Romanii s-au vazut nevoiti in ultimii ani sa-si stranga tot mai mult cureaua, din cauza dificultatilor financiare care au venit odata cu criza globala. Si, din nefericire, economiile s-au facut de cele mai multe ori la alimente.
Astfel, romanii au fost nevoiti sa reduca din cantitatile de alimente consumate si de multe ori au trebuit sa renunte si la calitate. Cu alte cuvinte, din cauza crizei, cumparam tot mai putine alimente si mancam tot mai putin.

Econtext va prezinta o radiografie a achizitiei de alimente din 2007 si pana in anul 2011. Mai precis, am selectat cincisprezece produse agro-alimentare (cereale si produse din cereale, paine si produse de panificatie, malai, faina, orez, carne proaspata, carne de pasare, salamuri, lapte, cascaval, oua, ulei, fructe, cartofi, peste si produse din peste) si va aratam ce cantitati din aceste produse au cumparat romanii in fiecare an din perioada 2007 – 2011.

Foarte important, este vorba de consumul mediu lunar pe persoana, iar majoritatea cantitatilor sunt exprimate in kilograme (cu exceptia laptelui, masurat in litri, si oualelor, care se exprima in bucati).

Criza si-a spus cuvantul: cumparam mai putin fata de anii anteriori

In genere, consumul a urcat in primii ani din perioada mentionata.Totusi, odata cu instalarea crizei, se remarca o scadere a consumului la majoritatea alimentelor. Pe scurt, in 2011, stam mai bine fata de 2007, dar mai prost fata de 2010. Cel mai bun exemplu este cel al carnii proaspete. Astfel, in 2007, o persoana consuma in medie 1,92 kilograme de carne proaspata pe luna. Consumul a crescut gradual, ajungand la un maxim lunar de 2,25 kg in 2009. In anii urmatori insa a inceput declinul: in 2010 la 2,21 kg, iar in 2011 la 2,11 kg. Cu alte cuvinte, concluziile nu sunt prea imbucuratoare. Criza ne-a fortat sa achizitionam din ce in ce mai putine alimente, acest trend observandu-se cel mai puternic incepand cu anul 2010. Un singur produs a fost aproape in fiecare an pe crestere. Este vorba de oua.  Dar iata cum a evoluat consumul de alimente din 2007 si pana in 2011 (cantitatea medie lunara pe persoana – kilograme, litri sau bucati)
Sursa: https://www.ziuaveche.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.