Prefectul Cristian Florian, se află la cârma Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud de un an de zile. În acest răstimp, s-a confruntat cu situaţii mai mult sau mai puţin dificile, dar pentru fiecare a găsit o cale de rezolvare.
În interviul acordat în exclusivitate Gazetei de Bistriţa, Cristian Florian vorbeşte problemele cu care se confruntă cetăţenii judeţului, ale primarilor şi atrage atenţia, încă o dată, celor din urmă să fie ponderaţi în cheltuirea banului public.
Cristian Florian consideră că infrastructura judeţului Bistriţa-Năsăud este o prioritate, iar proiectele deja demarate şi care au primit finanţare sunt, potrivit prefectului, investiţii fără precedent în judeţ.

Gazeta de Bistriţa: Acum un an aţi venit la cârma Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud. Dacă este să faceţi un bilanţ, cum vi se pare acest an care a trecut?

Cristian Florian: Pe lângă activitatea de zi cu zi din cadrul instituţiei, anul trecut ne-am confruntat cu o situaţie specială. Am avut de organizat aici la nivel local două campanii electorale cu tensiunile aferente. Iar aceste greutăţi s-au adăugat şi celor pe care le întâmpinăm zi de zi în activitatea pe care o desfăşurăm. Pe scurt, a fost un an greu, un an în care am fost foarte solicitaţi, dar cred că am reuşit să ne facem datoria de zi cu zi şi nu am înregistrat perturbări în activitate.

Gazeta de Bistriţa: V-aţi izbit de foarte multe probleme în administraţie, dar şi cu multe probleme ale cetăţenilor acestui judeţ. Există vreun caz mai deosebit în care v-a fost greu să luaţi o decizie?

Cristian Florian: Chiar dacă tensiunile din viaţa politică au fost mai vizibile, cei care îşi desfăşoară aici activitatea, indiferent de culoarea lor politică, când au intrat în Prefectură au lăsat aceste probleme şi neînţelegeri la intrarea în instituţie şi au dat cu toţii dovadă, vă spun sincer, de disponibilitate şi bunăvoinţă. Deci, chiar nu am întâmpinat reticenţe din partea niciunui om care a lucrat anul trecut în administraţie. Toate deciziile pe care le luăm implică o aşa anumită responsabilitate. Este un lucru normal, de fiecare zi, dar nu pot să spun că anul trecut m-am lovit de o situaţie foarte deosebită şi care să îmi dea foarte mult de gândit.

Gazeta de Bistriţa: În general, când vin în audienţe, ce solicită cel mai adesea cetăţenii din judeţul nostru?

Cristian Florian: Pământ, loc de muncă şi se plâng de anumite reticenţe din partea administraţiilor locale.

Gazeta de Bistriţa: Şi cu ce îi poate ajuta prefectul în astfel de cazuri?

Cristian Florian: Prefectul are suficiente pârghii de a menţine un echilibru în judeţ, de a atenţiona pe fiecare că trebuie să îşi facă datoria şi să îi urmărească pe cei vizaţi să îşi ducă îndeplinirile de serviciu la capăt.

Gazeta de Bistriţa: Cum decurge colaborarea cu primarii din judeţ şi ce probleme întâmpină aceştia de obicei?

Cristian Florian: Anul trecut, deşi am avut două campanii electorale, iar tensiunile politice, aşa cum am mai spus, au fost vizibile, dialogul meu cu aceste instituţii şi cu primarii a fost unul foarte bun. Am avut o colaborare bună. În ceea ce priveşte problemele lor, la fel ca şi anul trecut, şi în acest an ei se plâng de lipsa fondurilor. Asta e o problemă naţională. Niciodată bugetul nu ajunge pentru toate investiţiile pe care doreşti să le efectuezi în cursul unui an de zile.

Gazeta de Bistriţa: După părerea dvs., care sunt minusurile pe care primarii din judeţ le înregistrează la ora actuală?

Cristian Florian: Sunt unii primari care înregistrează plusuri şi au foarte multe proiecte pe rol, au multe investiţii pe rol, pentru care merită să fie apreciaţi. Dar, într-adevăr, sunt unii primari, unele primării care nu au reuşit aceeaşi performanţă ca şi colegii lor şi stau mai rău la capitolul investiţii, la capitolul proiecte. Ţine, până la urmă, de buna gospodărire a fiecărui primar.

Gazeta de Bistriţa: Este vorba de o delăsare din partea lor? Nu ştiu cum să întocmească aceste proiecte sau lipsa de fonduri îi împiedică să întocmească proiecte?

