O mare parte a alesilor locali nu si-a depus înca declaratia de avere, multi fiind restanti cu aceasta înca pe anul 2006. În capul listei negre a alesilor locali bistriteni se afla nimeni altul decât viceprimarul Cornel Iliesi, urmat îndeaproape de nu mai putin de trei consilieri. Desi legea îi obliga sa îsi completeze anual declaratia de avere, acestia nu dau prea mare importata ilegalitatii comise.

Legea ANI ar trebui sa bage spaima în alesii neamului, însa acestia din necunoasterea legii sau pur si simplu din ignoranta nu dau doi bani pe prevederile legale conform carora sunt obligati sa îsi faca publica declaratia de avere. Un amanunt probabil necunoscut de ei este cel ca dupa aplicarea unei amenzi cu valoare cuprinsa între 100 si 500 de lei, risca sa faca obiectul unei anchete a Agentiei Nationale de Integritate asupra averii detinute. În cazul în care sunt gasite nereguli, acestia risca o pedeapsa cu închisoarea de la trei luni la doi ani.
Conform legii, pe site-ul oficial al Primariei Bistrita trebuie sa se afle declaratiile de avere refacute, în fiecare an, ale edililor, ale consilierilor si ale functionarilor publici din aceasta institutie finantata din banii contribuabililor.

Vicele iritat

Viceprimarul municipiului, Cornel Iliesi, nu si-a mai actualizat declaratia de avere de la data de 31.01.2006. Acesta si-a depus atunci declaratia pe anul fiscal 2005. Fiind întrebat de motivul pentru care nu si-a actualizat declaratia de avere de mai bine de doi ani acesta s-a aratat pe cât de mirat de faptul ca „isprava” s-a aflat, pe atâta de contrariat ca este deranjat cu o asemenea întrebare „Dar de unde stiti ca nu am actualizat declaratia? Dvs ati citit legea?… Da? Pai atunci mai cititi-o odata, dupa care veniti la mine, o mai citim înca o data împreuna si doar dupa aceea mai putem sta de vorba. Pâna atunci nu mai am nimic de declarat!” Nu mica a fost mirarea vicelui când a fost informat ca declaratia sa de avere, oricum depasita, apare pe site-ul Primariei Bistrita de câtiva ani. Ba mai mult, legea spune clar ca declaratiile de avere ale functionarilor sunt publice si trebuie publicate pe pagina de internet a institutiei de care apartin. La cât de bine este informat despre ceea ce se întâmpla în propria-si curte, nu trebuie sa ne mire faptul ca nu cunoaste nici macar prevederile legale care îl privesc în mod direct.

Consilierul habarnist

În ciuda faptului ca ocupa o functie din care decide în locul multor bistriteni, consilierul PDL, Bolog Dascal Licinius Gabriel, nu are nici cea mai vaga idee despre obligatiile prevazute în legea 161/2003. Acesta încearca totusi sa gaseasca cel mai bun argument pentru a iesi basma curata „Nu am actualizat-o pentru ca nu e nevoie… Nu e nevoie de rescriere decât daca avem venituri care depasesc 5000 de euro”. Total gresit! Legea prevede clar ca orice bun dobândit trebuie declarat în urmatorul an fiscal. Cainta : „ Am stiut gresit. Asta este. O sa o completez, na…”. Consilierul nu si-a mai actualizat declaratia de avere, de asemenea, din anul fiscal 2005.

Pesedistul nepasator

Consilierul Partidului Social Democrat, Adrian Moldovan, recunoaste cu o nonsalata debordanta faptul ca nu si-a completat decât o singura data declaratia de avere, mai exact pe data de 4.05.2005 si ca de la acea data nu a mai actualizat-o. „Într-adevar nu am actualizat declaratia pentru ca nu s-au produs modificari. Acum însa am sa o completez, de fapt este deja completata în proportie de 90%. Chiar vineri am sa o depun.”

Ba e neagra, ba e sura!

Marioara Seica, consilierul local din partea PDL, se arata foarte revoltata ca este luata la întrebari pe aceeasi tema ca si colegii ei. Dupa ce revine la sentimente mai bune, limbaj ceva mai adecvat, spune si o „minciunica”, sperând astfel sa salveze turma. „Sunteti prost informata! Eu mi-am completat decaratia de avere înca de la începutul lunii trecute. Nu am nimic de ascuns, nu am averi de ascuns. Eu am completat declaratia în primele zile ale lunii februarie, atunci când au completat-o toti consilierii locali”. Neadevarul iese repede la iveala, declaratia de avere nemaifiind actualizata din data de 9.02.2006, data când a fost depusa pentru anul anterior. În ceea ce priveste colegii consilieri, minciunica din nou, pentru ca unii au recunoscut ca nu si-au actualizat de mai bine de doi ani declaratiile. Ba mai mult, data la care au fost completate declaratiile colegilor o dau din nou de gol pe domnisoara consiliera, majoritatea fiind completate în primele doua saptamâni ale lunii februrie, nicidecum în primele zile.

Conform legii nr.115 din 16 octombrie 1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere, modificata si completata ulterior de legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, acestia sunt obligati sa îsi actualizeze anual declaratia de avere. Santiuni se aplica în cazul nedepunerii declaratiei în termenul prevazut, neactualizarii declaratiei de avere, din motive imputabile, pâna la data de 15 iunie a fiecarui an sau nedepunerii unei noi declaratii în termen de 15 zile de la încetarea activitatii sau de la data expirarii celor patru ani de la ultima declaratie.
Potrivit dispozitiilor articolului 292 din Codul Penal, falsul în declaratii „declararea necorespunzatoare adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat, în vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurarilor, declaratia serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda”.

Legea ANI Art. 42.

(1) ”Nedepunerea declaratiei de avere în termenele prevazute de lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 lei si declansarea din oficiu a procedurii de control."

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.