Reabilitarea parcului din Bistrita costa mai mult decât reabilitarea parcului din Cluj, desi este mai mic ca suprafata. De asemenea, Ovidiu Cretu face toate lucrarile de capul lui si nu se consulta cu nimeni.
Desi lucrarile la Parcul Central din Cluj sunt in fata graficului si primele efecte au inceput sa apara, primarul municipiului Bistrita nu s-a interesat deloc despre lucrarile similare din România, mai ales ca distanta dintre Cluj-Napoca si Bistrita este de doar 125 de km.

Autoritatile din Cluj ar fi fost dispuse sa ii explice lui Cretu cum stau lucrurile cu lucrarile la un parc pe fonduri europene, insa primarul din Bistrita crede ca se descurca singur. De asemenea, daca lucrarile la parcul din Cluj costa 17 milioane de lei si includ chiar si reabilitarea unei cladiri istorice a cazinoului, la Bistrita lucrarile ajung la 19,35 milioane de lei. Primarul Cretu joaca tare pe proiecte europene si mai bifeaza un proiect finantat din fonduri nerambursabile.

Cretu face praf Parcul Municipal si construieste altul nou, cu 4,5 milioane de euro

Modernizarea Parcului Municipal costa 4,5 milioane de euro, iar lucrarile vor incepe in aceasta toamna. Se va construi o pista pentru biciclete, aleile vor fi reconfigurate, se vor planta arbori ornamentali si un labirint din arbusti iar in zona statuii lui Cosbuc se va realiza un helesteu cu pesti.
Dupa ce a facut sa zbârnâie compartimentul de Fonduri Europene din cadrul primariei, Ovidiu Cretu s a lansat intr-o campanie mediatica, promitând bistritenilor ca va transforma Bistrita intr-un oras european. Va moderniza Parcul Municipal, strazile din zona centrala, Centrul Cultural George Cosbuc, va reabilita pasajele si intreg centrul istoric. Toate astea din bani europeni.
Imediat dupa câstigarea mandatului, primarul Bistritei a demarat o serie de proiecte de dezvoltare a orasului. Cum a ajuns la cârma primariei, edilul a reactivat urgent compartimentul de Fonduri Europene, care in opinia dânsului nu a fost folosit de primarul Vasile Moldovan, in cele doua mandate acesta omitând omis atragerea de fonduri europene.
Proiectele demarate de Cretu sunt finantate pe final de mandat. Regenerare urbana a centrului istoric este marea promisiune europeana a lui Cretu, proiectul fiind depus si aflat in stand by, deocamdata.
Modernizarea Parcului Municipal a stârnit controverse aprinse in ultimul an de mandat al fostului primar Vasile Moldovan. Aceasta investitie valoreaza aproximativ patru milioane de euro si implica lucrari de mare arta – modernizarea aleilor, un helesteu cu pesti in zona statuii lui George Cosbuc, arbori ornamentali, iluminatul aleilor si inclusiv o pista de biciclete a fost prinsa in documentatia de modernizare a zonei.
La ora actuala, Parcul Municipal se afla intr-o stare deplorabila: aleile sunt pline de gropi, iluminatul este inexistent pe alocuri. iar o serie de arbori imbatrâniti pot cadea peste trecatori. Singurele lucrari demarate de municipalitate au fost vopsirea bancilor, si inlocuirea acoperisului la foisor. Ovidiu Cretu a plantat personal trei puieti de Gingobiloba, promitând in fata jurnalistilor ca va moderniza intreg Parcul Municipal care nu a suferit interventii majore de mai bine de 20 de ani. In momentul de fata parcul are 1.173 de arbori, iar odata modernizat va avea in final 1.220, deci creste numarul de copaci.
Regenerarea urbana a Centrului istoric este un proiect ce prevede redarea accesului si accesibilitatii pasajelor si cresterea potentialului turistic al Bistritei.

Pentru parcul din Cluj-Napoca, banii merg la ACI si Inocsa

Contractul pentru restaurarea cladirii Cazino din Parcul Central din Cluj-Napoca a fost semnat de primarul Sorin Apostu, si directorul ACI Cluj, Dorin Aschilean. Alaturi de acest obiectiv, contractul cuprinde si ansamblul monument istoric Parcul Central. Ordinul de incepere a lucrarilor a fost dat imediat dupa semnarea contractului, urmând ca proiectul fie finalizat in luna mai a anului viitor. In urma lucrarilor care vor avea loc la principalul parc al orasului, suprafata verde a acestuia ar urma sa fie extinsa cu aproape 15.000 de metri patrati.
Licitatia pentru reabilitarea parcului si a cladirii Cazinoului a avut loc pe 14 decembrie anul trecut, dar contractul a fost adjudecat doar anul acesta catre ACI Cluj. Contractul nu a putut fi, insa, semnat din cauza unei contestatii formulate de celalalt ofertant de la licitatie, asocierea Electrogrup-Kiat Grup, respinsa ulterior de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Contractele pentru restaurarea Parcului Central, cladirea Casino si linia de tramvai au fost semnate in luna octombrie de Ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, impreuna cu primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu.
Costurile pentru intregul proiect sunt evaluate la 17 milioane de lei, bani veniti de la Comunitatea Europeana. „Este un proiect extrem de important pentru noi si am convenit cu executantul ca acesta sa se desfasoare in asa fel incât accesul in parc sa nu fie niciodata restrictionat, decât in zonele unde se executa lucrari efectiv. Se incepe cu cladirea Cazino, care va fi imprejmuita pe tot parcursul lucrarilor in zona. Restul vrem sa ramâna la fel, iar nuntile sa se desfasoare, in continuare, in parc, zonele de agrement sa fie accesibile, accesul in parc sa fie neingradit. Ordinul de incepere a lucrarilor si predarea amplasamentului se fac in 24 de ore de la semnarea contractului. Avem o mica intârziere fata de graficul initial, din cauza contestatiei”, a declarat edilul clujean.
Cei care vor supraveghea implementarea proiectului, deoarece este unul realizat pe bani europeni, este firma Inocsa, care a devenit, oficial, managerul de proiect al Primariei Cluj-Napoca dupa semnarea contractului, saptamâna trecuta. Contractul cu municipalitatea prevede ca firma va primi 0,84% din valoarea fiecarui contract de executie. La un proiect in valoare de 17 milioane de lei, Inocsa ar putea incasa peste 143.000 de lei, echivalentul a 35.000 de euro.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.