Cristian Florian: Cred că e vorba de implicare mai puţină din partea unora. Pentru că atâta timp cât unii au reuşit şi alţii nu, ce să înţeleg? Doar că unii au fost mai gospodari şi mai implicaţi şi alţii mai puţin.

Gazeta de Bistriţa: La una din întâlnirile cu primarii, i-aţi certat pe aceştia pentru modul în care cheltuiesc banul public, punând accent pe organizarea mai ales a zilelor localităţilor la cârma cărora aceştia se află. Fiind un an deosebit de dificil, credeţi că aceştia vor renunţa la astfel de evenimente?

Cristian Florian: Aşa cum am spus atunci la acea întâlnire cu primarii, şi am spus de altfel şi anul trecut când am mai avut astfel de întâlniri, este normal şi firesc ca fiecare comunitate să aibă o zi a ei. O zi în care să lase lucrul deoparte şi să petreacă toţi, împreună, cu voie bună. Sunt de acord şi cred că astfel de evenimente trebuie să continue şi să aibă loc. Dar, în situaţia în care te plângi că nu ai nici bani pentru a-ţi plăti salariile sau pentru a plăti ajutoarele sociale sau energia electrică într-o primărie mi se pare normal să te limitezi în a cheltui bani pentru evenimente ce ţin de voia bună. Şi atunci ori nu faci o astfel de sărbătoare, ori o amâni, ori o faci cu bani mai puţini şi te limitezi la cât ai. Au fost însă primari care s-au plâns că închid primăria şi au cheltuit zeci de mii de lei pe astfel de evenimente. Or o cheltuială nejustificată sau prea mulţi bani alocaţi pe astfel de evenimente în situaţia în care tu nu ai bani pentru a plăti utilităţile primăriei, nu mi se pare o atitudine normală.

Gazeta de Bistriţa: Ştiu cu siguranţă că situaţii de genul acesta au fost şi în alţi ani, în care nu eram în criză economică. Au fost primari care au organizat astfel de manifestări, iar după două trei zile au venit la Consiliul Judeţean şi au cerut bani pentru că nu mai aveau fonduri suficiente ca să-şi plătească întreţinerea la primărie sau la o anumită şcoală din comună. Se pot stopa astfel de fenomene?

Cristian Florian: Eu le-am spus primarilor să trateze cu maximă responsabilitate cheltuirea banului public, să vadă care sunt priorităţile şi aceste priorităţi să fie într-adevăr priorităţi. Nu le identificăm ca priorităţi pe hârtie, dar în viaţa de zi cu zi nu ţinem cont de ele. Şi un astfel de apel am făcut atunci în acea şedinţă cu primarii: atenţie la cheltuirea banului public, identificaţi-vă priorităţile şi ţineţi-vă de ele!

Gazeta de Bistriţa: Ce investiţii ar trebui să aibă prioritate în judeţul nostru?

Cristian Florian: Eu cred că investiţiile mari care au loc acum în judeţ sunt fără precedent – groapa de gunoi, Drumul judeţean 151, drumul naţional spre Reghin care intră în reabilitare – sunt nişte proiecte majore. Acum urmează zona Colibiţei, ea fiind o zonă turistică. Eu cred că investiţiile care au loc la ora actuală în judeţ trebuie să ne bucure. Oricum este un pas mare înainte faţă de acum trei patru, cinci, zece ani. Ce-ar mai trebui făcut? În primul rând infrastructura, şi aici mă refer la drumuri, apă, canal. Fără aceste investiţii majore, eu cred că celelalte domenii de activitate vor fi grav afectate. Iar turismul – fiindcă tot vorbim atâta despre dezvoltarea acestuia, iar la ora actuală turismul este inexistent, rezumându-se doar la o cazare şi o masă – fără infrastructură nu putem vorbi de o dezvoltare adecvată. Mă bucur că drumul spre Colibiţa este în reabilitare, începând de anul trecut chiar s-au asfaltat câţiva kilometri. Principala investiţie, deci, o văd în acest domeniu ca fiind necesară.

Gazeta de Bistriţa: Fiindcă tot vorbim de infrastructură şi de turism, DN 17 este o problemă rezolvată. Când însă vor fi rezolvate şi celelalte tronsoane – DN 17C şi DN 17D, care fac legătura cu nişte zone ale judeţului în care încet, încet turismul se încearcă să se dezvolte?

