Atunci când implicăm copiii în acțiuni de colectare separată a deșeurilor, iar aceștia înțeleg importanța eforturilor lor, se nasc exemple de bună practică și ne fac să privim spre viitor cu speranță.
Doamna profesoară Camelia Pojar de la Școala Generală ”Ștefan cel Mare” din Bistrița, a construit un proiect ”Eco Furnicuțe” prin care copiii sunt încurajați să colecteze deșeurile reciclabile și să le depună în containerele aferente fiecărei fracții. Pe de altă parte, o altă componentă a proiectului a fost utilizarea cât mai creativă a deșeurilor reciclabile. Bradul de Crăciun al clasei a fost împodobit în întregime cu decorațiuni din deșeuri reciclabile.
Clasa a IV-a D a fost împărțită în 5 echipe și s-a stabilit o miză pentru competiția reciclării – pentru fiecare kilogram de hârtie, sau pentru fiecare 3 sticle de PET colectate și aduse de copii la containerele special amenajate din curtea școlii, echipa primea un ”furniban”. Pe baza ”furnibanilor” câștigați de-a lungul unei săptămâni, se stabilea clasamentul echipelor.
De la începutul acestei inițiative au fost colectate separat peste 1 tonă de hârtie / carton și câteva sute de kilograme de plastic / metal, prin efortul unei singure clase de elevi. Dacă ne gândim că fiecare tonă de hârtie / carton reciclată salvează cel puțin 17 copaci, înțelegem impactul pe care acești copii îl au aspura mediului înconjurător. Gândiți-vă cât de bine ar fi pentru natură, dacă toți am urma exemplul acestor elevi minunați.
Am dorit să ne aratăm susținerea și aprecierea noastră față de astfel de proiecte și în numele A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud, le-am acordat acestor copii frumoși și buni diplome de merit și tricouri personalizate.
Ne dorim ca această inițiativă să fie o sursă de inspirație și pentru alți profesori și elevi, pentru că educația despre protecția mediului și reciclarea deșeurilor trebuie să înceapă încă de pe băncile școlii.
Haideți să le punem pe toate la locul lor.