Și anul acesta, cornul, biscuiții și laptele, produse primite la școală și grădiniță de elevii și preșcolarii din Bistrița-Năsăud vin de la sute de kilometri distanță, de la firme din Alba sau din Timiș. Doar merele primite de elevi sunt de la producătorul local Pombis.

Anul acesta, Consiliul Județean a pregătit o licitație cadru, cu contracte subsecvente, care vin să asigure până în 2026 produsele primite de elevi și preșcolari la unitățile de învățământ pe care le frecventează.

Este vorba despre mere, cornuri, biscuiți uscați și lapte UHT. Acestea au fost împărțite în trei loturi: unul pentru cornuri și biscuiți, altul pentru mere și altul pentru UHT.

Pentru lotul care prevedea achiziția de cutiuțe de lapte a fost anulată licitația, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud luând decizia să organizeze o altă licitație separat, tot cu contracte subsecvente.

În perioada ianuarie 2024 – iunie 2026 ar urma să ajungă pe mesele elevilor și a preșcolarilor, în total, 5,8 milioane de mere, 14 milioane de cutiuțe cu lapte și peste 12 milioane de cornuri și pachete de biscuiți.

Licitația are mai multe contracte subsecvente, pe perioade de timp. Primul contract subsecvent vizează perioada ianuarie 2024 – iunie 2024, al doilea contract septembrie 2024 – decembrie 2024. Al treilea contract subsecvent ianurae – iunie 2025, al patrulea contract subsecvent septembrie 2025 – decembrie 2025 și ultimul – ianuarie 2026 iunie 2026.

Laptele, cornurile și biscuiții vin de la sute de km distanță!

Doar una dintre firmele care au pus mâna pe licitație este din Bistrița-Năsăud. Este vorba despre furnizorul de mere, Pombis, care a semnat deja două contracte cu Consiliul Județean, pentru furnizarea merelor pentru elevi anul acesta.

Pe primul contract subsecvent pentru livrarea de mere, Pombis a pus mâna în luna martie a anului în curs. La licitație au participat două firme, însă, Pombis a dat cel mai bun preț. Valoarea contractului este de 520.832 de lei.  Al doilea contract subsecvent l-a semnat la finalul lunii august. Valoarea celui de-al doilea contract este de 572.615 lei.

Cornurile și biscuiții sunt produși de Fagul Impex Alba, companie care are și un punct de lucru în Cluj. De altfel, la licitație este trecut doar acel punct de lucru. Fagul Impex s-a angajat la primul contract să livreze 2,9 milioane de cornuri și biscuiți uscați. Valoarea totală a lotului este de 882.000 de lei. În cadrul celui de-al doilea contract subsecvent, Fagul Impex Alba s-a angajat să livreze între 1,8 și 1,9 de milioane de cornuri și biscuiți.

Nu doar cornurile și biscuiții vin de la sute de kilometri distanță, ci și laptele, pentru care Consiliul Județean a organizat o licitație separată. Simultan SRL, din județul Timiș va livra laptele pentru elevi și preșcolari.

A semnat, de asemenea, două contracte. Unul presupune livrarea a 3,3 milioane de cutiuțe de lapte, iar al doilea 2,1 milioane de cutiuțe de lapte. Valoarea primului contract este de 1,6 milioane de lei, iar valoarea celui de-al doilea contract semnat la finalul lunii trecute este de 2,2 milioane de lei.

Chiar în primele zile de școală, mai mulți părinți s-au plâns în mediul online cu privire la calitatea produselor de patiserie primite de elevi. O mămică a și filmat cornul primit de copilul său în a doua zi de școală. Acesta era tare și nu putea fi mâncat.

Producătorul de lactate SIM a pus mâna pe licitația pentru lapte!

Până una alta, Fagul Impex Alba a raportat pentru anul 2023 o cifră de afaceri de aproape 11 milioane de lei și un profit net de 893.164 de lei. Pentru anul 2022, compania cu 20-30 de angajați, a raportat o cifră de afaceri de 13,5 milioane de lei și un profit de 2,4 milioane de lei. În 2021, cifra de afaceri era de 6,4 milioane, iar profitul de 1,1 milioane. Preț de 5 ani, în perioada 2015 -2019, a raportat cifră de afaceri 0 și profituri de câteva sute de lei în cel mai bun caz. De altfel, până în 2019, încă de la debut, profitul producătorului a fost mai mult decât modest.

Simultan SRL, firma care va livra laptele are în jur de 300 de angajați, funcționează în Timiș și a raportat o cifră de afaceri de aproape 400 de milioane de lei în 2023 și un profit net de 40,3 milioane de lei. Cu un an în urmă, în 2022, compania raporta o cifră de afaceri de 440 de milioane și un profit de 36,3 milioane de lei.

Este vorba despre brandul de lapte și produse din lapte „SIM”. Pe site-ul oficial, producătorul susține că zilnic, produse 300.000 de pachete de lapte de 200 de mililitri pentru programul „Cornul și laptele”. Compania funcționează încă din anul 1994.

Pombis are 34 de angajați, iar pentru anul trecut a raportat o cifră de afaceri de 5,3 milioane de lei și un profit de doar 13.623 de lei. Pentru 2022, producătorul local a raportat o cifră de afaceri de 5,9 milioane de lei și un profit net de 16.759 de lei.

Și în alți ani cornurile au străbătut jumătate de țară până la elevi…

Și firma care a distribuit cornurile elevilor din Bistrița-Năsăud până în anul 2021, mai exact în perioada 2018-2021 era de la kilometri distanță. Pentru a distribui cornuri timp de 3 ani în școlile și grădinițele din Bistrița-Năsăud, o firmă din Voluntari a primit 3,6 milioane de lei.  

SC Achiziție și Dezvoltare SRL străbătea jumătate de țară pentru a ajunge cu produsele la elevii din Bistrița-Năsăud, iar acest lucru pare să se fi simțit și la calitatea produselor oferite… În 2018, la scurt timp după ce firma din Voluntari a început distribuirea produselor, un elev de la școala din Șanț primea un corn mucegăit. Ambalajul în care era cornul era intact, iar termenul de expirare al produsului era chiar în ziua în care elevul l-a primit.

Nu doar cu cornurile au fost probleme, ci și cu laptele care a ajuns pe băncile elevilor. La începutul anului 2019, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud făceau mai multe controale la Liceul Tehnologic Florian Porcius din Rodna, unde au fost descoperite urme de larve de insecte pe ambalajul unor cutii de lapte primite de elevi, în cadrul programului guvernamental „Cornul și laptele”.

Și în acest caz, laptele venea de la mai bine de 100 de kilometri distanță, mai exact din Suceava. Cutiuțele de lapte erau distribuite de un producător din Suceava, care produce brandul Fulga.

Se pare că au fost găsite probleme la un singur bax, care a fost înlocuit de producătorul din județul vecin. Explicația de la acea vreme a fost că din cele 21 de cutii care formau baxul, două s-ar fi spart, iar laptele scurs ar fi dus la formarea larvelor.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.