Primarul Bistritei se pregateste de campania electorala si in pragul sarbatorilor de vara ofera saracilor pungi cu alimente. Distractia este finantata din bugetul public iar nevoiasii sunt obligati sa se inscrie pe o lista care va fi verificata de oamenii primarului.
Pe baza acestei selectii, de Rusalii si de Sfanta Maria, Cretu le va indulci amarul cu pui congelat, zahar, ulei si orez.
Ovidiu Cretu nu rateaza niciun eveniment pentru a-si imbunatati imaginea de gospodar sensibil. Bistritenii sunt deja obisnuiti cu primarul nostru impartind garoafe in plina strada sau spunand povesti copiilor, in fata camerelor de luat vederi, bineinteles.
In pragul Sarbatorilor de iarna, Cretu a vizitat pe rand azilul de batrani sau centrele de plasament si a impartit pungi de cadouri. De Pasti au avut loc alte iesiri la rampa si din nou s-au inmanat cadouri celor nevoiasi. Iata ca, in sezonul estival au aparut doua noi ocazii de impartit alimente sarmanilor: Rusaliile si Adormirea Maicii Domnului , sarbatori cu un puternic mesaj crestin, foarte bine speculat de primarul Ovidiu Cretu.
Pachetele vor contine alimente de baza: zahar, orez, ulei, faina de grau, ulei si carne de pui. Cantitatea solicitata: minim 2.000 pachete – maxim 3.000 pachete. Categoriile de persoane (obligatoriu cu domiciliul in municipiul Bistrita) care pot beneficia de acest drept sunt: pensionarii cu venituri pana la 400 lei/luna, persoanele cu varsta peste 65 de ani fara venituri si persoanele cu handicap accentuat care beneficiaza numai de ajutorul special lunar.

Pomana din bani publici este estimata la 70.000 de lei

Finantarea acestei actiuni de intr-ajutorare a sarmanilor este estimata la 70.000 de lei. Fiecare caz social va primi o punguta, dovada clara ca primarul are mana larga si da gratis un pui congelat, zahar, faina, ulei si orez.
Un pachet cu alimente contine cinci produse: un pui congelat, un kilogram de zahar, un kilogram de orez, un kilogram faina de grau si un litru ulei.
Toate produsele solicitate prin caietul de sarcini vor fi insotite la livrare de urmatoarele documente: certificat de calitate si declaratie de conformitate pe produs de la producator, factura si aviz de insotire a marfii.
La fiecare livrare de produse alimentare se va pune la dispozitia achizitorului si pungi simple din material plastic biodegradabil rezistente la minim 5 kg, iar achizitorul este cel care va pregati pachetul cu alimente. Solicitarea municipalitatii este clara si concisa, iar castigatorul licitatiei va oferi produse de calitate, astfel : pui – calitatea I, (fara cap si picioare), produs congelat, ambalat individual in pungi cu greutatea cuprinsa intre  0,800kg/buc si 1,200 kg/buc. O sticla de ulei rafinat din floarea soarelui, imbuteliat in recipient  din plastic. Uleiul trebuie sa fie limpede, de culoare galbena, fara suspensii si fara sediment, fara miros si gust strain, zahar tos, alb ambalat in pungi din hartie de 1 kg; faina de panificatie ambalata in pungi din hartie de 1 kg, orez ambalat in pungi de 1kg, calitatea I.
Pomana de Sarbatori se adreseaza pensionarilor cu venituri pana la 400 lei/luna, persoanelor cu varsta peste 65 de ani fara venituri si persoanelor cu handicap accentuat care beneficiaza numai de ajutorul special lunar, domiciliate in municipiul Bistrita. Primaria Bistrita ofera pachete cu alimentele de baza de Sarbatorile de Paste – 21 aprilie, Rusalii – 12 iunie, Adormirii Maicii Domnului – 15 august, Zilei Mondiale a Alimentatiei – 16 noiembrie si Craciun – 25 decembrie, din anul 2011.

