În urmă cu mai bine de trei ani, Clubul Rotary Bistriţa-Nosa iniția un proiect adresat copiilor și tinerilor cu dizabilități neuro-psiho-motorii, aflați în centre de plasament, centre de reabilitare neuropsihomotorie sau familii de plasament. Din cauza complexității problemelor de sănătate cu care aceștia se confruntau, a tratamentelor medicale specifice și a faptului că acești tineri nu pot coopera, nici un medic nu se încumetase vreodată la vreo intervenție stomatologică.
În luna septembrie a anului trecut, Clubul Rotary Bistrița-Năsăud reușea să strângă fondurile necesare achiziționării aparaturii medicale pentru dotarea unui cabinet de tratamente stomatologice pentru copiii cu probleme neuro-psiho-motorii. Pe data de 28 septembrie, aparatura de anestezie generală era donată Clinicii de chirurgie maxilo-facială II din Cluj-Napoca, partener în proiectul inițiat de rotarienii bistrițeni. Până acum, peste 150 de copii, nu doar din Bistrița-Năsăud, au reușit să fie tratați pentru prima dată în viața lor.
Intervenții dentare în premieră
După mai mulți ani de încercări, doi dintre membrii Rotary Club Bistrița-Nosa, Eladie Greere și medicul stomatolog Camelia Bonău, au gasit soluția în asigurarea asistenței medicale de specialitate pentru copiii cu grave disabilități neuro-psiho-motorii, într-un parteneriat cu Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca.
„Dacă la început, numărul intervențiilor ce puteau fi efectuate era limitat datorită numărului insuficient de echipamente specializate de anestezie de care dispune clinica, prin proiectul de Global Grant, în valoare de 50.000 de USD, s-a ajuns ca o zi pe săptămână din activitatea clinicii să fie dedicată intervențiilor medicale de acest tip”, spunea Alin Moruțan, după lansarea proiectului, în toamna anului trecut.
Odată lansat, proiectul „Denta” inițiat de Clubul Rotary bistrițean poate asigura pe parcursul a cinci ani intervenții dentare în premieră pentru 500 de copii și tineri cu dizabilități. Datorită problemelor speciale ale pacienților, intervențiile se pot face doar sub anestezie generală, într-un cadru care depășeşte posibilitățile unui cabinet obișnuit.
Finanțare din fonduri private
Fondurile necesare achiziționării echipamentelor medicale au fost strânse din donații private și ale altor cluburi partenere, inclusiv din străinătate. Clubul gazdă, Rotary Bistrița-Nosa, a participat cu suma de 10.000 USD, lui alăturându-se cluburile din Cluj-Napoca (cu suma de 5000 USD), Oklahoma City – USA (2500 USD), Kortrijk- Groeninghe – Belgia (2500 USD). Alți 10.000 USD provin din DDF Funds District 5750, iar în urma aprobării acestui Global Grand, Fundația Rotary Internațional a contribuit și ea cu suma de 20.000 USD.
La colectarea banilor, startul a fost dat de rotarienii bistrițeni Puiu Greere și Camelia Bonău, fiecare cu câte 1000 USD. De asemenea Michael Jon Carroll, președintele Fundației Inocenți a donat suma de 2000 USD, diferența provenind din strângerea banilor la un bal de caritate organizat în acest scop.
Odată achiziționat, echipamentul medical a fost donat Clinicii de Chirurgie Cranio-Maxilofacială II din Cluj-Napoca.
În Bistrița nu există servicii medicale complete de chirurgie maxilo-facială
„Mulți dintre acești copii, care au boli incurabile, nu au beneficiat niciodată de tratament stomatologic. Ei nu pot fi tratați într-un cabinet stomatologic obișnuit, având nevoie de anestezie generală pentru a putea fi tratați. Manoperele stomatologice nu sunt extrem de dificile, ele pot fi făcute de orice medic stomatolog. Propunerea mea a fost însă să ne adresăm unei clinici universitare, respectiv Clinica de chirurgie maxilo-facială II din Cluj-Napoca, unde există specialiști dar și medici rezidenți, fiind o clinică mare unde sunt tratate cazuri din tot Ardealul”, a explicat pentru Gazeta de Bistrița, medicul Camelia Bonău, coordonatorul medical al proiectului.
Alegerea clinicii de specialitate din Cluj-Napoca a avut ca argument necesitatea asigurării gradului de siguranță al copiilor în astfel de cazuri. În primă etapă, consultațiile și tratamentele au început pentru copiii aflați în îngrijirea statului.
