Biserica Evanghelică înghite sume importante cu nemiluita de decenii! Ultimul proiect care are în prim-plan biserica lăsată moștenire de sași și-a crescut valoarea în doar 5 ani de la 12,5 milioane de lei, la 19,5 milioane de lei. Când vor mai putea vizita turiștii Biserica Evanghelică… nu se știe, având în vedere că termenul de finalizare a lucrărilor a fost deja prelungit cu un an.
Ultimul proiect care are în centru Biserica Evanghelică datează din 2016. Atunci a aprobat prima dată Consiliul Local documentația de avizare a lucrărilor de intervenție a proiectului „Restaurarea Bisericii Evanghelice Bistrița”. Obiectivul a și fost finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial, contractul de finanțare fiind semnat la mijlocul lui 2017, la un an de la primele demersuri din Consiliul Local.
În prima fază, în 2016 s-a stabilit că pentru lucrările de intervenție la biserica lăsată moștenire de sași e nevoie de 12,5 milioane de lei. Hotătârea adoptată de Consiliul Local a fost modificată de încă 3 ori de atunci, de fiecare dată crescând enorm costurile intervențiilor.
De la 12,5 milioane de lei, la aproape 20!
Așa se face că în 2021, valoarea proiectului a crescut de la 12,5 milioane de lei la aproape 20 de milioane de lei. Primăria Bistrița trebuie să scoată din conturi pentru acest obiectiv nu mai puțin de 7 milioane de lei. Fondurile necesare implementării proiectului sunt asigurate din bugetul anului în curs și din bugetul anului viitor.
Pe parcursul implementării, bugetul și durata contractului de finanțare au fost actualiate prin HCL nr. 46/28.03.2019 și, ulterior acestei actualizări, ca urmare a revizuirii de proiect tehnic, valoarea devizului general și durata de execuție au fost modificate prin două hotărâri de Consiliu Local în mai 2021 și noiembrie 2021.
Astfel, suma a crescut de la 12,5 milioane de lei aprobată inițial în 2016, la 16 milioane actualizată tot în 2016, la 17,5 milioane de lei în mai 2021 și la 19,5 milioane de lei, în noiembrie 2021.
Contribuția proprie a Primăriei Bistrița rămâne de 7 milioane de lei. Contribuția proprie este formată din cei 2% din valoarea proiectului, adică 258.000 de lei ce trebuie să îi suporte autoritatea locală, plus contribuția proprie la cheltuielile neeligibile în valoare de 6,8 milioane de lei.
Cheltuielile neeligibile includ: dotări pentru prevenirea și stingerea incendiilor, punct de informare și autoghid portabil. De asemenea, tot aici intră și restaurarea mobilierului istoric, a amvonului și a sistemului de sunet și lumini, precum și lucrările suplimentare apărute ca urmare a dispozițiilor de șantier, emise pe parcursul lucrărilor și a revizuirii de proiect tehnic.
Ce lucrări se fac la Biserica Evanghelică
Lucrările la Biserica Evanghelică au început în 2019 și trebuiau finalizate în 2021. Termenul a fost prelungit, după ce constructorul ar fi dat peste mai multe descoperire cu valoare istorică. Ce au făcut aceste descoperiri?! Au mai mărit o tură atât costul lucrărilor, cât și termenul de finalizare al acestora. Se pare totuși că lucrările trebuie finalizate anul acesta.
Dar să o luăm cu începutul. Proiectul inițial prevedea următoarele lucrări la interior: pereţii de anvelopă, bolta peste tribună, reabilitarea pardoselilor din nava, cor şi galerie, restaurarea vitraliilor şi tâmplăriilor; restaurarea picturii murale şi componentelor artistice din piatră; instalaţii pentru detecţia, semnalizarea şi stingerea incendiilor, instalaţie de semnalizare efracţie, instalaţii electrice de iluminat şi prize, instalaţii electrice de forţă (încălzire şi alimentare orgă), instalaţii de amplificare sunet şi iluminat; restaurarea corpurilor de iluminat, a mobilierului bisericesc (altar, strane, bănci); amenajarea interioară pentru concerte de orgă şi alte manifestări culturale la parterul bisericii, şi expunere la nivelul galeriei; mobilierul restaurat va prezenta publicului larg piese din una din cele mai bogate colecţii de mobilier bisericesc săsesc in situ cuprinzând secolele XVI – XIX; amenajarea unor platforme de vizitare ocazională şi iluminarea podului. Șarpanta gotică peste navă şi cor este unicat, având cea mai mare deschidere dintre şarpantele păstrate şi datate în Transilvania , dar şi în Europa de Est.
În exterior, lucrările ce trebuiau făcute sunt: pereţii de anvelopă cu contraforturile la navă şi corul bisericii, incluzând frontonul vestic care a suferit degradări în incendiul din 2008, restaurarea celor două portice de intrare la nivel de pereţi portaluri, pardoseli, rezugrăvirea unitară a bisericii; restaurarea picturii murale la bolţile porticurilor şi a cadranului solar de pe contrafortul sudic; conservarea şi restaurarea componentelor artistice din piatră din exteriorul bisericii şi a turnului; protejarea golurilor la turn împotriva intemperiilor; conservarea şi restaurarea componentelor artistice din fier din exteriorul bisericii.
„Descoperirile” au dus la o altă licitație de 1,2 milioane de lei
Întrucât constructorul care a câștigat licitația nu avea cum să facă lucrări adiționale în același contract, Primăria Bistrița a mai făcut o licitație publică pentru încă o tură de lucrări. Până se va găsi constructor și pentru aceste lucrări, câștigătorului licitației inițiale MIS Grup i s-a cerut să lucreze cu „încetinitorul” pentru a nu încurca lucrările adiționale ce trebuie făcute.
Se pare că, în urma decapării tencuielilor s-a ajuns la concluzia că trebuie suplimentată restaurarea la piatră și puse în valoare mai multe componente artistice descoperite.
„Pe perioada execuției lucrărilor de restaurare a Bisericii Evanghelice în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional a apărut necesitatea executării unor lucrări suplimentare respectiv necesitatea renunțării la unele lucrări care nu mai sunt necesare, lucrări care nu au putut fi prevăzute în proiectul tehnic inițial și prin urmare nu au fost cuprinse în oferă. Aceste lucrări sunt cuprinse în revizia de proiect semnată de proiectant și verificată de verificatorii de proiecte atestați. Lucrările suplimentare rezultate în urma reviziei de proiect: ancadramente ferestre, finisaje interioare și exterioare – chirie schelă biserică, podina suport mobilier (structura de lemn pentru bănci), lucrări de conservare – restaurare tâmplării lemn, lucrări provizorii plasă protecție turn, montare plasă protecție contra accidentelor turn, restaurare orgă, instalații electrice, restaurarea mobilierului eclezial”, se arată în decrierea noii licitații.
Aceasta urmează să se finalizeze zilele acestea. Constructorul câștigător va pune mâna pe un contract în valoare de 1,2 milioane de lei. Banii provin din bugetul local.
Vechea administrație, pe vremea căreia s-au făcut demersurile pentru acest proiect estima că la 10 ani de la finalizarea lucrărilor, Biserica Evanghelica va atrage aproape 400.000 de turiști, anual.