Imediat după câştigarea mandatului, primarul Bistriţei a demarat o serie de proiecte de dezvoltare a oraşului. Cum a ajuns la cârma primăriei, edilul a reactivat urgent compartimentul de Fonduri Europene, care în opinia dânsului nu a fost folosit de primarul Vasile Moldovan, în cele două mandate acesta omiţând omis atragerea de fonduri europene.
Fonduri europene, salvarea Bistriţei
Cu un buget sărăcit, Bistriţa se bazează pe absorbţia banilor europeni, care ar dezvolta rapid oraşul.
După ce a făcut să zbârnâie compartimentul de Fonduri Europene din cadrul primăriei, Ovidiu Creţu s a lansat într-o campanie mediatică, promiţând bistriţenilor că va transforma Bistriţa într-un oraş european. Va moderniza Parcul Municipal, străzile din zona centrală, Centrul Cultural George Coşbuc, va reabilita pasajele şi întreg centrul istoric. Toate astea din bani europeni. Doar că la trei ani de mandat, proiectele îndrăzneţe ale primarului sunt valabile doar pe hârtie. În acest sens, Primăria Bistriţa a depus documentaţiile şi solicită 23 de milioane de euro, finanţare nerambursabilă. Regenerarea centrului istoric prevede realizarea unor axe care traversează Pietonalul „Liviu Rebreanu”, modernizarea şi pavarea străzilor din zona centrală.
Liliana Coceşiu, coordonatorul proiectelor din primărie susţine că procedurile sunt foarte greoaie şi de aceea s-a întârziat atât de mult. Coceşiu este optimistă şi crede că în vară vor începe lucrările propriu zise.
„Până acum s-a întârziat nespus de mult, din cauza metodologiei. Ce ţine de noi ca primărie am făcut, acum nu mai avem pârghii şi suntem în aşteptare. Experţii au fost în teren, au măsurat, au făcut fotografii şi cred că în câteva luni vom semna contractele de finanţare”, susţine Liliana Coceşiu.
Modernizarea Parcului Municipal valorează aproximativ patru milioane de euro şi implică lucrări de mare artă. Modernizarea aleilor, un heleşteu cu peşti în zona statuii lui George Coşbuc, arbori ornamentali, iluminatul aleilor. Inclusiv o pistă de biciclete a fost prinsă în documentaţia de modernizare a zonei. La ora actuală, Parcul Municipal se află într-o stare deplorabilă: aleile sunt pline de gropi, iar iluminatul este inexistent, pe alocuri. O serie de arbori îmbătrâniţi, care pot cădea peste trecători. Singurele lucrări demarate de municipalitate au fost vopsirea băncilor, şi înlocuirea acoperişului la foişor. Ovidiu Creţu a plantat personal trei puieţi de Gingobiloba, promiţând în faţa jurnaliştilor că va moderniza întreg Parcul Municipal care nu a suferit intervenţii majore de mai bine de 20 de ani. Regenerarea urbana a centrului istoric este un proiect ce prevede redarea accesului şi accesibilităţii pasajelor şi creşterea potenţialului turistic al Bistriţei.
Toate bune şi frumoase, doar că proiectele sunt în aceeaşi fază de ani buni şi finanţarea întârzie să apară.
Drumuri, fără bani împrumut
„Drumurile din Bistriţa vor fi modernizate doar cu bani de la buget. Cât timp voi fi eu primar, nu o să ne mai împrumutăm. Nu mi se pare normal să îndatorăm populaţia pe zeci de ani, doar ca să asfaltăm drumurile din oraş” a declarat Ovidiu Creţu.
Drept dovadă, pentru peticirea drumurilor, municipalitatea va cheltui peste trei milioane de lei. De menţionat că aceste lucrări se repetă an de an, deoarece nu sunt bani pentru lucrări complete de infrastructură, ci numai de peticire.
De cealaltă parte, liberalii susţin ideea modernizării infrastructurii din bani împrumutaţi şi sunt de acord cu fostul primar care a modernizat 30 de străzi, în urma unui credit bancar accesat în ultimul an de mandat.
Creţu acuză PDL
În opinia primarului, vinovată de situaţia în care se află municipiul este ministrul Elena Udrea, cea care a primit comandă să blocheze dezvoltarea municipiului. În esenţă, proiectele ar fi blocate în mod intenţionat, fiind vorba de un oraş condus de un PSD-ist.
Şcolile se modernizează
La capitolul bani europeni pentru învăţământ, primarul Bistriţei stă bine, după ce a reuşit să atragă fonduri pentru modernizarea, Colegiului Andrei Mureşanu, a Liceului Sportiv. Acestea vizează consolidarea, modernizarea şi dotarea Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” (clădirea în care funcţionează clasele I – IV, dar şi clădirea veche, în care învaţă liceenii), respectiv a internatului Colegiului Tehnic „Infoel”.
Proiectele sunt finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional privind „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”.
De menţionat că cele două colegii, la care se lucrează din greu, Andrei Mureşanu şi Liviu Rebreanu sunt conduse de consilieri locali ai PSD, Camelia Tabără, respectiv Constantin Rus. Colegiul „Liviu Rebreanu” nu a accesat fonduri europene, iar lucrările de modernizare sunt finanţate exclusiv de la bugetul local, plăţile guvernamentale fiind întârziate.
Valoarea totală a celor trei proiecte se ridică la circa 15 milioane de lei.
În paralel, Creţu a inaugurat de curând primul proiect plătit din bani europeni. Modernizarea şcolii din Viişoara a costat 3,7 milioane de lei şi a durat aproximativ 10 luni fiind primul proiect finalizat din fonduri europene, bifat de Creţu.
Wonderland şi Centura de sud sunt primele proiecte ratate (deocamdată) de Ovidiu Creţu. Ambele variante au fost şicanate de pedeliştii aflaţi la guvernare.
Modernizarea din bani europeni a străzilor din centrul Bistriţei şi crearea de locuri de parcare. Dezvoltarea Bistriţei din bani europeni este un proiect îndrăzneţ marca Ovidiu Creţu. În joc sunt sume fabuloase, aproximativ 23 de milioane de euro este valoarea de modernizare a centrului istoric. Doar că banii întârzie să apară, procedurile fiind deosebit de greoaie. Tocmai de aceea, promisiunile primarului par greu de îndeplinit, mai ales că intră în ultimul an de mandat, iar dezvoltarea mult promisă a Bistriţei întârzie să apară.
Cosmin Botezat
Cumpar decizii galbene ANRP, dosare de retrocedare, litigii. Tel: 0729122578, 0744761453