Capriciile naturii, prin lacrimi multe şi nu de puţine ori de gheaţă, se revarsă asupra unui neam deja hăituit de o criză nemiloasă, fie ea economică sau politică.
Tot ce nu a putut fi doborât de trecerea nemiloasă a timpului, a fost nimicit de furtuni în câteva clipe, case întregi fiind luate efectiv de ape, culturile pentru care s-a trudit toată primăvara au fost distruse, dar ce este mai dureros, vieţi omeneşti au fost furate de o natură furibundă.

Loviţi de o criză deja interminabilă, ameninţaţi de reduceri salariale şi de concedieri masive, populaţia României mai primeşte o lovitură, pentru mulţi mortală – cea a intemperiilor ce toacă ţărişoara noastră de o vreme încoace. Bucuroşi că iarna a trecut cu bine, intraţi în primăvară cu spor de lucru, majoritatea gospodarilor prognosticau un an bun cu recolte la un nivel acceptabil, numai bune pentru a supravieţui unei crize care se tot adânceşte. Loviţi şi în alţi ani de inundaţii, mulţi nu au crezut că acum, furia naturii îi poate lovi atât de tare şi atât de mult.
Codurile galbene, portocalii sau roşii nu se obosesc să tot apară, situaţia generală fiind una de frică faţă de ceea ce noaptea poate să aducă. Sau să ducă.

Bistriţa-Năsăud ferită de prăpădul moldovean

În judeţul nostru nu se poate vorbi la această oră, cu toate că stresantul cod galben persistă, de ravagii sau pagube importante aduse gospodăriilor sau culturilor pe scară largă. Sunt totuşi de menţionat zone izolate în care ruperile de nori au adus căderi masive de precipitaţii, înregistrându-se între 20 şi 40 de l/mp. Conform declaraţiilor surselor din Instituţia Prefectului, precum şi a conducerii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud (ISU BN), în data de 29 iunie, la Domneşti s-au înregistrat peste 30 l/mp, loc în care a căzut şi grindină, afectând peste cinci hectare de teren agricol cultivat cu porumb.
Un alt caz s-a semnalat în zona localităţilor Agrişu de Sus şi Agrişu de Jos în data de 27 iunie, unde au fost colmatate mai multe fântâni, fiind necesară intervenţia ISU pentru decolmatarea acestora. În aceeaşi zi, la Tăure, 20 de hectare de pământ au fost afectate în urma unor ruperi de nori. Pe Valea Şieului, în urma ploilor şi a căderii de grindină, au fost compromise culturi de legume, cea mai afectată fiind localitatea Bârla. În comuna Şieu, mai multe gospodării au fost inundate, apa intrând în beciurile caselor, fântânile acestora fiind afectate împreună cu zeci de terenuri agricole.
Directorul coordonator al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), Emil Scurtu, face un apel către fermieri rugămintea să înştiinţeze instituţia pe care o conduce, în termen de 10 zile de la producerea evenimentelor de daunele suferite, pe baza de proces verbal de constatare a pagubelor, încheiat de ISU sau autorităţile locale, pentru a nu risca pierderea subvenţiilor.

