Creditoarea Primarie va fi delistata de la Bursa de Valori?
Ancheta Gazeta de Cluj ar putea duce la delistarea unei societati de la Bursa de Valori Bucuresti(BVB).
Doua firme cu datorii la stat, Impact Developer&Contractor si Destiny Wheel SRL, au format o noua firma pentru a putea accesa fonduri europene, respectiv Millenium Consult Invest 2002 SA. Mai mult decât atât, societatea Impact cere in instanta primariei Cluj-Napoca o datorie de aproximativ 60 de milioane de euro, iar societatea a avut anul precedent datorii de 5 milioane de euro. Caracatita Impact din interiorul Ministerului Dezvoltarii Regionale este realizata cu ajutorul directorului general care se ocupa de partea de finantare, Emilia Balau. Directoarea este sotia fostului primar din Buftea de la PDL. Desi cei de la Impact au anuntat chiar catre Bursa de Valori Bucuresti ca au accesat acest proiect european, oficialii institutiei care se ocupa de aprobarea acestor fonduri a explicat ca proiectul a fost respins. Pentru acest lucru cei de la Impact ar putea fi delistati de la bursa.
Noua societatea Millenium vrea sa acceseze fonduri europene de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pe un proiect care are mai multe probleme. Cea mai mare dintre ele este ca insusi drumul de acces catre respectivul proiect este anulat de catre o hotarâre judecatoreasca definitiva si irevocabila. Pentru a-i atrage pe investitori, cei de la Impact au anuntat in acest an o crestere a vânzarilor cu aproximativ 250%, ceea ce nu numai ca este foarte putin realizabil intr-o perioada de criza, dar aproape imposibil conform unor surse din interiorul firmei. Alte probleme ale companiei dezvoltatoare este cu structura de rezistenta a unor blocuri.
Oficial: Proiectul a fost respins
„Va multumesc pentru interesul manifestat fata de activitatea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti Ilfov (ADRBI) ca Organism Intermediar al REGIO- Programul Operational Regional 2007-2013 ce se implementeaza in Regiunea Bucuresti Ilfov.
In anul 2010, la sediul ADRBI, Millenium Consult Invest 2002 SA a depus proiectul ‘Centrul de Sprijinire a Afacerilor – Greenfield 2’ ce nu a fost contractat, fiind declarat respins.
Lista contractelor semnate prin REGIO este postata pe site-ul www.regioadrbi.ro si se actualizeaza in functie de noutatile aparute.
Avand in vedere ca in aceasta perioada site-urile ADRBI sunt in proces de transfer si reconfigurare, ne cerem scuze pentru orice inconvenient. In cazul in care lista contractelor pentru dmi 4.1. (domeniul pentru care a solicitat finantare) nu poate fi accesata, o regasiti atasata.
Obligatia ADRBI este de a face public si de a promova contractele REGIO. Luand in considerare interesul dumneavoastra fata de un proiect ce nu este finantat prin REGIO, va invitam sa luati legatura cu Millenium Consult Invest 2002 SA.
Referitor la intrebarea dumneavoastra trebuie sa mentionez ca intreg procesul de evaluare este confidential si numai aplicantul va poate comunica motivele respingerii proiectului sau.
ADRBI publica pe www.regioadrbi.ro situatia depunerii proiectelor, dar numai statistic. Mai multe detalii la: https://www.regioadrbi.ro/regio/proiecte/situatia-proiectelor-depuse.aspx.
Luand in considerare interesul dumneavoastra fata de un proiect ce nu este finantat prin REGIO, revin cu invitatia de a lua legatura cu Millenium Consult Invest 2002 SA.
Va asigur ca raspunsul respecta procedurile cu privire la natura si informatiile referitoare la implementarea REGIO intre Autoritatea de Management a Programului Operational Regional 2007-2013- REGIO si Organismul Intermediar ADRBI”, se arata in raspunsul oficialilor de la Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti Ilfov la solicitarea Gazeta de Cluj.
