Electro Ursa, Construct Perom și LDP SA sunt trei dintre societățile favorite ale municipiului Bistrița în perioada mandatului lui Ovidiu Crețu. Aceste trei firme, care parcă deja sunt abonate la banii publici, au mai câștigat fiecare câte un contract din sumele împărțite de social-democrați.
Electro Ursa este una dintre societățile care câștigă majoritatea contractelor de achiziție publică doar de la municipalitatea lui Ovidiu Crețu. Ultimul contract de acest fel pare de departe unul preferențial, fiind singura firmă care s-a înscris la procedura care are legătură cu întreținerea sistemului de iluminat public în urbe. Suma câștigată nu este cu mult mai mică față de cea estimată de municipalitate, respectiv 115.152 de lei față de 116.129 de lei.
Fosta mâna dreaptă a lui Ovidiu Crețu și fostul viceprimar al urbei, Andrei Rusu, este acum patron la LDP, societatea care a început să câștige contractele cu municipalitatea din Bistrița. Ultimul act de acest fel a fost pentru reabilitarea aleilor și parcărilor, iar valoarea actului este de 1,7 milioane de lei. În acest caz au participat două societăți în cadrul procedurii de licitație, dar culmea este că oferta nu este nici de această dată cu mult mai mică față de cea estimată de municipalitate.
Construct Perom este societatea favorită a municipalității bistrițene care nu numai că primește numeroase contracte de la Ovidiu Crețu, dar câștigă și câte două loturi deodată din două posibile. Ei se vor ocupa de execuții reparații cu mictură asfaltică la cald. Valoarea celor două contracte a fost de 811.575 lei, față de 1,1 milioane cât estimau cei de la municipalitate.
Urșii contractelor
Primarul Bistriței și-a expus demult ideea de concesiona iluminatul stradal unei firme de profil. Doar că ideea nu a fost pusă în aplicare, deocamdată. Tocmai de aceea, în fiecare an Primăria Bistrița organizează licitația pentru concesionarea serviciilor de întreținere și reparare a sistemului de iluminat public. Societatea Electro Ursa a câștigat contractul de întreținere și reparare a rețelelor, în valoare de aproape 120.000 de lei și se obligă să intervină prompt la defecțiunile din municipiul Bistrița și cele șase localități componente: Ghinda, Unirea, Slatinița, Sigmir, Viișoara și Sărata, se arăta într-un articol anterior. Serviciile vor fi prestate în termen de cel mult 48 ore de la anunțarea telefonică a prestatorului de către beneficiar.
Costurile depășesc milionul de euro
Conform proiectului, iluminatul străzilor din zonele noi de locuințe depășește un milion de euro, bani ce vor fi alocați prin Programul Operațional Sectorial. Specialiștii susțin că aceste proiecte îndrăznețe de energie regenerabila sunt de zece ori mai scumpe decât varianta clasică.
Documentația a fost analizată de Ovidiu Crețu în regim de urgență și va fi supusă unei dezbateri în plenul Consiliului Local, în luna iunie.
Iluminatul stradal este foarte costisitor și, anual, municipalitatea achită facturi de aproximativ 1,5 milioane de lei. Tocmai de aceea stâlpii ecologici de iluminat par a fi salvarea Bistriței, dar proiectul fantastic al lui Crețu mai are de așteptat și e foarte probabil ca străzile să rămână în beznă până la accesarea fondurilor europene nerambursabile.
Constructorii favoriți
Firma Construct Perom, preferata municipalităţii bistriţene, execută lucrări de mântuială pe banii contribuabililor, după cum se arăta într-un articol anterior. Pentru astfel de lucrări, firma bistriţeană primeşte de la bugetul local circa patru milioane de lei.
Una dintre străzile din cartierul Petre Ispirescu, care are o lungime de circa 200 de metri, este plină de gropi, iar gurile de canalizare şi de scurgere a apelor pluviale sunt sub nivelul stratului de asfalt.
Lucrări de asfaltare pe bani grei, dar făcute de mântuială, cam asta s-ar putea spune în câteva cuvinte despre lucrările derulate din banii proveniţi de la bugetul local. An de an, primăria Bistriţa alocă sume importante de bani mai ales pentru peticirea străzilor, lucrări care au o durată de viaţă foarte scurtă. Municipalitatea s-a gândit că ar fi mai oportun să mai şi reabiliteze câteva străzi din municipiu, şi ca urmare a alocat patru milioane de lei în acest sens. Primăria Bistriţa a cheltuit anterior aproximativ trei milioane de lei pentru peticirea străzilor.
Executanții au rămas aceiași: SC Construct Perom, Lucrari Drumuri şi Poduri (LDP) şi Direcţia de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistriţa.
Câştigă licitaţii după licitaţii
Construct Perom este una dintre firmele favorite ale Primăriei Bistriţa, societatea bistriţeana având multe din lucrările lansate de municipalitate la activ.
Spre exemplu, în 2011, în cadrul unor lucrări de reparaţii şi asfaltare similare celor care s-au mai desfășurat în trecut, Construct Perom a avut de reparat 56 de străzi şi pentru care a încasat de la municipalitate circa 800.00 de lei.
O altă lucrare al cărei câştigător a fost aceeaşi firmă bistriţeană a vizat reabilitarea a 11 străzi din municipiu – Moşilor, George Enescu, George Mateiu, secundara 10 Viişoara, Codrului, Secundara 9 Unirea, Mioriţei, Livezi, Matei Eminescu, Secundara 13 Viişoara, Secundara 6 Sigmirului. Alături de Construct Perom, executanţi ai lucrărilor de reabilitare sunt în acest caz LDP. Valoarea contractului a fost per total de 8.654.170 lei, bani de la bugetul local.
Lucrări de toată jena
O altă felie de lucrări de asfaltare – reabilitare a aleilor şi parcărilor – adjudecată de Construct Perom s-a desfăşurat pe Aleea Tineretului şi parte din strada Octavian Goga, cartierul Petre Ispirescu – aleile Pârâiaşului, Basmului, Voinicului, Merilor şi Greuceanu -, cartierul Dragoş Voda şi în Independenţei Nord, pe străzile Rodnei, Împăratul Traian, Călimani, Pietrosul, Înfrăţirii şi Dumbravei, precum şi în Centrul Nou, pe aleile Ghiocelului, Margaretelor şi Plopilor.
Pentru aceste lucrări, din bugetul local al municipiului au fost alocaţi peste 6,4 milioane de lei, iar licitaţia a fost adjudecata de Construct Perom la doar 3,9 milioane de lei, deci aproximativ la jumătatea sumei alocate.
Numai că lucrările prestate de Construct Perom nu par să fie peste tot de calitate.
Dacă mai există și firme care nu sunt favorite la licitațiile publice organizate de Crețu, șansele lor pentru supraviețuire sunt minime.
Tiberiu Hrihorciuc