Deputata Cristina Iurișniți a depus recent o inițiativă legislativă care introduce violența cibernetică în Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, aceasta motivând că, violența din mediul online fiind extrem de nocivă pentru tineri, adolescente și minori în special, acest tip de violență nefiind încă recunoscut în legislația din România.
„Suntem în perioada celor 16 zile de activism civic și de promovare a luptei împotriva abuzurilor, a violenței de orice fel aduse adolescenților, femeilor și minorilor. Mâine (n.n. – astăzi, 3 decemebrie) voi avea o întâlnire cu ministrul Educației„, a anunțat Iurișniți pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acesteia, în cadru întâlnirii, vor fi discutate o serie de teme care vor fi depuse ca modificări legislative.
Una dintre propuneri vizează eliminarea din corpul cadrelor didactice a profesorilor care au condamnări penale. Propunerea vine în contextul situației de la Școala Gimnazială din comuna bistrițeană Șanț, unde profesorul de sport Vasile Maternik nu mai este dorit de părinții elevilor după ce acesta a lovit mai mulți elevi.
„Am cerut opinia Consiliului legislativ care este favorabilă în acest sens”, precizează deputata bistrițeancă.
Totodată, aceasta vine și cu alte propuneri.
„Fără taxe pe profitul investit în susținerea învățământului profesional dual: instruire practică, burse profesionale.
Flexibilizare în organizare: scăderea numărului de elevi din grupele învățământului profesional dual minim 15 / clasă si minim 7 / grupă.
Scăderea abandonului școlar și dezvoltarea învățământului profesional dual:
Mai mulți psihologi școlari în unitățile de învățământ: 600 de elevi în preuniversitar și 300 în preșcolar pentru un post de psiholog/ consilier școlar, față de 800-1000 în prezent.
Orientarea profesională realizată încă din clasa a VI-a„, mai arată Cristina Iurișniți.
În atenția deputatei USR este, de asemenea, și extinderea la cel puțin 100 de școli a programului pilot din 2016 a unui suport alimentar în școli, care după 3 ani se află tot la stadiul de proiect pilot, pentru a fi extins apoi etapizat la nivel național.