Ilegalitatea proiectului
Discutam despre un proiect, care, conform a doua rapoarte ministeriale care vorbesc despre acest proiect, este ilegal. “Raportul ministerul mediului si raportul ministerului dezvoltarii semnat de Elena Udrea arata ilegalitatea proiectului si pe deasupra contravine unei hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile. Doua firme cu datorii, una care nu si-a achitat datoriile la Directia Silvica si Impact care
este pe pierdere si cu datorii, are proces cu Autoritatea Nationala de Administratie Fiscala(ANAf) printr-un aranjament cu doamna Balau au reusit sa scapa de datorii. Cele doua fac o a treia firma SC Milenium pe care ei spun ca pot sa acceseze fonduri europene. Ceea ce este fundamental gresit. Asa este foarte simplu. Facem fiecare toate firmele cu pierdere si fac o a doua firma si accesez pe fonduri europene. Nu e normal si nici legal. Asta este situatia in momentul acesta”, arata aceeasi sursa.
Reamintim ca societatea Impact are proces in luna martie pentru datoria de aproximativ 60 de milioane de euro pe care o revendica de la Primaria municipiului Cluj-Napoca.
Inceu: omul Primariei sau Impact?
Gazeta de Cluj v-a aratat in repetate rânduri cum omul Impactului s-a infiltrat in Lomb SA din partea autoritatilor locale. Adrian Inceu a facut solicitarea scrisa in Consiliul Local(CL) Cluj-Napoca ca sa fie desemnat ca reprezentantul Consiliului Local in Consiliul de Administratie. El nu a fost delegat de oficialii CL, ci totul s-a facut prin solicitare personala. Surse din Primaria municipiului Cluj-Napoca sustin ca viceprimarul Radu Moisin ar fi suparat din cauza acestei decizii si ca ar fi un anumit conflict intre mai marii primariei si Adrian Inceu. De asemenea, Adrian Inceu, cunoscut in cercurile apropriate drept “profesorul Inceu”, ar fi mai apropriat de Impact decât de adevarata institutie care ii oferea salariul, Primaria municipiului Cluj-Napoca. Astfel, surse atât din Primarie cât si din interiorul Impact sustin ca profesorul Inceu ar juca de fapt la doua capete: statul de plata ii este oferit de Primarie, iar din banul public ar lucra mai mult pentru interesele unei societati private. Cel mai probabil vinovatul principal al acestei pierderi a Primariei ar putea fi Adrian Inceu, deoarece el trebuia sa ia apararea autoritatilor locale in aceasta privinta.
“A fost o alegere extrem de paguboasa sa il aleaga pe Adrian Inceu. Daca va fi cazul unui litigiu primaria va iesi prost. Cei de la Impact vor iesi in fata cu sumele cu care le-au cheltuit. Uita sa spuna ca s-a mers din firma in firma in cheltuirea banilor. Impact nu este autorizat ANRE”, a declarat o sursa.
Urmarile posibile ale procesului
Daca Primaria municipiului Cluj-Napoca ar pierde procesul cu Impact autoritatea locala s-ar putea prabusi. Ar putea intra in incapacitate de plata, ar putea bloca proiectele si chiar salariile angajatilor. Pe când, cei de la Impact au adaugat pe lista de despagubiri o serie de cheltuieli de lux: toate cheltuielile simpozioanelor din afara tarii, toate costurile deplasarilor, publicitatea, marketingul. „Ei pot justifica faptul ca au avut si negociat cu diferiti investitori care au vrut sa investeasca in proiectul acesta zeci sau sute de milioane de euro, asta insemna pierderea oportunitatii de investitii si aici pot sa bage oricât pe lista. Ajunge sa prezinte câteva scrisori de intentie si s-a terminat. Ei vor incerca sa strânga cu usa sa le dea un proiect fara licitatie. Cu alte dimensiuni. Clauzele care au fost facute sunt incomplete, lipsind una dintre cele mai importante clauze. In conditia in care una dintre parti intra in insolventa trebuie sa existe o clauza sa fie reziliat contractul.
Lucrul cu cele mai negative consecintei este ca oficialii primariei municipiului Cluj-Napoca au recunoscut ca acest contract pentru cartierul Lomb cu societatea Impact a fost prost negociat si ca nimeni nu reuseste sa isi asume responsabilitatea. Probabil si de aceasta data cetatenii vor plati pentru deciziile conducatorilor lor, insa tot ei vor alege cine ii va conduce la alegerile din 2012.
Tiberiu Hrihorciuc