Cristian Florian: Dacă bine îmi amintesc, la sfârşitul anului trecut, proiectul de reabilitare a acestui drum, Beclean – Năsăud – Sângeorz-Băi, trebuia să fi fost gata, ca începând din acest an să se poată intra în linie dreaptă pentru finanţare. În acest moment încă nu am datele concrete, dar mă voi interesa despre acest proiect, pentru că acel tronson de drum e jalnic. Doar că din nou revine aceeaşi problemă – lipsa banilor. Banii nu sunt suficienţi în raport cu necesităţile, dar nu ne putem plânge că nu sunt astfel de investiţii, şi repet: DN 17 este reabilitat de la un capăt la altul, drumul naţional de la Sărăţel spre Reghin se va reabilita începând cu această primăvară, DJ 151 intră în reabilitare.

Gazeta de Bistriţa: Cum consideraţi că va decurge acest an din punct de vedere economic şi social? Credeţi că vor fi mişcări sindicale puternice la nivel de judeţ şi la nivel naţional?

Cristian Florian: Chiar din luna ianuarie la întâlnirea cu primarii am şi spus acest lucru, că anul acesta va fi cu mari dificultăţi de ordin social. Toate pornesc de la lipsa banilor, de la această criză care încă persistă. Cred că şi la noi în judeţ vor fi demonstraţii, că oamenii vor ieşi în stradă pentru a-şi revendica, poate pe bună dreptate, anumite drepturi. Doar că, prin specificul locului, oamenii din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt poate mai răbdători şi mai înţelegători faţă de alţi cetăţeni din alte zone ale ţării. Dar aceste tensiuni există şi va trebui să găsim o rezolvare. Chiar am spus într-o şedinţă de Comisie de dialog social, şi într-una de Colegiu prefectural, şi în cele cu primarii că sunt anumite situaţii a căror rezolvare depinde de noi – autorităţile din judeţul Bistriţa-Năsăud. Şi e bine ca aceste rezolvări să le găsim cât mai repede cu putinţă. Anumite rezolvări ţin de Guvern. În această situaţie stăm şi aşteptăm ca Guvernul să găsească soluţiile necesare. Dar atunci când anumite probleme ţin de autorităţile locale, cred că aceste rezolvări le putem găsi foarte repede.

Gazeta de Bistriţa: În acest moment există foarte multe nemulţumiri în rândul sindicatelor, dar m-aş opri la educaţie. Liderul FSLI BN, Titu Rauca afirma la un moment dat, că în timp ce, în ultimii şase – şapte ani, în învăţământ numărul personalului a scăzut cu circa 100.000 de oameni, administraţia s-a îmbogăţit cu circa 200.000. Ce părere aveţi de acest aspect?

Cristian Florian: Nu sunt la curent cu aceste cifre, dar pot să vă spun că în ultimul an s-a produs un dezechilibru. Foarte mulţi oameni au fost angajaţi, fie că a fost nevoie, fie că nu, în sectorul de stat. Şi acest sector de stat este împovărător pentru Guvern, iar echilibrul trebuie să fie din nou găsit, întrucât dacă sectorul privat aduce bani pentru ca sectorul de stat să gestioneze bunul mers al acestei ţări, mi se pare normal să fie un echilibru între venituri şi cheltuieli. Sper ca Guvernul să găsească soluţia cea mai bună. Şi mai este un dezechilibru: în anumite părţi ale sectorului de stat este un surplus de personal şi în alte părţi ne confruntăm cu o lipsă de personal. De aceea, Guvernul trebuie să trateze cu maximă atenţie această problemă. Dacă e să facă disponibilizări, să facă de acolo de unde trebuie, iar acolo unde situaţia implică o angajare de oameni, să facă şi acest lucru, pentru că un echilibru trebuie să existe indiferent de caz.

Gazeta de Bistriţa: Care este cel mai important obiectiv pe care doriţi să îl atingeţi în calitate de prefect al judeţului BN în următoarea perioadă?

Cristian Florian: În primul rând, ca politică generală, doresc rezolvarea tuturor problemelor cu care comunitatea se confruntă – rezolvarea tuturor problemelor cu care se confruntă oamenii din acest judeţ. Asta este o politică generală. Din punct de vedere al acestei instituţii, îmi doresc ca în acest an să terminăm eliberarea titlurilor de proprietate, fiindcă a fost un proces foarte lung. Şi cred că este cu putinţă. În mare, acest aspect este rezolvat la noi în judeţ, iar ceea ce a mai rămas sunt cazurile mai dificile. Vreau ca acest capitol să fie încheiat anul acesta, să nu mai auzim de oameni care vin să îşi ceară dreptul la proprietate şi nimeni nu îi bagă în seamă. Dacă au dreptul, să îl primească, dacă nu, nu.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.