O ştire extrem de concisă publicată în data de 13 februarie 2018, pe site-ul IPJ BN, de Compartimentul de Relaţii Publice al poliţiei bistriţene, a adus la cunoştinţa opiniei publice că a fost extrădat din Suedia, un bărbat din Bistriţa, care are de executat 22 de ani de închisoare pentru savârşirea infracţiunii de omor. „La data de 11 februarie a.c, a fost extrădat din Suedia, un bărbat, de 52 de ani, din Bistriţa, împotriva căruia Tribunalul Bistriţa Năsăud a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii. Cel în cauză a fost condamnat la 22 ani închisoare pentru savârşirea infracţiunii de omor şi a fost încarcerat în Penitenciarul Rahova”, arăta IPJ BN.

 

Trecem peste faptul că și acumdupăce există o sentinţă definitivă, numele ucigașului, în știrea transmisă opiniei publice, este trecut sub tăcerede către IPJ Bistrița-Năsăud, de parcă acest lucru ar constitui un mare secret. Vis-a-vis de lipsa de transparență ciudată a poliției, Gazeta de Bistrița își asumă răspunderea și confirmă faptul că numele persoanei extradate din Suedia este a criminalului Simion Zăgrean, care după aflarea sentinței de condamnare la 22 de ani de închisoare a reușit, din cauza unei întârzieri discutabile, posibil premeditate, să fugă din țară și să zădărnicească înfăptuirea actului de justiție.

Acesta a fost condamnat definitiv printr-o deciziei irevocabilă de către Curtea de Apel Cluj la 22 de ani de închisoare și la 7 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, de către Curtea de Apel Cluj la data de 11.10.2017, după aproape 14 ani de proceduri judiciare derulate în Spania și România. Instanța de apel clujeană a confirmat practic sentința pronunțată pe fond de un complet de judecată al Tribunalului Bistrița-Năsăud. La data respectivă Curtea de Apel Cluj a respins apelul declarat de către Simion Zăgrean, împotriva condamnării la fond şi urma ca „de îndată” sentinţa să fie pusă în aplicare şi criminalul să fie încarcerat. Dar acest lucru, din motive obscure, nu s-a întâmplat. Luând cunoștință de condamnare și beneficiind de non-combatul instanței de executare, Tribunalul Bistrița-Năsăud, care nu a transmis poliției ”ordinul” de încarcerare, iar Simion Zăgrean a reușit să fugă din țară.

 

IPJ BN a primit abia a doua zi ordinul de punere în executare a sentinţei

 

Punerea în executare a sentinței de încarcerare a criminalului s-a făcut cu o întârziere nepermisă, fapt care a dat naștere la nenumărate teorii ale conspirației și supoziții. Deși sentința a fost emisă oficial în dimineața zilei de 11.10.2017 și în cursul acelei zile a fost transmisă prin mijloace electronice instanței de executare, respectiv Tribunalului Bistrița-Năsăud, aceasta a fost comunicată oficial IPJ BN, doar în data de 12.10.2017, împrejurare care i-a permis criminalului să fugă din țară și să se stabilească în Suedia, unde din spusele poliției, comunicate tatălui celui ucis de Simion Zăgrean, Leontin Leonte, ar fi cerut azil politic. Este un fapt evident, fuga din țară a lui Simion Zăgrean a fost înlesnită de faptul că autoritățile nu au pus imediat, de îndată, conform legii, decizia de încarcererare a criminalului în executare. Deși au fost puse întrebări în mod public despre bâlbăiala autorităților, în special a instanței de punere în aplicare a pedepsei, respectiv Tribunalului Bistrița-Năsăud, acesta nu a catadixit să ofere o explicație. A tratat și tratează întreaga situație ca și cum nu ar fi existat.

Rămâne o necunoscută fractura temporală care a intervenit din momentul comunicării deciziei Curții de Apel în data de 11.10.2017, la instanța de executare, respectiv la Tribunalul Bistrița-Năsăud, pentru punerea în executare a sentinței de condamnare, de îndată.

Singura instituție care a oferit o explicație, indirect, a fost poliția, respectiv IPJ BN.Într-un răspuns la o plângere depusă de Leontin Leonte, tatăl adolescentului ucis de Simion Zăgrean, parte în procesul desfășurat, acomunicat filmul evenimentelor din punctul de vedere al acestei instituții.

”La data de 12.10.2017, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a înaintat unităţii noastre spre executare, mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea pe numele inculpatului Zăgrean Simion. Întrucât acesta nu a fost depistat la data de 12.10.2017, a fost dispusă măsura urmăririi la nivel naţional. La data de 16.10.2017, am solicitat Tribunalului Bistriţa-Năsăud emiterea mandatului de arestare şi cerere de urmărire internaţională, întrucât am stabilit faptul că acesta se află în străinătate. La data de 18.10.2017 Tribunalul Bistriţa-Năsăud a emis mandatul european de arestare şi cerere de urmărire internaţională, data la care Zăgrean Simion a fost pus în urmărire la nivel internaţional.La data de 18.10.2017 IGPR, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională-Bir.SIRENE ne-a comunicat faptul că urmăritul naţional şi internaţional Zăgrean Simion a fost arestat la 18.10.2017 în Suedia.Cu privire la faptul că Zăgrean Simion nu apare pe lista persoanelor urmărite se datorează faptului că acesta a fost arestat în Suedia la foarte scurt timp de la punerea lui în urmărire, atât naţională cât şi internaţională.Extrădarea condamnatului Zăgrean Simion este de competenţa Ministerului Justiţiei, Direcţia Drept Internaţional şi Tratate”, este răspunsul primit de Leontin Leonte.