Cretu, prietenul tinerilor si pensionarilor

Primarul este atent la toate categoriile sociale si cauta sa multumeasca fiecare segment. Pentru tinerii bistriteni, Cretu a organizat un eveniment in padurea Schullerwald, care a costat 30.000 de lei.
De asemenea, primarul Bistritei organizeaza periodic evenimente in care sunt implicate persoanele de varsta a treia. Doar ca petrecerile nu sunt finantate de la bugetul local, ci din fondurile PSD li se ofera bauturi racoritoare, meniuri si muzica.  
Manevra cu pomana de Sarbatori e mascata de o hotarare a Consiliului Local HCL nr. 13 din 2011 privind stabilirea unor masuri pentru acordarea ajutorului de urgenta familiilor si persoanelor aflate in situatii deosebite. Asadar pungile-cadou  au o baza legala in acest sens si fac parte din planul de ajutorare a nevoiasilor, votat de consilierii locali. In plus de asta nu scrie nicaieri ca Ovidiu Cretu nu are voie sa le inmaneze personal. Singura conditie impusa de primarie este ca pretul fiecarui pachet sa nu depaseasca 24 de lei fara TVA.
Pentru acordarea ajutorului de urgenta familiile si persoanelor aflate in situatii deosebite, pot depune solicitari la sediul Directiei Municipale de Servicii Sociale, din strada Dornei, nr. 12. Daca trec testul saraciei si au noroc, nevoiasii Bistritei un pachet cu alimente , inmanat de insusi primarul Cretu. Toate astea inainte de campania electorala pentru cucerirea sau recucerirea fotoliului de primar.

Romii bistriteni au luat cheile personal din mana calda a primarului

Romii bistriteni viseaza frumos la un apartament de lux, facut cadou, intocmai ca si norocosilor care locuiau pana deunazi in Centrul istoric. De fata cu presa locala, Ovidiu Cretu a inmanat personal cheile apartamentelor, iar cele 40 de familii s-au mutat in casa noua. Chiria acestor locuinte variaza intre 96 si 120 de lei, iar persoanele nevoiase achita zece la suta din venit. Cu toate astea, chiriasii pot fi evacuati daca nu respecta normele de oranduire sociala sau nu achita chiria si cheltuielile curente.
Majoritatea persoanelor mutate in Subcetate au locuit in imobile care au fost retrocedate vechilor proprietari. 34 de familii sunt in aceasta situatie, iar sase familii reprezinta cazuri sociale. Majoritatea familiilor mutate in Subcetate locuiesc cu mai multi copii si au asteptat cinci ani pana sa primeasca un apartament. Blocul social din Subcetate a costat 4,9 milioane de lei, iar chiriasii nu vor putea sa cumpere imobilele, fiind vorba de locuinte sociale. In total s-au construit 20 de apartamente cu doua camere si 20 de garsoniere. In urma acestei actiuni, au fost eliberate mai multe imobile din centrul Bistritei, de pe strazile Nicolae Titulescu, Dobrogeanu Gherea, Piata Mica, Piata Centrala, Dornei, Gheorghe Sincai.
Proiectul de mutare a romilor din centrul istoric este mai amplu, fiind in lucru un alt cartier social, situat in Viisoara. Dupa ce persoanele de etnie roma vor fi mutate din Centrul istoric, Primaria Bistrita va trebui sa gaseasca o solutie in privinta imobilelor pe care le detine. Primarul Ovidiu Cretu sustinea ca in centrul orasului trebuie sa locuiasca persoane care-si permit o chirie demna de o astfel de zona. Exista o singura problema: valoarea de restaurare este foarte ridicata si de aceea doar persoanele instarite vor putea sa le modernizeze si sa le puna in valoare. Deocamdata nu exista o directie clara de concesionare sau de vanzare prin licitatie a imobilelor din buricul targului, proprietate a Primariei Bistrita si prioritara pare a fi mutarea cazurilor sociale la periferia orasului, abia pe urma municipalitatea va gasi o solutie in privinta imobilelor parasite.

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.