Comisia Europeană a publicat ieri, 24 iulie, raportul său anual în care analizează statul de drept a tuturor statelor membre a Uniunii Europene, iar tonul documentului este unul mai degrabă pozitiv și laudă lupta dusă împotriva corupției. De exemplu, Agenția Națională de Integritate este văzută cu ochi buni. Chiar dacă are și câteva critici, puține dintre acestea sunt de substanță.

În urma acestui raport, mai multe asociații au criticat acest raport. De exemplu, Centrul Român de Politici Europene se întreabă ironic „Prima nedumerire: în ce țară au făcut evaluarea?”, acest ONG susținând că „Justiția, dintre toate domeniile cheie în orice societate, a avut în România tot ce s-a putut ca să facă reforme: asistență, atenție, presiune internă și externă, programe de finanțare, salarii, pensii, chirii. Și a făcut. Este evident că s-a oprit. Antireformiștii și-au luat sistemul înapoi. L-au închis și deconectat de societate. Și de realitate.”

Asociația Forumul Judecătorilor din România a luat de asemenea o poziție critică față de raportul Comisiei Europene: „Acest raport nu reflectă în mod obiectiv situația sistemului judiciar din România, în contextul în care, în ciuda numeroaselor apeluri făcute de asociaţiile judecătorilor și de organizațiile neguvernamentale, avizele Comisiei de la Veneţia de modificare a legilor justiţiei pe aspecte esenţiale pentru asigurarea independenței sistemului judiciar sunt ferm refuzate, iar hotărârile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene nu sunt aplicate, aspecte tolerate fără explicații de către autoritatea care ar trebui să fie gardianul tratatelor”

Mai mult, conform G4Media, PNL a plătit mai multe redacții online să promoveze raportul Comisiei Europene, sursa citată oferind mai multe articole sponsorizate publicate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.