Moldova suferă cel mai mult în urma calamităţilor

În momentul în care vieţi omeneşti sunt curmate de furia naturii, tragedia trece de contorizarea unor pagube materiale şi ne închide şi ultimul zâmbet cauzat de speranţa refacerii.
Un bilanţ al zilei de 29 iunie ne aduce în atenţie un număr de peste 11 morţi în nordul Moldovei. În urma instituirii codului roşu la nivelul judeţului Suceava, prefectura a luat decizia evacuării localităţilor aflate pe cursul râurilor Siret, Prut, Jijia şi Râul Negru. În oraşul Dorohoi au căzut precipitaţii peste 125 litri pe metrul pătrat.
În judeţul Suceava au fost date dispărute două persoane, pe lângă cele patru decedate, afectate grav fiind 52 de localităţi. Judeţul Botoşani îşi plânge cei şapte morţi, zeci de gospodării fiind inundate şi distruse. La Iaşi a fost găsită o persoană decedată. Codul roşu şi cel portocaliu continuă pe Siret şi Prut şi pe afluenţii acestora.
Primarul municipiului Paşcani a pus la dispoziţie autobuze pentru transportul persoanelor evacuate, cazarea acestora efectuându-se în spitale şi săli de sport.
Starea de alertă, care se va menţine până la scăderea debitelor unor râuri sub cota de atenţie, presupune o serie de măsuri speciale, între care interzicerea accesului populaţiei în zona digurilor sau în zonele cu pericol de inundaţii. Pe Siret, cota de atenţie a depăşit 50 de centimetri.
În judeţul Neamţ s-au luat măsurile speciale, în urma instituirii stării de alertă, în municipiul Roman, precum şi în localităţile Doljeşti, Tămăşeni, Sagna, Gădinţi, Horia, Ion Creangă şi Icuşeşti.
De asemenea, în judeţul Suceava a fost declarată stare de alertă în localităţile Dolhasca, Grămeşti, Zamostea, Zvoriştea, Adâncata, Hânţeşti, Siminicea, Dumbrăveni, Vereşti, Fântânele şi Liteni.
Două persoane au fost date dispărute în judeţul Caraş-Severin, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Titus Susan, a declarând pentru MEDIAFAX că este vorba despre un bărbat şi o femeie care au fost luaţi de ape.
Aproximativ o sută de gospodării din localitatea Belin din judeţul Covasna au fost inundate din cauza creşterii debitului pârâului Belin, ca urmare a ploilor torenţiale.

Ministrul Blaga face un prim bilanţ

Conform agenţiei HotNews.ro, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a afirmat că în urma inundaţiilor, valoarea pagubelor ar putea depăşi 0,6% din PIB. În aceste condiţii, România ar putea primi 75 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. Condiţia este ca evaluarea pagubelor să fie făcută serios, „pentru că vom fi monitorizaţi şi la evaluare şi pe urmă la cheltuirea fondurilor”, a precizat Blaga.
La rândul său, premierul Emil Boc a cerut ca evaluarea pagubelor să fie făcută rapid în vederea obţinerii banilor de la UE. „Să se facă într-o manieră rapidă evaluarea pagubelor, astfel încât prin intermediul Secretariatului General al Guvernului să putem centraliza situaţia, şi de a face aplicaţia inclusiv pentru Fondul de solidaritate al UE”, a spus Boc. Potrivit acestuia, în cadrul şedinţei va fi adoptat un act normativ privind acordarea de ajutoare pentru cei care au decese în familie din cauza inundaţiilor. Va fi acordat un sprijin de până la 5.000 lei.
Până acum, prin Administraţia Rezervelor de Stat, au fost acordate ajutoare de urgenţă pentru persoanele evacuate din locuinţe. Ajutoarele constau în pături, conserve, apă minerală, precum şi carburanţi pentru autorităţi.
Inundaţiile din ultimele zile au ridicat numărul persoanelor decedate la 22 cazuri, iar alte aproximativ 7.000 de persoane au fost evacuate. La aceasta se adaugă 2.917 locuinţe inundate şi 206 case distruse.
Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să fie prezenţi în zonele calamitate până la finalul inundaţiilor şi ca prefecţii aflaţi în concediu de odihnă să fie rechemaţi imediat la muncă, insistând totodată, împreună cu ministrul Administraţiei, pentru „măsuri mai ferme” de evacuare a sinistraţilor.
În Bistriţa-Năsăud, prefectul Cristian Florian este în maximă alertă şi ţine legătura în mod continuu cu şeful ISU – Constantin Florea. De altfel, o echipă, formată din angajaţi ai Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud şi ai ISU BN, va efectua vizite în zonele afectate pentru a face un bilanţ al inundaţiilor din ultima perioadă.
Eugen Farcaşiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.