 

Zăgrean a încercat să tragă de timp

 

Din momentul fugii din țară a criminalului Simion Zăgrean, și până la extrădarea acestuia din Suedia, în data de 11 februarie 2018, au trecut fix patru luni de zile. Spre deosebire de alte cazuri notorii, lucrurile în cazul extrădării criminalului Simion Zăgrean s-au desfășurat cu celeritate. Această procedură judiciară a fost făcută cu aplicarea tuturor reglementărilor legale, Constituția, art.10, Codul penal, art.9 și Titlul II-”Extrădarea” din legea nr.302/2004, privind cooperarea judiciară internațională, conform modificărilor și completărilor făcute prin Legea nr.224/2006.

Referitor la punerea în executare a deciziei de condamnare a lui Simion Zăgrean, după ce polițiștii bistrițeni de la Serviciul de Investigații Criminale,care execută activitățile nemijlocite pentru depistarea și prinderea persoanelor urmărite în baza legii, au constatat că acesta nu este de găsit la domiciliu, au declanșat un complex de măsuri specifice, conform unor proceduri care se aplică în asemenea situații. L-au sunat la telefon pe urmărit, concomitent declanşând o serie de investigații la alte adrese unde ar putea fi găsit, la rude, prieteni mai apropiați. Nefiind depistat, au trecut la un nivel superior al căutărilor, apelând instituțional la sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale(DOS), care a preluat o parte a atribuțiilor celor de la ”doi și un sfert”, şi este o unitate de suport informativ, tactic-operational şi tehnico-operativ specializat, ce deserveşte structurile din componenţa Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliţiei Române şi a Ministerului Public care solicită sprijinul de specialitate în instrumentarea unor cauze complexe în situaţii operative ce necesită o acţiune urgentă sau prezintă grad ridicat de risc. Depistarea și prinderea lui Simion Zăgrean s-a încadrat perfect pe atribuțiile DOS, astfel că polițiștii de la urmăriri au beneficiat de suport informativ, tactic-operațional și tehnic-operativ sporit. La nivel teritorial, Direcţia Operaținui Speciale are în componenţă 14 servicii regionale, repartizate după principiul Curţilor de Apel. IPJ BN este deservit de către Serviciul Teritorial Operațiuni Speciale din Cluj-Napoca, care se pare că are un compartiment și la IPJ BN.

A fost până la urmă o chestiune de rutină pentru cei la la DOS, care atât informativ, dar și tehnic-operativ,să-l depisteze pe Simion Zăgrean în Suedia. Sfătuit prost de un avocat, a invocat precedentul Gregorian Bivolaru, ale cărui proceduri de extrădare au durat mai mulți ani de zile. Nu a fost cazul în speța lui Simion Zăgrean, el fiind condamnat pentru crimă, şi prin mai multe proceduri judiciare derulate în regim de urgență, în baza cererii părții române, acesta a fost extrădat. Toată procedura a durat aproape 4 luni de zile.

 

După 4 luni de la pronunţare, Leonte nu a primit încă motivarea sentinţei

 

Duminică, 11 februarie 2018, cu o cursă de linie Stockholm-București-Otopeni, escortat de o echipă de polițiști români trimisă de la București, Simion Zăgrean a fost adus în țară și încarcerat în Penitenciarul Rahova. Conform procedurilor, după o perioadă de carantină de 20 de zile, Simion Zăgrean va fi încarceratîntr-un penitenciar de maximă siguranță, conform unor surse judiciare, cel mai probabil la Gherla.Conform acelorași surse, Simion Zăgrean, intenționează prin intermediul unui avocat să atace decizia Curții de Apel Cluj, printr-o cale extraordinară de atac, cel mai probabil revizuire.

Gazeta de Bistrița i-a dat vestea cea mare lui Leontin Leonte că, ucigașul fiului său a fost extrădat din Suedia și adus în România. Aflat la muncă la pădure, acesta nu și-a putut stăpâni lacrimile la aflarea veștii că în sfârșit criminalul a ajuns după gratii.

„Îi mulțumesc din nou lui Dumnezeu că în sfârșit a făcut dreptate, iar ucigașului fiului meu a ajuns în pușcărie. Nu credeam că se va rezolava repede extrădarea, dar până la urmă criminalul a juns acolo unde îi este locul, după gratii”, a spus Leontin Leonte.

În finalul discuției purtate cu Leontin Leonte, acesta a mai arătat că, deși au trecut 4 luni de la pronunțarea deciziei definitive de către Curtea de Apel Cluj, nu a primit motivarea deciziei de condamnare, deși legea spune că judecătorii sunt obligați să redacteze documentul respectiv în termen de maxim 30 de zile. Acest fapt face imposibilă punerea în executare a celorlalte prevederi a deciziei de condamnare, respectivplata daunelor morale și materiale. Este hotărât să facă o plângere CSM pentru a reclama întârziere nepermisă a motivării deciziei de condamnare a lui Simion Zăgrean.

Doru Costin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.