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud sunt înregistraţi 53.000 de pensionari de stat şi circa 10.000 de pensionari agricultori. De la începutul acestui an au fost depuse 1.597 de dosare de pensionare, dintre care 699 pentru limită de vârstă, pe lângă care mai există şi dosare de pensie anticipată pe caz de boală – 176 sau de invaliditate – 615. Autorităţile susţin, însă, că numărul dosarelor de dosarelor de pensionare anticipată ar putea creşte, întrucât tot mai mulţi angajaţi recurg la această variantă din cauza fricii de disponibilizare.
Proiecte AJOFM BN pentru reducerea şomajului
La Ministerul Economiei a fost depus de către AJOFM BN un proiect care vizează includerea a patru localităţi din judeţ pe lista zonelor miniere din România, astfel ca angajatorii din aceste zone să poată beneficia de subvenţii, dar şi în vederea diminuării numărului de şomeri din judeţ.
„Încercăm să găsim o situaţie de a diminua numărul şomerilor din judeţ şi de a-i mobiliza să-şi găsească un loc de muncă. Momentan am fost informaţi că Agenţia Română pentru Dezvoltarea Zonelor Industriale va relua programul «Schema de stimulente financiare pentru angajare şi formare ETIS». Pentru accesarea acestui program de cât mai multe firme e însă nevoie de includerea în categoria zonelor miniere din România a mai multor localităţi, printre care şi patru din Bistriţa-Năsăud”, a declarat recent directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, Doris Moldovan.
Cele patru localităţi, pe lângă cele două deja recunoscute ca zone miniere – Şanţ şi Rodna -, şi care ar putea beneficia de aceste subvenţii sunt Lunca Ilvei, Ilva Mare, Maieru şi Năsăud. Reprezentaţii AJOFM BN susţin că aceste zone au fost eliminate de pe listă din cauza unor erori, deşi îndeplinesc criteriile necesare pentru a fi incluse în program. În zonele celor patru localităţi ponderea şomerilor înregistraţi este mai mare cu patru la sută, iar cea a disponibilizărilor cu peste zece la sută mai mult faţă de restul judeţului.
Programul „Schema de stimulente pentru angajare şi formare ETIS” este susţinut financiar de Banca Mondială, pentru a atenua efectele închiderii minelor, având ca scop crearea de noi locuri de muncă, angajatorilor oferindu-li-se stimulente pentru a angaja şomeri. Dacă iniţial era vorba despre foşti mineri, ulterior s-a decis extinderea programului asupra oricărei persoane fără serviciu.
Dacă proiectul înaintat Ministerului Economiei va primi un răspuns favorabil, atunci cetăţeni din aceste localităţi vor putea beneficia de o serie de facilităţi în ceea ce priveşte angajarea.
Simona Moldovan