Criza financiară a paralizat piaţa imobiliară din România, iar aceste efecte se fac simţite şi la nivelul municipiului Bistriţa. Dacă în ultimii ani piaţa imobiliară luat un avânt spectaculos, acum tranzacţiile imobiliare cunosc un adevărat declin. În acest timp şi clienţii agenţiilor imobiliare bistriţene au devenit aproape inexistenţi, ducând aceste afaceri în prag de faliment.

Pe vremea când piaţa imobiliară din România era în plin avânt, municipiul Bistriţa a ţinut pasul, iar reducerile de preţ ori cadourile oferite de dezvoltatori erau aproape inexistente. Blocuri de locuinţe, cât şi întregi ansambluri rezindenţiale, s-au construit atât în municipiu, cât şi în imediata apropiere. Pe orice petec de pământ liber se construia ceva, deoarece preţurile practicate atinseseră valori neaşteptat de mari. Nici cumpărătorii nu lipseau. Numărul tranzacţiilor imobiliare au scăzut vertiginos însă la sfârşitul anului trecut, mulţi dintre cei care ar fi dorit să vândă sau să cumpere o casă aşteaptă acum să vadă în ce direcţie se vor îndrepta preţurile.

Efectele crizei

Criza financiară loveşte din plin atât dezvoltatorii cât şi agenţiile imobiliare. Investiţiile în apartamente sau case nu mai sunt, apparent, deloc cea mai înţeleaptă investitţie. Terenurile nu mai sunt nici ele cea mai sigură investiţie imobiliară, aşa cum erau considerate în urmă cu ceva timp, criza imobiliară afectând şi vânzarea acestora. Preţurile terenurilor au început să scadă, iar semnele nu sunt bune nici pentru perioada următoare. Toţi vor să vândă, fiind dispuşi chiar să coboare considerabil preţurile, însă cumpărători nu se prea găsesc, în această perioadă până şi băncile acordând mult mai greu credite. Acestea se acordă mai greu, deoarece piaţa fiind în continuă scădere, valoarea apartamenteor ipotecate a scăzut de asemenea considerabil, iar pierderile sunt inevitabile. Analiştii susţin, de asemenea, că aceasta este doar începutul crizei din domeniul imobiliar, doar la mijlocul anului criza îşi va arăta cu adevărat colţii.

Specialiştii imobiliari susţin că această criză a fost singurul lucru care putea aduce la realitate preţurile arhiumflate practicate în ultimul timp în mai toate părţile ţării. Doar la nivelul municipiului Bistriţa preţul apartamentelor atât noi cât şi a celor cu o vechime destul de mare a crescut cu aproximavit 30 % în ultimii doi ani.
Singurii care vor avea de câştigat vor fi investitorii care dispun de lichidităţi. Peste nu mult timp aceştia pot achiziţiona imobile la preţuri foarte mici.

Agenţiile în picaj liber

Specialiştii susţin că tranzacţiile tot mai puţine de pe piaţa imobiliară ar putea duce la un rezultat dezastruos în cazul agenţiilor imobiliare. Aproximativ 80% dintre agenţii ar putea dispărea de pe piaţă, în acelaşi timp micii speculanţi din domeniu pierzându-şi şi ei “pâinea”. La ora actuală în România, există aproximativ 10.000 de agenţii imobiliare. Specialiştii, cât şi analiştii, estimează o scădere a tranzacţiilor şi în acest an, cele mai afectate fiind agenţiile imobiliare. La nivel naţional, la sfârşitul anului trecut s-au înregistrat deja mai multe cazuri de agenţii falimentare. Acest lucru se întâmplă, deoarece angenţiile imobiliare trăiesc din comisionul perceput de la clienţii care fac tranzacţii, iar odată ce aştia sunt catalogaţi drept “specie pe cale de dispariţie”, firmele de profil pur şi simplu nu mai au din ce îşi continua activitatea. “Zi de zi moare câte o agenţie imobiliară. Firmele din acest segment gâfâie, nu cred că sunt multe care să aibă profit acum. Membrii noştri se confruntă cu o lipsă acută de lichidităţi”, declara la sfârşitul anului trecut Ruxandra Cleciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare.
Criza imobiliarelor loveşte Bistriţa

În ultimii trei ani sectorul imobiliar din municipiul Bistriţa a luat un avânt spectaculos, apropiindu-se de competitivitatea pieţelor din oraşele mari ale României. Investitorii au găsit micul burg aşezarea perfectă pentru dezvoltarea unei afaceri imobiliare, care să le aducă un profit, pe cât de rapid, pe atât de substanţial. Pe aceste considerente, blocurile de locuinţe, cât şi ansamblurile rezidenţiale au cunoscut o creştere neaşteptată în municipiu. Investitorii căutau doar suprafeţe foarte mari de teren pe care, peste noapte, ridicau blocuri de locuinţe. Nu au fost cruţate nici spaţiile verzi dintre imobile, numeroase blocuri de apartamente fiind înghesuite în acest fel. Cumpărătorii au fost de asemenea numeroşi, iar asta nu a făcut decât să încurajeze proprietarii de imobile să crească preţurile. Majoritatea tranzacţiilor se efectuau prin intermediul agenţiilor imobiliare care din această afacere au câştigat sume importante de bani. Însă, cum nimic nu durează o veşnicie, sectorul imobiliar din Bistriţa cunoaşte acum adevărata faţă a crizei financiare, ceea ce a fost odată raiul imobiliar transformându-se treptat într-un adevărat coşmar. Numărul de apartamente, case sau terenuri scoase la vânzare este destul de mare, doar cumpărătorii mai lipsesc. Nici preţurile ceva mai scăzute nu îi atrag. Mulţi dintre investitorii din micul burg au rămas cu apartamentele noi nevândute sau chiar cu proiecte în faza de construcţie.

Agenţii în prag de faliment

Agenţiile imobiliare care s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie în ultimii trei ani în Bistriţa, acum se văd în pragul falimentului. La un moment dat, în municipiu funcţionau paste 20 de agenţii, însă numărul lor a început deja să scadă. Tranzacţiile ce stagnează lasă patronii unor astfel de agenţii fără obiectul muncii. Numărul clienţilor care le trec pragul, în multe cazuri, poate fi numărat acum pe degete. “Se simte criza, sigur că da. Mulţi vând şi mai nimeni nu cumpără. Clienţi mai deloc…” – declară dezamăgit reprezentatul agenţiei imobiliare “Latinus” din municipiu. Situaţia critică o experimentează şi alte firme de acest profil, care sunt conştinte că efectele nu se resimt încă pe deplin, efectele pe termen lung fiind dezastruoase pentru asemenea afaceri. “Deocamdată nu simţim criza pe deplin” – declară pentru Gazeta de Bistriţa cei de la agenţia “Nova Imobil”.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.