„Am dorit să avem parteneri un spital unde există o linie de gardă, cu medici și asistenți anesteziști. La Bistrița nu există personal pentru servicii medicale de chirurgie maxilo-facială. Nu există paturi de spital pentru o astfel de secție”, spune Camelia Bonău.
Peste 100 de copii din Bistrița-Năsăud au beneficiat de proiectul rotarienilor
Pentru identificarea cazurilor care au nevoie de astfel de tratamente, inițiatorii bistrițeni au organizat screening-uri, luând legătura cu mai multe asociații non-guvernamentale din țară, împreună cu care au făcut informări pentru toți cei implicați în programe de asistență și protecție a minorilor. Impactul a devenit în scurt timp regional, fiind chiar mai mare la început în județele limitrofe cu Bistrița-Năsăud. În câteva luni, Clinica a fost asaltată de pacienți din toată regiunea.
„Ideea acestui proiect a fost a lui Marin Mic, membru Rotary, care este și asistent social la Fundația Inocenți. Pentru că acolo sunt foarte mulți astfel de copii care aveau probleme, ideea a fost a lui. Noi am început o colaborare cu clinica din Cluj pentru câteva cazuri, înainte de realizarea acestui proiect, dar reușeau să ne facă doar câte o operație pe lună, pentru că aveau multe programări iar clinica era dotată cu un singur aparat de anestezie generală”, a spus pentru Gazeta de Bistrița, Marsineta Vaida, membru al Clubului Rotary Bistrița-Năsăud.
Cu primii 25 de copii din Bistrița, chiar medicul Bonău a fost la Cluj-Napoca, unde s-au efectuat primele intervenții împreună cu o echipă formată din medici stomatologi, chirurgi, medici anesteziști și asistenți. Proiectul a devenit în scurt timp unul național.
„Vă dau un exemplu. Am avut o solicitare de tratament de la Brașov, care chiar dacă este centru universitar, nu putea rezolva cazul decât după o perioadă foarte lungă de așteptare. Copilul nu putea fi tratat într-un timp rezonabil acolo și ca atare am preluat noi cazul și l-am adus la Clinica din Cluj-Napoca. Eu spun că este un proiect cu impact mai mult decât regional, poate chiar unic în țară. Au fost solicitări și din Târgoviște, Piatra Neamț, Suceava, Zalău, Harghita, Covasna”, își amintește coordonatorul medical al proiectului „Denta”.
Din cei circa 170 de copii tratați până acum, cei mai mulți, peste 100, au fost din Bistrița-Năsăud.
Operații fără alte costuri suplimentare
Pentru a beneficia de tratament de specialitate în cadrul Clinicii, este necesară întocmirea unui dosar personal al pacientului, care conține fișa medicală a copilului, de la medicul de familie, un document din care să reiasă diagnosticul bolii de bază (certificat de încadrare în grad de handicap sau scrisoare medicală), tratamentul cronic urmat de pacient și tratamentul urmat pentru afecțiuni asociate, analizele medicale și actele de identitate. Pentru copiii aflați în centrele de plasament este nevoie de decizia de încredințare.
„Pentru internare e nevoie de un dosar medical, pentru că nu ne putem asuma riscuri. Este mai stufos acest dosar medical, dar este foarte necesar”, ne-a declarat medicul stomatolog Camelia Bonău.
Pentru că o sumă de bani pentru realizarea acestui proiect provine de la Rotary Internațional, inițiatorii bistrițeni au obținut ca acest proiect să se desfășoare pe o perioadă de cinci ani. În toată această perioadă copiii sunt operați fără alte costuri suplimentare.
„E vorba de copii cu probleme medicale grave, cu care nu poate fi stabilită o cale de comunicare între ei ca pacienți și medic. Clinica din Cluj dedică o zi pe săptămână în exclusivitate pentru intervenții medicale acestor copii. Noi în continuare suportăm cheltuielile legate de transport. Tratamentele care li se dau copiilor ulterior sunt gratuite. Costurile intervențiilor le suportă clinica”, a mai precizat pentru Gazeta de Bistrița, notarul public Marsineta Vaida, membru al Clubului Rotary Bistrița-Nosa.
Pe langa copiii cu grad de handicap sever, chiar si copiii sanatosi pot beneficia de tratament gratuit la clinicile DR. Leahu, decontat prin Casa de Asigurari.